Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Ακολουθεί την Ευρώπη με ήπια υποχώρηση – Το βλέμμα στο ΑΕΠ

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Ακολουθεί την Ευρώπη με ήπια υποχώρηση – Το βλέμμα στο ΑΕΠ
Σχετικά Άρθρα

ΑΓΟΡΑ: Ήπια πτωτικά άνοιξαν οι αγορές της Ευρώπης και λίγα λεπτά αργότερα διεύρυναν κάπως τις απώλειες, χωρίς να προκαλούν πάντως κάποια ανησυχία. Οι αποδόσεις των ομολόγων συνεχίζουν να σκαρφαλώνουν υψηλότερα. Στο εσωτερικό έχουμε στοιχεία για το ΑΕΠ σήμερα και περιμένουμε να δούμε πως τα πήγαμε αν και το δεύτερο τρίμηνο θα είναι πιο αντιπροσωπευτικό αφού στα τέλη Μαρτίου ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Η αγορά μας άνοιξε με ήπιες απώλειες και οριακά χαμηλότερα από τις 900 μονάδες. Ο τζίρος χαμηλός και πάλι και φαίνεται πως θα πρέπει να τον συνηθίσουμε γιατί έτσι θα είναι τις επόμενες εβδομάδες. Μικρή πίεση στις τράπεζες, στον Μυτιληναίο, στη Motor Oil και στα περισσότερα βαριά χαρτιά.

MOTOR OIL: Πραγματικά εντυπωσιακά αποτελέσματα και ανώτερα των εκτιμήσεων σε όλες τις γραμμές. Θα ακολουθήσει ανάλογο δεύτερο τρίμηνο λένε οι αναλυτές, αφού τα περιθώρια διύλισης παραμένουν υψηλά όπως και η ζήτηση. Έντονα αρνητικές οι λειτουργικές ταμειακές ροές λόγω της αύξησης αποθεμάτων αλλά και της ανάγκης για κεφάλαιο κίνησης με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο καθαρός δανεισμός. Θα έχει ενδιαφέρον η πορεία του στα επόμενα τρίμηνα, καθώς θα πρέπει να περιμένουμε βελτίωση των λειτουργικών ταμειακών ροών αλλά οι επενδυτικές λόγω της απόκτησης του 30% της Ελλάκτωρ, της συμφωνίας για τον κλάδο ΑΠΕ, αλλά και το μέρισμα που θα μοιράσει θα επηρεάσει τις ελεύθερες ταμειακές ροές. Με απώλειες 1,16% ξεκίνησε η μετοχή.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Πιέζεται λίγο η Eurobank και ηπιότερες απώλειες καταγράφουν οι άλλες συστημικές. Οι όγκοι πάντως είναι χαμηλοί.

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Στις 22 Ιουνίου η Γενική συνέλευση και σημειώνουμε πως αναμένεται η έγκριση μερίσματος 0,34 ευρώ ανά μετοχή. Επίσης σημειώνουμε πως επιστρέφει σταθερά αξία στους μετόχους της παρουσιάζοντας αύξηση στην τιμή της μετοχής της τάξεως του 370% την τελευταία πενταετία και έχοντας διανείμει στους μετόχους συνολικά 176 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι το επενδυτικό πλάνο των 2,3 δισ. ευρώ μέχρι το 2025 προβλέπει τη συνέχιση της διανομής μερισμάτων στα συνήθη υψηλά επίπεδα των περίπου 40 εκατ. ευρώ ανά έτος.

Σύμφωνα με την πρόσφατη παρουσίαση της Διοίκησης στο επενδυτικό κοινό, η εταιρεία παρουσιάζει μία συνεπή θετική πορεία τόσο σε επίπεδο λειτουργίας όσο και ανάπτυξης, με την εγκατεστημένη ισχύ, την παραγόμενη ενέργεια, τα έσοδα και τα EBITDA να βαίνουν συνεχώς αυξανόμενα. Ο αναβαθμισμένος στόχος των 6,4 GW εγκαταστημένης ισχύος μέχρι το 2029, αντικατοπτρίζει εκτιμώμενα EBITDA πάνω από 700 εκατ. ευρώ (από 162 εκατ. ευρώ το 2021) και έσοδα πάνω από 1,25 δισ. ευρώ (από 405 εκατ. ευρώ το 2021).

FOURLIS: Η ΙΚΕΑ International έλυσε το θέμα με την παραγωγή και έχει ξεκινήσει ήδη η παραγωγή προϊόντων. Υπάρχει όμως ένα θέμα με την παραλαβή αφού πολλά πλοία είναι «κολλημένα» σε λιμάνια. Όμως είναι εξαιρετική είδηση για την εισηγμένη, αφού στο δεύτερο εξάμηνο θα μπορέσει να ανακάμψει. Οι ελλείψεις είχαν αρχίσει να επηρεάζουν περισσότερο τις πωλήσεις του ομίλου. Αυτή φυσικά η εξέλιξη είχε επηρεάσει και τη μετοχή. Νομίζουμε πως θα μπορούσε λόγω της είδησης αυτής να ανακάμψει. Με άνοδο 1% η μετοχή.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Η στήλη εκτιμά πως η χρονιά θα είναι εντυπωσιακή με βάση τα σημερινά δεδομένα και τις πληροφορίες που έχει. Με πετρέλαιο όμως στα 120 δολάρια το βαρέλι δε ξέρουμε πως θα μπορέσουν κάποιες εταιρείες να βγάλουν κέρδος. Απώλειες 3,69% για την Attica Group με μικρό όγκο. Ήπια ανοδικά με επίσης μικρό όγκο η Aegean.

ΜΠΛΕ ΚΕΔΡΟΣ: Συνεχίζεται και σήμερα η δημόσια εγγραφή για την εισαγωγή της εταιρείας στο Χρηματιστήριο. Αύριο ολοκληρώνεται η διαδικασία και στις 14 Ιουνίου θα γίνει η εισαγωγή.

ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Με 12 κομμάτια άνοιξε στο +4,21% και στα 6,93 ευρώ. Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση η μετοχή θυμίζουμε εμείς…

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης