Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών τα αποτελέσματα της Motor Oil

Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών τα αποτελέσματα της Motor Oil
Ανάλογη πορεία με αυτή του πρώτου τριμήνου αναμένεται και για το δεύτερο τρίμηνο
Σχετικά Άρθρα

Ανώτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών σε όλες τις γραμμές ήταν τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου της Motor Oil, ενώ αναλυτές σημειώνουν πως και το δεύτερο τρίμηνο θα εμφανίσει ανάλογη πορεία αφού η τάση που επικράτησε στο πρώτο συνεχίζεται και στο δεύτερο.
Τα ισχυρά περιθώρια διύλισης και η ανάκαμψη της ζήτησης έφεραν σημαντική αύξηση μεγεθών.
Πιο αναλυτικά, εντυπωσιακή αύξηση κατά 73% στα 3,2 δισ. ευρώ παρουσίασαν οι πωλήσεις του ομίλου κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους.
Τα reported EBITDA ανήλθαν στα 318 εκατ. ευρώ έναντι 129 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2021 ενώ τα καθαρά κέρδη (reported) στα 197 εκατ. ευρώ από 65 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα πέρυσι.
Ως προς τα προσαρμοσμένα (adjusted) μεγέθη, τα EBITDA ανήλθαν στα 189 εκατ. ευρώ έναντι 80 εκατ. ευρώ πέρυσι, ενώ τα καθαρά κέρδη στα 97 εκατ. ευρώ από 28 εκατ. ευρώ πέρυσι.
Οι επενδύσεις του ομίλου ανήλθαν στα 41 εκατ. ευρώ (67 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2021), ενώ το καθαρό χρέος του ομίλου έφτασε το 1,756 δισ. ευρώ έναντι 1,450 δισ. ευρώ στα τέλη του 2021.
H Euroxx αναφέρει πως τα αποτελέσματα ήταν ισχυρά και σημαντικά ανώτερα των εκτιμήσεών της αλλά και των μέσων εκτιμήσεων σε όλες τις γραμμές, οδηγούμενα από τα σημαντικά υψηλότερα περιθώρια διύλισης σε σύγκριση με τα περσινά.
Η ΑΧΕ σημειώνει πως τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 97 εκατ. ευρώ έναντι 68 εκατ. ευρώ που ήταν η εκτίμησή της και 66 εκατ. ευρώ που ήταν η μέση εκτίμηση των αναλυτών.
Ανώτερα των εκτιμήσεων χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα η Eurobank Equities.
Η εκτίμηση της Merit είναι ότι ο όμιλος θα επαναλάβει και το β τρίμηνο του 2022 ανάλογη κερδοφορία, αφού τα πολύ υψηλά περιθώρια διύλισης καθώς και συνεχιζόμενη ανάκαμψη της εγχώριας αγοράς καυσίμων δίνουν σημαντική ώθηση στην κερδοφορία.
Αναφορικά με το μέρισμα, η διοίκηση της εταιρείας θα προτείνει στην επερχόμενη τακτική γενική συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί εντός του μήνα, τη διανομή συνολικού μικτού μερίσματος για τη χρήση του 2021 ύψους 99,70 εκατ. ευρώ ή αλλιώς 0,90 ευρώ ανά μετοχή.
Σημειώνεται ότι έχει ήδη διανεμηθεί για το 2021 ενδιάμεσο μέρισμα 22,15 εκατ. ευρώ (0,20 ευρώ ανά μετοχή) τον Νοέμβριο του 2021 ενώ το υπόλοιπο 0,70 ευρώ ανά μετοχή θα καταβληθεί εντός του 2022. 
Ανώτερα των μέσων εκτιμήσεων σημειώνει και η Beta πως ήταν τα αποτελέσματα και τονίζει πως είναι το καλύτερο τρίμηνο στην ιστορία της.
Συνολικά αναφέρει πως πρόκειται για δυνατή εκκίνηση της χρονιάς και το δεύτερο τρίμηνο είναι υποσχόμενο καθώς τα περιθώρια διύλισης είναι σε υψηλά επίπεδα.
Περιμένει πως οι λειτουργικές ταμειακές ροές θα αρχίσουν να μειώνουν τον καθαρό δανεισμό, αν και σημειώνει τις κεφαλαιακές ανάγκες για την εξαγορά του 30% της Ελλάκτωρ και του 75% της Άνεμος αλλά και για το υπόλοιπο του μερίσματος.
Η μέση εκτίμηση των αναλυτών για τα EBITDA του 2022 είναι στα 510 εκατ. ευρώ και η χρηματιστηριακή εκτιμά πως θα τα ξεπεράσει αφήνοντας σημαντικό χώρο για αναβαθμίσεις.
Σημειώνεται πως σήμερα η διοίκηση θα ενημερώσει τους αναλυτές μέσω τηλεδιάσκεψης.

Γ.Κ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης