Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Ποιες μετοχές έφεραν το χαμηλό ημέρας και ποιες ξεχώρισαν

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Ποιες μετοχές έφεραν το χαμηλό ημέρας και ποιες ξεχώρισαν
Σχετικά Άρθρα

ΑΓΟΡΑ:  Αν και το κλίμα ήταν ήπια θετικό στην Ευρώπη, δεν τα πήγαμε καλά σήμερα, ίσως γιατί χθες είχαμε πάει πιο καλά, ή ίσως γιατί τα βραχυπρόθεσμα κέρδη για κάποιους ήταν ικανοποιητικά και δεν βρέθηκαν αγοραστές να απορροφήσουν τη μικρή προσφορά, ομολογουμένως. Γιατί ο τζίρος σήμερα ήταν εξαιρετικά μικρός αν και έγινε κάτι παραπάνω στις τελικές δημοπρασίες.

Οι αγορές εξακολουθούν πάντως να έχουν μία καλή συμπεριφορά με δεδομένο το περιβάλλον. Δηλαδή με τον πληθωρισμό να καλπάζει, με τον πόλεμο να συνεχίζεται, με τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα να μεγαλώνουν και τις τιμές να καλπάζουν, το γεγονός ότι έχουν βγάλει αντίδραση και κρατάνε είναι θετικό. Το νέο που μας άρεσε σήμερα ήρθε από τη Σαουδική Αραβία, η οποία ίσως βοηθήσει να πέσει η τιμή του πετρελαίου. Αν αρχίσει μία αποκλιμάκωση ίσως να έχουμε δει τα υψηλότερα στον πληθωρισμό και να μπορούμε να ελπίζουμε σε μία ηπιότερη πολιτική από τη FED που θα είναι καλό για τις αγορές. Ίδωμεν…

Ο Γενικός Δείκτης στις τελικές δημοπρασίες και με το κλίμα έξω να είναι σχετικά καλό έκλεισε στο χαμηλό ημέρας και στις 890,28 μονάδες με απώλειες 1,08% και τζίρο 68 εκατ. ευρώ και κάτι. Έχασε όλο το μέρισμα και κάμποσο ακόμα η Jumbo, είχε μεγάλη πτώση η Σαράντης, στο χαμηλό ημέρας έκλεισε η Eurobank και η Coca Cola και από την άλλη ξεχώρισε η ΕΥΔΑΠ, η Motor Oil και η Εθνική.

ΕΥΔΑΠ: Εκτός από τις πληροφορίες που μετέδωσε η στήλη, η πορεία της μετοχής χθες και σήμερα, δείχνει πως υπάρχει είδηση. Και αυτή προφανώς είναι η έκτακτη διανομή μετρητών στους μετόχους. Στα 7,59 ευρώ που ήταν και υψηλό ημέρας και στο +3,97% με υψηλό όγκο 260 χιλ. τεμάχια (100 χιλ. τεμάχια σε πακέτο).

MOTOR OIL: Συνέχισε ανοδικά και έκλεισε και κοντά στα υψηλά της. Στα 17,38 ευρώ με άνοδο 1,34% και όγκο 197 χιλ. τεμάχια.

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Διατηρείται η εκτίμηση για κέρδη πάνω από 260 εκατ. ευρώ σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στη γενική συνέλευση. Μονοψήφιο το p/e επομένως…

JUMBO: Άλλον ένα μέρισμα έκοψε η μετοχή, σε μία κατά τη διοίκηση χαμένη χρονιά. Προφανώς και εννοεί ότι μπροστά σε αυτά που θα μπορούσε να πετύχει η χρονιές χάθηκαν, αλλά οι μέτοχοι πρέπει να είναι ευχαριστημένοι. Στο χαμηλό ημέρας και στα 14,96 ευρώ το κλείσιμο με πτώση 3,79%.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ (απάντηση): Η στήλη έχει μία πάγια άποψη. Πρώτα πρέπει να πληρώνονται μέτοχοι και μετά να παίρνουν και το… εξτραδάκι τους τα στελέχη, όχι το αντίθετο. Πολλά τα θέματα που έχουμε γράψει για μικρές εταιρείες και άρα και για τις τράπεζες ισχύουν τα ίδια. Δεν επιτρέπεται οι μέτοχοι να βάζουν το χέρι στην τσέπη εδώ και 10 χρόνια, να βλέπουν μόνο ζημιές αντί για μέρισμα και να θέλουν bonus τα στελέχη. Μόνο η Εθνική με άνοδο σήμερα από τις συστημικές. Αμετάβλητη η Πειραιώς και με υψηλές απώλειες ΑΛΦΑ και ΕΥΡΩΒ.

ΕΧΑΕ: Με αυξημένες αποδοχές έναντι του προκατόχου του αναλαμβάνει ο κ.Κοντόπουλους και με bonus… υπογραφής 150 χιλ. ευρώ. Ο κ.Λαζαρίδης έπαιρνε 190 χιλ. ευρώ ετησίως και ο κ.Κοντόπουλος θα πάει στις 300 χιλ. ευρώ. Δε θα κρίνουμε ακόμα, θα δώσουμε χρόνο για να δούμε έργο. Σε λίγο η γενική συνέλευση για να δώσει τις σχετικές εγκρίσεις. Στις 8 Ιουνίου κόβει μέρισμα 0,15 ευρώ. Ξεκίνησε καλά η μετοχή σήμερα, αλλά τελικά έκλεισε με οριακές απώλειες.

ΒΟΓΙΑΤΖΟΓΛΟΥ: Θα δώσει τελικά μέρισμα, αφού τα αποτελέσματα χρήσης ήταν εξαιρετικά και οι εκτιμήσεις που είχε κάνει για το 2022 ήταν θετικές. Θα δώσει 0,19 ευρώ ανά μετοχή που αντιστοιχεί σε απόδοση 9%. Εξαιρετική η απόδοση, αλλά και εδώ οι επενδυτές τη θυμούνται σπάνια τη μετοχή. Στο +8,42% με μικρό όγκο.

ΑS COMPANY: Δέσμευση να δίνει καλό μέρισμα κάθε χρόνο από τη διοίκηση στη γενική συνέλευση, ενώ ειπώθηκε πως πρόλαβε να αυξήσει αποθέματα και πάει καλά μέχρι στιγμής.

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: Αν και το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών έχει ξεκινήσει ξανά, δεν το βλέπουμε να έχει τη δύναμη που περιμέναμε. Η μετοχή συνεχίζει να πηγαίνει εύκολα, δηλαδή με μικρό όγκο χαμηλότερα. Στα 4,22 ευρώ και στο -2,31% με όγκο 33 χιλ. τεμάχια. Χαμηλό ημέρας το κλείσιμο.

SATO: Με όγκο στο -20% και με τον διπλάσιο να μένει στους πωλητές. Δηλαδή έκανε 36 χιλ. τεμάχια και πουλούσαν άλλα 73 χιλ. τεμάχια.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης