Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Στο +7% η Phoenix Vega Mezz λόγω μερίσματος – Ερωτήματα για την καθυστερημένη ανακοίνωση

Στο +7% η Phoenix Vega Mezz λόγω μερίσματος – Ερωτήματα για την καθυστερημένη ανακοίνωση
Η εταιρεία το 2022 έχει εισπράξει και άλλα μετρητά ύψους 7,4 εκατ. ευρώ πέραν των 8,5 εκατ. ευρώ που είχε στο τέλος του 2021.
Σχετικά Άρθρα

Κέρδη +7% καταγράφει η μετοχή της Phoenix Vega Mezz, όπως αναμενόταν μετά και την ανακοίνωση πρόθεσης διανομής μερίσματος που έγινε μετά το τέλος της χθεσινής συνεδρίασης.
Ο τίτλος έφτασε στο +12,35% ενώ ό όγκος έχει ξεπεράσει τα 4 εκατ. τεμάχια.
Υπενθυμίζεται πως η Phoenix Vega Mezz συστάθηκε στις 12/4/2020 ως ιδιωτική εταιρία περιορισμένης ευθύνης (private limited liability company) με έδρα στη Λευκωσία της Κύπρου και μοναδικό μέτοχο την Πειραιώς Financial Holdings.
Εισήχθη στην ΕΝ.Α. PLUS, αφού μετατράπηκε σε δημόσια εταιρία περιορισμένης ευθύνης (public limited liability company) την 21/7/2021 οπότε και μετονομάστηκε σε Phoenix Vega Mezz PLC.
Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί, όπως παρατηρούν και κάποια στελέχη της αγοράς, πως η ανακοίνωση του μερίσματος έγινε με καθυστέρηση και αφού πρώτα παρατηρήθηκαν μεγάλες εντολές πώλησης στη χθεσινή συνεδρίαση.
Όπως αναφέρουν ενώ βγήκε η ανακοίνωση για τα αποτελέσματα και αναρτήθηκε ο ισολογισμός, δεν γινόταν αναφορά ούτε για μέρισμα ούτε για τα νέα μετρητά που μπήκαν στο ταμείο της στη φετινή χρονιά.
Θεωρούν πως η εταιρεία όφειλε να το έχει επικοινωνήσει το μέρισμα μαζί με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, καθώς δημιουργήθηκε η εντύπωση πως δεν θα δώσει μέρισμα και κάποιοι επενδυτές ρευστοποίησαν τις θέσεις τους στη χθεσινή συνεδρίαση.
Η εταιρεία το 2022 έχει εισπράξει και άλλα μετρητά ύψους 7,4 εκατ. ευρώ πέραν των 8,5 εκατ. ευρώ που είχε στο τέλος του 2021.

Τι ανέφερε το BN τον Απρίλιο

Η προοπτική μερίσματος και οι διαφορές που έχουν εντοπίσει οι αναλυτές σε σύγκριση με την Cairo Mezz, δίνουν σημαντική άνοδο στις τελευταίες συνεδριάσεις στην Phoenix Vega Mezz.
Η μετοχή έχει έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και αποδόσεις ανώτερες από αυτές της αγοράς.
Η κεφαλαιοποίηση ανέρχεται στα 81 εκατ. ευρώ ενώ η Cairo έχει αποτίμηση 45 εκατ. ευρώ.

Η Depolas Χρηματιστηριακή σε παλαιότερη ανάλυση είχε αναφέρει πως σημαντική διαφορά με το Cairo Mezz της Eurobank είναι ότι οι τόκοι Ομολογιών Μεσαίας Εξοφλητικής Προτεραιότητας πληρώνονται πριν τις αποπληρωμές κεφαλαίου των Ομολογιών Υψηλής Εξοφλητικής Προτεραιότητας, ήτοι αυξάνονται οι πιθανότητες είσπραξης τόκων.
Μάλιστα, ήδη πληρώθηκαν 2,087 εκατ. ευρώ από τόκους του Phoenix B2.
Αναφορικά με το μέρισμα είχε σημειώσει πως η Εταιρία προτίθεται να καταβάλλει μέρισμα υπό την προϋπόθεση ότι η διανομή αυτή θα είναι εφικτή από την ταμειακή και την εν γένει οικονομική κατάστασή της χωρίς ωστόσο να υπάρχουν εγγυήσεις για το ύψος του μερίσματος που θα καταβληθεί ή ακόμη και αν θα καταβληθεί μέρισμα στο μέλλον, καθώς η ικανότητά της να καταβάλλει οποιαδήποτε ποσά στους μετόχους της υπό τη μορφή μερισμάτων ή επιστροφής κεφαλαίου εξαρτάται αποκλειστικά από την είσπραξη τόκων ή κεφαλαίου από τις Εισφερθείσες Ομολογίες ή από την πώληση μέρους ή του συνόλου των Εισφερθεισών Ομολογιών στη δευτερογενή αγορά.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το Καταστατικό της, η Εταιρία θα παρακρατά μόνο τα ποσά που απαιτούνται από το νόμο και θα διανείμει τα εναπομείναντα κέρδη μετά από εισήγηση του Διοικητικού της Συμβουλίου και απόφαση της Γενικής Συνέλευσης.

Συγκεκριμένα, ο Κυπριακός περί Εταιρειών Νόμος, όπως ισχύει, ορίζει ότι δημόσια εταιρία που έχει ιδρυθεί στην Κύπρο δεν επιτρέπεται να προβεί σε διανομή μερίσματος στους μετόχους της, εφόσον κατά την ημερομηνία λήξης του τελευταίου οικονομικού έτους το καθαρό ενεργητικό της, όπως εμφανίζεται στις οικονομικές της καταστάσεις, είναι κατώτερο, ή θα μπορούσε να γίνει ως αποτέλεσμα της διανομής αυτής κατώτερο, από το άθροισμα του καταβεβλημένου κεφαλαίου και των αποθεματικών, των οποίων, είτε ο ως άνω νόμος είτε το Καταστατικό της, δεν επιτρέπουν την διανομή.
Οι Σύμβουλοι, μπορούν από καιρό σε καιρό να καταβάλλουν στους μετόχους της Εταιρίας ενδιάμεσα μερίσματα, εφόσον αυτοί κρίνουν ότι η πληρωμή τους δικαιολογείται από τα κέρδη της. Μέρισμα θα πληρώνεται μόνο από τα κέρδη.

Από την άλλη, η AXIA είχε αναλύσει 5 πιθανά σενάρια για το πώς θα διαμορφωθεί η τιμή της μετοχής της Phoenix Vega Mezz (ΦΒΜΕΖΖ), μετά την έναρξη διαπραγμάτευσής της στην Εναλλακτική Αγορά, υπολογίζοντας ότι μπορεί να διαμορφωθεί σε τιμή από 0,03 έως 0,25 ευρώ.
Σημείωνε πως σε σύγκριση με την Cairo Mezz, το μέγεθος του mezzanine κομματιού της τιτλοποίησης Phoenix Vega που διανεμήθηκε στους μετόχους είναι μικρότερο (257 εκατ. ευρώ από σύνολο 396 εκατ. έναντι 1,1 δισ. από σύνολο 1,5 δισ. στην περίπτωση του Cairo), αλλά αντιπροσωπεύει πολύ υψηλότερο επίπεδο καλυμμάτων real estate σε σχέση με την ακαθάριστη λογιστική αξία, που οι αναλυτές υπολογίζουν στο 83% (5,6 δισ. ευρώ) έναντι 53% για το Cairo.
Ως εκ τούτου, σημειώνουν, θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς ότι η Phoenix Vega έχει υψηλότερες πιθανότητες ανακτησιμότητας και, κατά συνέπεια, αποπληρωμής των τίτλων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης