Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Μια ματιά στα αποτελέσματα της Δομικής Κρήτης και η απόρριψη μίας σημαντικής αγωγής

Μια ματιά στα αποτελέσματα της Δομικής Κρήτης και η απόρριψη μίας σημαντικής αγωγής
Με απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών απορρίφθηκε αγωγή με την οποία αιτούταν την καταβολή αποζημίωσης ποσού 4.498.671,31 ευρώ
Σχετικά Άρθρα

Ικανοποιητικά αποτελέσματα δημοσίευσε η Δομική Κρήτης για τη χρήση 2021, με δεδομένες τις συνθήκες που επικράτησαν τους τελευταίους μήνες στον κατασκευαστικό κλάδο.
Η θετική είδηση πάντως προέρχεται από μία δικαστική διεκδίκηση που αναγραφόταν στους ισολογισμούς προηγούμενων χρήσεων και απουσιάζει από αυτή του 2021.
Πιο αναλυτικά, οι πωλήσεις είναι αυξημένες σε σχέση με το 2020.
Τα έσοδα ανήλθαν σε 11,013 εκατ. ευρώ έναντι 10,283 εκατ. ευρώ (αύξηση 7,1%) το 2020. Τα λειτουργικά αποτελέσματα EBITDA της χρήσης διαμορφώθηκαν σε 1,737 εκατ. ευρώ έναντι 1,917 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν οριακά στα 1,18 εκατ. ευρώ από 1,22 εκατ. ευρώ.
Τα αποτελέσματα του κατασκευαστικού κλάδου παρουσίασαν κέρδη προ φόρων 1,184 εκατ. ευρώ έναντι κερδών προ φόρων ποσού 1,378 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης. Η αύξηση των μικτών αποτελεσμάτων, ένεκα της αύξησης του κύκλου εργασιών και της βελτίωσης του μικτού περιθωρίου κέρδους, αντισταθμίστηκε πλήρως από την μείωση των λοιπών εσόδων.
Τα αποτελέσματα του κλάδου ακινήτων παρουσίασαν κέρδη προ φόρων ποσού 483 χιλ. ευρώ έναντι κερδών προ φόρων ποσού 200 χιλ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης.
Η αύξηση της κερδοφορίας οφείλεται στην αποκλειστικά στην ανάκτηση προβλέψεων.
Τα ίδια κεφάλαια εμφανίζονται αυξημένα κατά 1,129 εκατ. ευρώ λόγω της κερδοφορίας της χρήσης 2021.
Σύμφωνα με τον ισολογισμό υφίστανται κατασκευαστικές συμβάσεις με σημαντικό ανεκτέλεστο τμήμα περίπου 10,729 εκατ. ευρώ και στο πρώτο τετράμηνο του 2022 έχουν ήδη υπογραφεί έξι συμβάσεις για αναλήψεις έργων συνολικού ποσού 16,668 εκατ. ευρώ από την μητρική εταιρεία.
Λόγω των αυξημένων κεφαλαιουχικών αναγκών για την ανάπτυξη των ενεργειακών έργων και των επενδυτικών ακινήτων επιδιώκεται η μερική απoεπένδυση από τους τομείς αυτούς, αναφέρει η εταιρεία.
Η οικονομική ύφεση των προηγούμενων ετών έπληξε ιδιαίτερα την οικοδομική δραστηριότητα και κατ’ επέκταση την εκμετάλλευση ακινήτων.
Η τρέχουσα οικονομική συγκυρία δεν ευνοεί την εφαρμοζόμενη πολιτική του Ομίλου για την αξιοποίηση των επενδυτικών ακινήτων του Ομίλου είτε μέσω της μίσθωσης είτε μέσω της πώλησης σε ικανοποιητικές τιμές, με σκοπό την ενίσχυση της ρευστότητας.
Η θυγατρική εταιρεία ΔΟΜΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΕ εξετάζει όλες τις εναλλακτικές δυνατότητες για την αξιοποίηση της έκτασης που κατέχει στην περιοχή ΠΕΡΠΟ του Δήμου Χερσονήσου.
Οι επικρατούσες συνθήκες στο κλάδο του τουρισμού ενδεχομένως δημιουργήσουν κατάλληλες επενδυτικές ευκαιρίες προς αξιοποίηση του συγκεκριμένου ακινήτου.
Η θυγατρική εταιρεία Αιολικό Ρουμάνι Α.Ε., οι υπό-θυγατρικές εταιρείες Αιολικό Βιάννου Α.Ε. και Ηλιακό Πάρκο Ζακάθου Α.Ε. και οι συγγενείς εταιρείες Αιολική Ανατολικής Αχαΐας Α.Ε., Αιολικά Πάρκα Δυτικής Μακεδονίας Α.Ε. και Αιολικό Μαρμάτι Α.Ε. έχουν καταθέσει αιτήσεις για λήψη αδειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέσω αιολικών και ηλιακών πάρκων.
Αρκετές από τις άδειες αυτές είναι ώριμες και ενδέχεται να ληφθούν εντός της επόμενης διετίας.
Ταυτόχρονα βρίσκονται σε εξέλιξη μετρήσεις ανεμολογικών στοιχείων για νέα αιολικά πάρκα σε διάφορα σημεία της Ελλάδας.
Η αγορά της ενέργειας, παρά τις μειώσεις τιμών που έχουν επιβληθεί, παραμένει ένας τομέας που παρουσιάζει ενδιαφέρον λόγω και της σταδιακής μετάβασης σε πράσινη ενέργεια που συντελείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η σημαντική σημείωση που απουσιάζει

Στους ισολογισμούς προηγούμενων χρήσεων υπήρχε μία δικαστική αξίωση από φυσικό πρόσωπο, το οποίο διεκδικούσε αποζημίωση 4,5 εκατ. ευρώ και είχε θορυβήσει την αγορά ή τους επενδυτές εκείνους που ασχολούνται με τη μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση.
Και αυτό γιατί η απαίτηση ήταν μεγάλη σε σύγκριση με το μέγεθος της εταιρείας και θεωρούσαν οι επενδυτές πως αν κερδίσει το φυσικό πρόσωπο το δικαστήριο, θα βρεθεί σε δεινή οικονομική θέση η εταιρεία.
Από τον ισολογισμό ωστόσο της χρήσης 2021 απουσιάζει αυτή η απαίτηση και συγκεκριμένα αναφέρεται: Με την από 2952/2021 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών απορρίφθηκε η αγωγή φυσικού προσώπου κατά της Εταιρείας και συνδεδεμένου φυσικού προσώπου με την οποία αιτούταν την καταβολή σε αυτόν αποζημίωση ποσού 4.498.671,31 ευρώ με βάση τις διατάξεις για την αδικοπραξία στα πλαίσια πώλησης μετοχών σε προηγούμενη χρήση.

Γ.Κ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης