Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Προς αναζήτηση ισορροπίας με το βλέμμα στις αγορές του εξωτερικού

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Προς αναζήτηση ισορροπίας με το βλέμμα στις αγορές του εξωτερικού
Σχετικά Άρθρα

ΑΓΟΡΑ: Τα επίπεδα που έχουν διαμορφωθεί μετά την πτώση μπορούν να δώσουν μία αντίδραση αναφέρουν οι αναλυτές, ενώ κάποιοι πιστεύουν πως οι επενδυτές θα πρέπει να εκμεταλλευτούν τις τιμές που έχουν διαμορφωθεί και να αυξήσουν θέσεις σε μετοχές με καλά θεμελιώδη. Ικανοποιημένοι οι αναλυτές από τα αποτελέσματα της Eurobank, αλλά και τις νέες εκτιμήσεις της διοίκησης.

Με υψηλή μεταβλητότητα άνοιξαν οι αγορές της Ευρώπης. Σε λίγα λεπτά ο DAX είχε πάει μέχρι το +0,80% και στο -0,10%. Με άνοδο 0,5% άνοιξε το Ελληνικό Χρηματιστήριο το οποίο δείχνει πως θέλει να κρατηθεί πάνω από τις 800 μονάδες. Καλό ξεκίνημα από ΔΕΗ και Eurobank. Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται λίγο παραπάνω από το Γενικό Δείκτη. Η μεταβλητότητα θα είναι παρούσα και σήμερα στο ΧΑ.

EUROBANK: Σύμφωνα με τη διοίκηση και όπως αναφέρει η Merit η επίπτωση από δάνεια που σχετίζονται με Ρωσία και Ουκρανία φτάνει στα 80 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο είναι πλήρως καλυμμένο από εξασφαλίσεις, μετρητά και ακίνητα. Ένα άλλο κομμάτι των επιπτώσεων συνδέεται με την επιχειρηματική δραστηριότητα (εισαγωγές-εξαγωγές) από και προς Ρωσία και Ουκρανία, με επίπτωση κάτω των 50 εκατ. ευρώ που είναι επίσης εξασφαλισμένες.

Σύμφωνα με την ανάλυση ευαισθησίας, εάν το euribor, κινηθεί από το -0,5% στο 0%, τότε υπάρχει θετική επίπτωση στα κέρδη κατά 60 εκατ. ευρώ Αν κινηθεί έως το 0.5%, τότε προκύπτει επιπλέον όφελος 30 εκατ. ευρώ από το επιτοκιακό περιθώριο, ενώ για άνοδο άνω του 0.5%, τα επιπλέον κέρδη κυμαίνονται κάτω του 30%, καθώς θα αυξάνονται τα επιτόκια καταθέσεων. Με άνοδο κοντά στο 1% ξεκίνησε η μετοχή.

ΟΛΠ: Με 2 τεμάχια την άνοιξαν στα 15,40 ευρώ και στο +2,26%. Αμέσως κατέβηκαν χαμηλότερα οι πωλητές.

COCA COLA: Εδώ και μέρες είναι στο επίκεντρο λόγω της έκθεσης που έχει σε Ρωσία και Ουκρανία. Αναμένουμε ενημέρωση για το τι θα κάνει με τα εργοστάσια στη Ρωσία. Ήπια ανοδικά άνοιξε η μετοχή αλλά είναι κάτω από τα 19 ευρώ και η αποτίμηση λίγο κάτω από τα 7 δισ. ευρώ.

ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ: Με p/e 13 η μετοχή μετά και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων χρήσης 2021. Εντυπωσιακό το growth της εισηγμένης, ειδικά αν το δεις τα τελευταία χρόνια. Έχει πλέον 6 χρόνια δυνατής ανάπτυξης. Η διοίκηση προτείνει τη διανομή μερίσματος 0,05 ευρώ ανά μετοχή αλλά αν το επιτρέψουν οι συνθήκες θα προταθεί και πρόσθετο μέρισμα. Ισχυρές οι λειτουργικές ταμειακές ροές και κάλυψαν σχεδόν τις επενδυτικές, οι οποίες ήταν και υψηλές.

Ο τζίρος αυξήθηκε κατά 34% και ανήλθε στα 54,8 εκατ. ευρώ, με τα EBITDA να ενισχύονται κατά 9% και στα 8,3 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη κατά 26% και στα 4,9 εκατ. ευρώ από 3,9 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση αναφέρει πως για το 2022, ανέμενε περιορισμό των επιπτώσεων της πανδημίας και ενίσχυση της τουριστικής κίνησης σε παγκόσμιο επίπεδο. Ωστόσο, οι συνέπειες από τις πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις και αναταράξεις στην εφοδιαστική αλυσίδα και στο κόστος των πρώτων υλών και της ενέργειας είναι εξαιρετικά δύσκολο να εκτιμηθούν.

CENTRIC: Εντολή πώλησης 7.500 τεμαχίων στο -30% λες και θα γινόταν χαμός στη σημερινή συνεδρίαση, την οποία βέβαια στη συνέχεια ακύρωσαν. Όχι πως δεν το έχουν ξανακάνει, αλλά απλά το αναφέρουμε μπας και το ελέγξει κάποια επιτροπή.

INTRAKAT: Από τις ανοδικές ξεχωρίζει λίγο παραπάνω γιατί έχει κάνει καλύτερο όγκο, αλλά όχι σημαντικό. Στα 2,12 ευρώ και στο +1,92%.

ΞΥΛΕΜΠΟΡΙΑ: Αμετάβλητη στα 0,2080 ευρώ και με καλό όγκο κοντά στα 11 χιλ. τεμάχια.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης