Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Sell off με υψηλό τζίρο λόγω της εισβολής της Ρωσίας

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Sell off με υψηλό τζίρο λόγω της εισβολής της Ρωσίας
Σχετικά Άρθρα

ΑΓΟΡΑ: Γενικευμένες ρευστοποιήσεις σε όλο το ταμπλό. Ακολούθησε από κοντά όσα γίνονταν στο εξωτερικό. Όπως σημειώνουν στελέχη της αγοράς, η Ρωσία δεν μπήκε απλά σε δύο περιοχές όπως ακουγόταν και ίσως όπως είχαν τιμολογήσει οι αγορές. Έκανε γενικευμένη εισβολή απειλώντας συνολικά την Ουκρανία. Αυτή η εξέλιξη όχι μόνο δεν είχε τιμολογηθεί αλλά δημιουργεί και έντονες ανησυχίες.

Το ΧΑ βυθίστηκε και σε μία συνεδρίαση έχασε την άνοδο όλης της χρονιάς, σε επίπεδο γενικού δείκτη, φτάνοντας στον εκθετικό κινητό μέσο των 200 ημερών. Έκλεισε κάτω από τον 200άρη. Αν δεν κρατήσει και επιβεβαιώσει τη διάσπαση, τότε θα μπορούσαμε να δούμε και χαμηλότερα επίπεδα. Ο τζίρος στα ύψη (πάνω από 160 εκατ. ευρώ) και μετά από καιρό είδαμε να έχουμε εμείς μεγαλύτερες απώλειες από τις ευρωπαϊκές αγορές.

Δεν μπορούμε να θυμηθούμε από πότε έχουμε να δούμε μία ανοδική μετοχή ή τόσες πολλές πτωτικές και με απώλειες άνω του 10%. Τελικά κλείσαμε στις 888 περίπου μονάδες με πτώση 6,41%. Ο τραπεζικός δείκτης έχασε 8,88%. Όλες πτωτικές στον FTSE 25 και με την καλύτερη συμπεριφορά ο ΟΤΕ. Οι μεγαλύτερες απώλειες για τη Σαράντης.

ΤΑΚΤΙΚΗ: Η Merit πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης και στο πρωινό της σχόλιο σημείωνε πως είναι θετική για τις μετοχές των ΟΠΑΠ και ΟΤΕ σε πτώση μεγαλύτερη του 10% και για τις μετοχές των Eurobank και Εθνικής σε πτώση μεγαλύτερη του 15%. Η εκτίμηση της χρηματιστηριακής είναι πως οι κυκλικές μετοχές (τράπεζες, εμπόριο, βιομηχανία) είναι πιο ευάλωτες σε αυτό το περιβάλλον.

ΟΤΕ: Καλά τα αποτελέσματα, αλλά το μέρισμα που ανακοινώθηκε ήταν χαμηλότερο των μέσων εκτιμήσεων των αναλυτών. Μπορεί και να καλόμαθαν οι επενδυτές… Η Eurobank Equities σε μία πρώτη αντίδραση αναφέρει πως δεν ενθουσιάζει το πρόγραμμα επιβράβευσης των μετόχων που ανακοινώθηκε. Η μετοχή πάντως είχε πολύ καλή συμπεριφορά και οι απώλειες που είχε ήταν σημαντικά μικρότερες από άλλα βαριά χαρτιά. Στα 17,95 ευρώ και στο -1,27% με όγκο 596 χιλ. τεμάχια. Για τέτοια μέρα ήταν σαν να ενισχύθηκε.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Μεγάλες απώλειες. Στο -8,88% ο δείκτης. Η Eurobank έχασε 10,80%, η Πειραιώς 10,53%, η Alpha Bank 7,41% και η Εθνική 7,36%.

ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Από τη χθεσινή συνεδρίαση φάνηκε πως υπήρχε πωλητής. Σίγουρα αν δεν υπήρχε η εισβολή δε θα βλέπαμε τη μετοχή στο -12,82% και στα 6,80 ευρώ, αλλά είδαμε καλή πίεση και όγκο 59 χιλ. τεμάχια.

VIOHALCO: Ισχυρές και εδώ οι πιέσεις και η μετοχή έχασε 10,35% και έκλεισε στα 4,20 ευρώ.

ΦΙΛΙΠΠΟΣ: ΝΑΚΑΣ: Η μόνη μετοχή με άνοδο στη συνεδρίαση. Στα 2,24 ευρώ και στο +1,82% με όγκο 2.602 τεμάχια. Δεν είναι και λίγα για τα δεδομένα της μετοχής.

FRIGOGLASS: Η μετοχή με τις μεγαλύτερες απώλειες στη συνεδρίαση. Στα 0,1350 ευρώ και στο -17,18% με μεγάλο όγκο 1,3 εκατ. τεμάχια.

LAVIPHARM: Μεγάλη και εδώ η πτώση 16,28%.

ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ: Κατά 76,45% καλύφθηκε η αύξηση κεφαλαίου από την άσκηση των δικαιωμάτων, αλλά υπήρξε σημαντικό ενδιαφέρον για τις αδιάθετες. Τελικά καλύφθηκε όλη η αύξηση και η εισηγμένη άντλησε 1,55 εκατ. ευρώ.

ΜΕΤΟΧΕΣ: Δεν έχει μεγάλη σημασία ποιες αναφέραμε και ποιες όχι. Όλες είχαν την ίδια εικόνα. Άλλες έχασαν μεγαλύτερο ποσοστό και άλλες μικρότερα. Είδαμε τιμές που δεν πιστεύαμε πως θα δούμε. Ο τζίρος έδειξε πως σε πολύ χαμηλά επίπεδα βγήκαν και κάποιοι αγοραστές. Το καλό σενάριο για όσους αγόρασαν θα είναι να δοθεί λύση άμεσα και να τερματιστεί η εισβολή της Ρωσίας. Διαφορετικά θα μπορούσαμε να δούμε συνέχιση της υποχώρησης.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης