Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Ανοδική αντίδραση με το βλέμμα στην Ουκρανία – Ποιες μετοχές κερδίζουν από την κρίση

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Ανοδική αντίδραση με το βλέμμα στην Ουκρανία – Ποιες μετοχές κερδίζουν από την κρίση
Σχετικά Άρθρα

ΑΓΟΡΑ: Η αντίδραση των ευρωπαϊκών αγορών, μετά την πίεση των τελευταίων ημερών, αναμένεται να μας βοηθήσει. Στο επίκεντρο μπαίνουν σταδιακά τα αποτελέσματα και αύριο έχουμε ανακοινώσεις από ΟΤΕ και ΕΛΠΕ. Η μεταβλητότητα αναμένεται και πάλι αυξημένη.

Με άνοδο ξεκίνησε η συνεδρίαση και πέριξ των 950 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη. Χαμηλός ο τζίρος στο ξεκίνημα. Ενδιαφέρον και σήμερα για τη μετοχή των ΕΛΠΕ, αφού η άνοδος της τιμής του πετρελαίου την ευνοεί. Ανοδικά και ο τραπεζικός δείκτης.

COCA COLA: Υπάρχει μία ανησυχία λόγω της γεωπολιτικής αβεβαιότητας και από τη διοίκηση και από τους αναλυτές. Υπάρχει περιθώριο για μείωση εκτιμήσεων από τους αναλυτές σε χαμηλό μονοψήφιο ποσοστό λέει η Eurobank Equities. Οι μέσες εκτιμήσεις για τα κέρδη προ φόρων και τόκων είναι στα 890 εκατ. ευρώ.

Η Optima Bank αναφέρει πως κατά την τηλεδιάσκεψη η διοίκηση είπε πως εξετάζει διάφορα σενάρια και προετοιμάζεται αναλόγως αναφορικά με την κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας. Εμφανίστηκε αισιόδοξη πάντως πως θα αντιμετωπίσει με επιτυχία τον κίνδυνο, ενώ υπενθύμισε πως είχε καταφέρει να αντιμετωπίσει την επίδραση από την παλαιότερη κρίση στην Κριμαία με επιτυχία. Μετά την πίεση των προηγούμενων ημερών η μετοχή άνοιξε με οριακή άνοδο αλλά γρήγορα γύρισε και πάλι σε απώλειες.

ΕΛΠΕ: Αύριο μετά το κλείσιμο τα αποτελέσματα με τη Eurobank Equities να περιμένει προσαρμοσμένα EBITDA για το 2021 429 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 29%. Η άνοδος του πετρελαίου αναμένεται να ωφελήσει το ύψος των αποθεμάτων και να δώσει κέρδη στον όμιλο. Επιπλέον οι αναλυτές περιμένουν βελτίωση των περιθωρίων διύλισης ήδη από το δεύτερο εξάμηνο του 2021. Στα 6,86 ευρώ και στο +2,39%.

ΟΤΕ: Αύριο πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης τα αποτελέσματα με τους αναλυτές να σημειώνουν πως περιμένουν τι θα πει η διοίκηση για το πρόγραμμα ανταμοιβής των μετοχών. Τι θα δώσει δηλαδή για μέρισμα και αγορές ιδίων μετοχών φέτος και τα επόμενα χρόνια. Δεν απέχει σημαντικά από τα 18 ευρώ η μετοχή.

ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Η Πειραιώς ΑΧΕΠΕΥ αναφέρει πως αν και είναι ακόμα νωρίς να κρίνει την εξέλιξη της κρίσης στην Ουκρανία και πως η μεταβλητότητα θα συνεχιστεί βραχυπρόθεσμα, ένα ήπιο σενάριο χωρίς κίνδυνο διακοπής του φυσικού αερίου είναι θετικό για τις ελληνικές μετοχές ενέργειας (Μυτιληναίος, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ και Motor Oil).

ΔΕΗ: Καλό το άνοιγμα της μετοχής με την τιμή να είναι στα 8,82 ευρώ.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Η Alpha Bank με την Πειραιώς έχουν τη μεγαλύτερη άνοδο και άνω του 1%. Ανοδικά όμως κινούνται και οι δύο άλλες συστημικές. Οι τράπεζες συνολικά έχουν βάλει δυνατή πλάτη όλο το προηγούμενο διάστημα και παρά τα μεγάλα βραχυπρόθεσμα κέρδη δεν βλέπουμε διαθέσεις ρευστοποιήσεων στα τρέχοντα επίπεδα. Ούτε η κρίση στην Ουκρανία έχει επηρεάσει σημαντικά. Μάλλον η όποια αδυναμία εκλαμβάνεται από τους επενδυτές ως ευκαιρία για τοποθετήσεις.

ΕΝΕΡΓΟΒΟΡΕΣ: Περιμένουμε να ακούσουμε νέα από αυτές τις βιομηχανίες που ένα μεγάλο μέρος του κόστους τους είναι από την ενέργεια. Με τέτοιες τιμές δε θέλουμε καν να φανταστούμε πόσο πάει ο λογαριασμός και αν φυσικά μπορεί να το μετακυλήσει η εταιρεία στον τελικό καταναλωτή.

CENTRIC: Με άνοδο ξεκίνησε η μετοχή και ενισχύεται 4,59% με την τιμή να είναι στα 0,3190 ευρώ αλλά τους πωλητές να είναι ήδη χαμηλότερα.

ΙΚΤΙΝΟΣ: Επέστρεψε στα 0,71 ευρώ, σημείο όπου εκεί γύρω βλέπουμε καλούς αγοραστές. Στα πρώτα λεπτά έχει γίνει όγκος πάνω από 18 χιλ. τεμάχια.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης