Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Συνεχίζει πτωτικά και κάτω από τις 940 μονάδες ακολουθώντας τις ξένες αγορές

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Συνεχίζει πτωτικά και κάτω από τις 940 μονάδες ακολουθώντας τις ξένες αγορές
Σχετικά Άρθρα

ΑΓΟΡΑ: FED και γεωπολιτική ένταση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας θα επηρεάσουν τις αγορές στη νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα. Με απώλειες άνοιξαν οι αγορές της Ευρώπης, αλλά δείχνουν διαθέσεις να τις περιορίσουν. Το ζητούμενο είναι το ΧΑ να διατηρήσει την καλύτερη συμπεριφορά έναντι των ξένων αγορών και να κινηθεί με πιο ήπιες απώλειες και γιατί όχι με άνοδο, αν βελτιωθεί κάπως το κλίμα έξω.

Την ώρα που ο DAX κατέγραφε απώλειες 0,35% ο Γενικός Δείκτης άνοιξε με απώλειες 0,12% και κοντά στις 940 μονάδες, αλλά στη συνέχεια αυξήθηκε η πίεση με αποτέλεσμα να πάει κάτω από τις 940 μονάδες με απώλειες 0,55%. Οι περισσότερες μετοχές του FTSE 25 υποχωρούν. Ελλάκτωρ, Jumbo και Eurobank με τις μεγαλύτερες απώλειες. Ήπια ανοδικά ΟΠΑΠ, Coca Cola και Μυτιληναίος.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Απώλειες 0,76% για τον δείκτη. Πτωτικά άνοιξαν οι 4 συστημικές με τις μεγαλύτερες απώλειες να έχει η Eurobank αλλά όχι πάνω από 1,3% και τις μικρότερες η Πειραιώς.

JUMBO: Διαπραγματεύεται σήμερα χωρίς το δικαίωμα στην έκτακτη χρηματική διανομή ύψους 0,3850 ευρώ μικτό. Η απόδοση είναι 2,6%. Πτωτικά όπως είναι λογικό ξεκίνησε η μετοχή και χάνει περίπου όλο το μέρισμα. Στα 14,06 ευρώ και στο -2,63% με χαμηλό όγκο πάντως.

ΔΕΗ: Κι άλλο δάνειο από την εισηγμένη ύψους 530 εκατ. ευρώ για να χρηματοδοτήσει κατασκευή δικτύου οπτικών ινών. Πτωτικό το άνοιγμα και εδώ.

MOTOR OIL: Αγορά 50 χιλ. μετοχών από τη Motor Oil Holdings με μέση τιμή 14,80 ευρώ ανά μετοχή.

TRASTOR: Λόγω της εξαγοράς και της δημόσιας πρότασης συνεχίζει ανοδικά και στο +7% με την τιμή στα 1,21 ευρώ, λίγο κάτω δηλαδή από το τίμημα που έδωσε η Πειραιώς.

ΕΧΑΕ: Νέο επικεφαλής θα αποκτήσει το ΧΑ. Ανακοινώθηκε το όνομα. Περιμένουμε δείγμα γραφής πριν εκφράσουμε άποψη. Οριακά ανοδικά η μετοχή και προσπαθεί και πάλι να περάσει πάνω από τα 4 ευρώ.

ΝΙΚΑΣ: Δημόσια πρόταση όπως αναμενόταν και έξοδος από το ΧΑ. Στα 1,24 ευρώ η τιμή που προσφέρει ο βασικός μέτοχος για το 4,95% που δεν κατέχει. Μπήκε η εντολή αγοράς και έχει γίνει ήδη όγκος 13 χιλ. τεμαχίων περίπου.

PREMIA: Υπερκαλύφθηκε 2,04% το εταιρικό ομόλογο και άντλησε 100 εκατ. ευρώ η εταιρεία. Το επιτόκιο είναι 2,80%, ίσως λίγο πάνω από την αρχική εκτίμηση και μάλλον αυτό οφείλεται και την άνοδο των επιτοκίων παγκοσμίως το τελευταίο διάστημα.

CENTRIC: Άνοιξε με όγκο 26 χιλ. τεμάχια στα 0,30 ευρώ και με απώλειες 0,99%. Ο αγοραστής στην τιμή αυτή ζητούσε άλλες 16 χιλ. τεμάχια. Στη συνέχεια όμως ακυρώθηκε η εντολή και η μετοχή πήγε κάτω από τα 0,30 ευρώ.

ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ: Απίστευτα πράγματα φαίνεται να έχουν γίνει με τη συγκεκριμένη εταιρεία, όπου γίνεται βαθύ κούρεμα υποχρεώσεων χωρίς ο μέτοχος να βάλει το χέρι στην τσέπη. Μάλιστα στην αγορά κυκλοφορούν πληροφορίες για μεγάλη ζωή, χρήματα στο εξωτερικό κ.α. Η οικογένεια Μάνεση μέσα στην Ελληνική Οικονομική κρίση έλαβε δάνειο 265 εκατ. ευρώ με την Alpha Bank να έχει τον πρώτο ρόλο στο ομολογιακό στην οποία ο κ.Μάνεσης ήταν μέλος του Δ.Σ.

Λίγα χρόνια μετά το εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο κλείνει με πορείες, διαμαρτυρίες, συμπλοκές με τα ΜΑΤ κ.α. Τα χρόνια περνούν και η εταιρεία πάει σε αναδιάρθρωση αλλά η Eurobank πουλάει το δικό της μέρος του δανείου και μερικά χρόνια μετά και άλλες δύο τράπεζες πούλησαν τα δικά τους στο ίδιο fund με αυτό της Eurobank. Φτάνουμε στα τέλη του 2020 και ο δανεισμός της Χαλυβουργίας Ελλάδος ήταν στα 342,4 εκατ. ευρώ.

Τώρα και με την ενεργειακή κρίση να επηρεάζει χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις επιχειρείται η διαγραφή απαιτήσεων 80 εκατ. ευρώ της Χαλυβουργίας Ελλάδος στη ΔΕΗ. Η ΔΕΗ φαίνεται να είναι ο μεγάλος χαμένος, αλλά φέρεται αποφασισμένη να διεκδικήσει εξαντλώντας όλα τα νομικά μέσα μέρος των απαιτήσεων.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης