Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Beta ΑΧΕΠΕΥ: Αντοχή αλλά και αβεβαιότητες

Beta ΑΧΕΠΕΥ: Αντοχή αλλά και αβεβαιότητες
Όσο η αγορά κρατιέται σε απόσταση από τις 905 μονάδες το ανοδικό σενάριο είναι σε ισχύ
Σχετικά Άρθρα

Κόντρα στην διεθνή τάση, την μιζέρια και την κακοδαιμονία των τελευταίων 11 ετών το Χρηματιστήριο της Αθήνας έδειξε χαρακτήρα και την εβδομάδα που πέρασε κάνοντας την διαφορά παραμένοντας η πρώτη σε αγορά σε απόδοση στην Ευρώπη.
Η άνοδος δεν είναι το απαραίτητο ζητούμενο ωστόσο μετά από καιρό η συμπεριφορά των επενδυτών δεν παρουσιάζει σημεία πανικού ή διάλυσης στις πτωτικές τάσεις που παρατηρούνται στα κυριότερα χρηματιστήρια του εξωτερικού.
Παράλληλα, η ασυνήθιστη ανθεκτικότητα της Λ. Αθηνών έχει αυξήσει το βαθμό αποτελεσματικότητας σε νέα και ειδήσεις δίνοντας την αίσθηση μιας ώριμης αγοράς.
Κερδοφορία (Jumbo, Παπουτσάνης, Profile), επιχειρηματικές συμφωνίες (Fourlis, Cenergy) αλλά και εκθέσεις αναλύσεων με αναθεωρημένες τιμές στόχους έτυχαν θετικής υποδοχής σε γενικές γραμμές από μια αγορά που φαίνεται διατεθειμένη να πάρει στοιχήματα σε όλο το φάσμα των κεφαλαιοποιήσεων.
Μια αγορά που δεν δίνει την δυνατότητα μεγάλων υποχωρήσεων παρά τα συσσωρεμένα γρήγορα κέρδη χτίζει ανοδική ψυχολογία και πάντα έχει ένα μικρό μέρος της να διαφοροποιείται σε συνεδριάσεις με αυξημένη προσφορά.
Οι τράπεζες έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην μεταστροφή της τάσης, φαίνεται να έχουν αποτινάξει από πάνω τους τον χαρακτηρισμό του αδύναμου κρίκου και οι διορθώσεις τους είναι εντός κάποιων λογικών ορίων.
Αυτό δεν είναι μόνο μια τεχνική παρατήρηση, έχει και θεμελιώδες υπόβαθρο: το περιβάλλον αύξησης επιτοκίων τις ευνοεί, η πιστωτική επέκταση θα υποστηρίξει τα επαναλαμβανόμενα έσοδα η αύξηση των τιμών των ακινήτων αυξάνει τις αξίες των εμπράγματων καλύψεων, οι αναστολές πληρωμών πήγαν καλύτερα από τα αναμενόμενα. Επομένως σε ένα ήπιο χρηματιστηριακό περιβάλλον ο κλάδος έχει τις προϋποθέσεις να παραμείνει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.
Την ίδια στιγμή οι πληθωριστικές πιέσεις αυξάνουν τις πιθανότητες αύξησης επιτοκίων μέσα στην χρονιά αναθεωρώντας ανοδικά το στόχο των αυξήσεων που θα μπορούσαν να φθάσουν οι κεντρικές τράπεζες.
Η γεωπολιτική ένταση στην Ουκρανία έχει μπει πλέον σε παρακολούθηση σε καθημερινή βάση αφού η επίδραση στα ενεργειακά κόστη είναι έντονη ενώ η υποδοχή των αποτελεσμάτων δ’ τριμήνου στις ΗΠΑ δείχνει ότι υπάρχει δυσκολία να επαναληφθούν οι επιδόσεις του γ’ τριμήνου το οποίο ήταν το καλύτερο όλων των εποχών. Όλες αυτές οι αβεβαιότητες έχουν τον ήχο τους στο εξωτερικό λόγω και των υψηλών αποτιμήσεων και ενδεχόμενη ένταση τους θα επηρεάσει και την εγχώρια αγορά.
Προς το παρόν πάντως το ΧΑ έχει δείξει αντοχή, θυμίζοντας άλλες εποχές.
Τεχνικά, η συσσώρευση στην ζώνη των 950 μονάδων αποφόρτισε τους ταλαντωτές οι οποίοι πλέον κινούνται κάτω από τις υπεραγορασμένες περιοχές.
Η διόρθωση αυτή δεν στοίχησε στο Γενικό Δείκτη, αντιθέτως η αγορά έδειξε περισσότερο διάθεση κατοχύρωσης επιπέδων κρατώντας μεγάλη απόσταση από τα επίπεδα στα οποία κινούνται οι κινητοί μέσοι των 30 και 50 ημερών.
Αν και δεν σημειώθηκε νεότερο υψηλό αυτή την εβδομάδα ο Γενικός Δείκτης είδε υψηλότερο σε κλείσιμο την Πέμπτη.
Ακόμα και στην συνεδρίαση της Παρασκευής δεν πληρώθηκαν τιμές αισθητά χαμηλότερα των 940 μονάδων παρόλα αυτά η διόρθωση έβγαλε τζίρο, ένδειξη της αύξησης της προσφοράς.
Όσο η αγορά κρατιέται σε απόσταση από τις 905 μονάδες το ανοδικό σενάριο είναι σε ισχύ. Η διαφυγή πάντως πάνω από τις 960 μονάδες ενδεχομένως να χρειαστεί λίγο χρόνο
ακόμα, με την συνέχιση της συσσώρευσης.
Η συνέχιση της πλάγιας κίνησης συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες την
ερχόμενη εβδομάδα με τον διεθνή παράγοντα να έχει τον πρώτο λόγο στην κατεύθυνσή της αγοράς.
Την Δευτέρα η μετοχή της Jumbo θα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα του προμερίσματος ύψους 0,385 ευρώ/μετοχή.
Την Τετάρτη 26/1 θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των ομολόγων της Premia Properties.
Την Πέμπτη πριν την έναρξη της συνεδρίασης η Μυτιληναίος ανοίγει την αυλαία δημοσίευσης αποτελεσμάτων χρήσης 2021 με την τηλεδιάσκεψη της εταιρίας
να ακολουθεί το απόγευμα της ίδιας ημέρας.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης