Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Με το βλέμμα στο εξωτερικό – Ήπια ανοδικά με χαμηλό τζίρο

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Με το βλέμμα στο εξωτερικό – Ήπια ανοδικά με χαμηλό τζίρο
Σχετικά Άρθρα

ΑΓΟΡΑ: Έχουμε εταιρικά αποτελέσματα στις ΗΠΑ αλλά και στοιχεία για τον πληθωρισμό, και θα επηρεάσουν τις αγορές. Από την άλλη το αισιόδοξο μήνυμα του ΔΝΤ για την Ελλάδα, βοήθησε χθες την εγχώρια αγορά και ίσως βάλει πλάτη και σήμερα. Παραμένουμε σε συσσώρευση διαρκείας.

Το ξεκίνημα είναι σταθεροποιητικό με την Coca Cola, η οποία κινείται προς τα 30 ευρώ με άνοδο λίγο κάτω από 2%, να προσφέρει και πάλι στήριξη. Μάλιστα έχει κάνει όγκο 3,3 χιλ. τεμάχια στο ξεκίνημα. Ο Γενικός Δείκτης πατάει πάνω στις 890 μονάδες. Η Ελλάκτωρ από την άλλη λόγω της μεγάλης ανόδου χθες άνοιξε με απώλειες 7%. Πιέζεται και η Aegean. Ο τζίρος στην αγορά είναι αρκετά χαμηλός.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Τρομερή κίνηση από τους «εφοπλιστές». Πήραν 2,4 εκατ. τεμάχια χθες και ώθησαν τη μετοχή στο +16%. Προφανώς και από την εξέλιξη ωφελούνται όλοι οι μέτοχοι, δηλαδή και της άλλης πλευράς, αφού βλέπουν την αξία των μετοχών τους να ενισχύεται και έχουν κάθε λόγο να είναι χαρούμενοι. Έχουν μείνει άλλες 160 χιλ. μετοχές ακόμα προς εκποίηση.

Το ενδιαφέρον βέβαια εδώ είναι να μάθουμε τα σχέδια και των δύο πλευρών. Οι πληροφορίες θέλουν τους εφοπλιστές να ανεβαίνουν στο 33%, αλλά οι «Ολλανδοί» ελέγχουν άμεσα και έμμεσα μέσω «φιλικών» κωδικών σημαντικά μεγαλύτερο ποσοστό και έχουν όλη τη διοίκηση. Η μετοχή παραμένει σε συσσώρευση. Με απώλειες 7% σήμερα στα πρώτα λεπτά και τη μετοχή να είναι στα 1,44 ευρώ. Βγαίνουν πάντως αγοραστές και ο όγκος είναι σχετικά υψηλός.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Σταθεροποιητικά κινείται ο δείκτης των τραπεζών. Προσπαθεί να κινηθεί υψηλότερα η Alpha Bank, υποχωρεί λίγο η Πειραιώς και χωρίς σημαντική κίνηση η πορεία των άλλων δύο συστημικών.

JUMBO: Υπάρχουν ανησυχίες για τα αποθέματα λένε κάποια στελέχη της αγοράς. Ήπια πτωτικά η μετοχή στο άνοιγμα.

AEGEAN: Με το ξεκίνημα έκανε 12 χιλ. τεμάχια και πήγε μέχρι τα 5,12 ευρώ. Λίγο υψηλότερα κινήθηκε στη συνέχιεα.

ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ένα εκπληκτικό δημοσίευμα είχαν οι Financial Times, για την BYD, την κινεζική εταιρεία που κατασκευάζει ηλεκτρικά αυτοκίνητα και βέβαια την αντιπροσώπευση στην Ελλάδα την έχει η εισηγμένη Πετρόπουλος. Γίνεται αναφορά για το κόστος σε σύγκριση με την Tesla που είναι περίπου το μισό και για το γεγονός ότι η εταιρεία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός ηλεκτρικών λεωφορείων και ο τέταρτος ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Γίνεται αναφορά στο ποσοστό 10% που έχει πάρει ο Buffett το οποίο του δίνει κέρδος 3000% με την αξία του πλέον να είναι στα 6,9 δισ. δολάρια και είναι η μία από τις πιο πετυχημένες επενδύσεις του μετά την Apple. Υπάρχουν πληροφορίες για συζητήσεις με την Tesla για να την προμηθεύει μπαταρίες αλλά και για joint venture με την Toyota. Προφανώς αυτή η δουλειά της Πετρόπουλος δεν έχει αποτυπωθεί στο ταμπλό σύμφωνα με στελέχη της αγοράς που παρακολουθούν τη μετοχή.

ΓΕΚΕ: Εγκρίθηκε το squeeze out και επομένως φεύγει και αυτή η μετοχή από το ΧΑ. Είχε έτσι κι αλλιώς ελάχιστη διασπορά και περιορισμένη δραστηριότητα. Ήταν όμως μία καθαρή εταιρεία και μάλλον έφυγε με χαμηλή τιμή.

ΑΒΑΞ: Με μικρό όγκο ανοδικά κατά 2,5% και στα 1,12 ευρώ.

CAPITAL PRODUCT PARTNERS: Υπό την εγγύησή της η CPLP Shipping Holdings εκδίδει ομόλογο 150 εκατ. ευρώ που θα διαπραγματεύεται στο ΧΑ. Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για κουπόνι 2,6-2,7% και για δυνατή κάλυψη.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης