Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Πέριξ των 900 μονάδων με ελάχιστο τζίρο

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Πέριξ των 900 μονάδων με ελάχιστο τζίρο
Σχετικά Άρθρα

ΑΓΟΡΑ: Το άνοιγμα των αγορών του εξωτερικού είναι καλό και οι αναλυτές περίμεναν όπως έγραφαν στα πρωινά τους σχόλια πως μπορεί να μας βοηθήσει. Οι 900 μονάδες ή εκεί γύρω τέλος πάντων είναι η στήριξη και λογικά πρέπει να κρατηθεί. Η αγορά δείχνει πως συσσωρεύει και δεν έχει διάθεση για πιο ψηλά, αλλά ούτε για πιο χαμηλά.

Καθώς τελειώνει ο μήνας ίσως δούμε αύξηση της μεταβλητότητας, γιατί λήγει παράλληλα και το πρώτο εξάμηνο. Ο τζίρος θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα. Το άνοιγμα της συνεδρίασης είναι σταθεροποιητικό χωρίς ο όγκος να κάνει κάποια μετοχή να ξεχωρίζει ιδιαίτερα.

Υποχωρεί ο ΟΤΕ και λιγότερο η Eurobank, ενώ η Εθνική κινείται υψηλότερα, όπως και η Alpha Bank. Από τις μικρομεσαίες ξεχωρίζει η Epsilon Net με τα νέα ιστορικά υψηλά που καταγράφει.

CAPITAL CONTROLS: Είναι αυτές οι μέρες που θυμάσαι τι έγινε το 2015 με την περήφανη διαπραγμάτευση και τα αποτελέσματά της. Όσοι βέβαια ασχολούνται με το χρηματιστήριο δεν μπορούν να ξεχάσουν τα όσα έζησαν και φυσικά δεν πείθονται με «αφηγήματα» του τύπου «έλα μωρέ, υπερβολές, δεν έγινε ζημιά» ή «γιατί θέλεις παραπάνω από 60 ευρώ την ημέρα;».

Τα γραφήματα των τραπεζών, οι μετοχές των οποίων τέθηκαν σε αναστολή διαπραγμάτευσης και όταν επέστρεψαν διέλυσαν και χρειάστηκαν reverse split και αυξήσεις κεφαλαίου και πάλι δεν ίσιωσαν, μαρτυράει τι ακριβώς έγινε. Σε προσαρμοσμένες τιμές ο τραπεζικός δείκτης το 2015, αρχές Αυγούστου, που άρχισε πάλι η διαπραγμάτευση ήταν στις 9.232 μονάδες και σήμερα είναι στις 568 μονάδες με πτώση 94%.

Όπως καταλαβαίνετε αυτά τα νούμερα δεν ξαναπιάνονται και με απλά λόγια οι κάτοχοι μετοχών από τότε τα έχουν χάσει όλα. Το ζητούμενο είναι να μη συμβεί ξανά το ίδιο, γιατί και τότε μιλούσαν για μεγάλες προοπτικές μετά τη σωτηρία. Παρά την ανοδική κίνηση των τραπεζών τους τελευταίους μήνες πάλι οι απώλειες είναι τρομακτικές. Πρόσφατα βέβαια, τα έχασαν πάλι όλα και οι κάτοχοι μετοχών της Πειραιώς. Τώρα έχουμε την αύξηση της Alpha Bank, η οποία φαίνεται πως για πρώτη φορά έχουμε αναπτυξιακή αύξηση και όχι ανακεφαλαιοποίηση.

ΜΕΡΙΣΜΑΤΑ: Η αδυναμία που έχουμε σε αυτά δεν κρύβεται. Η στήλη στις τελευταίες μέρες ασχολείται κάπως περισσότερο με τα μερίσματα. Δίνουμε βάση στις αποκοπές και κυρίως στο τι δίνουν στους μετόχους οι εισηγμένες. Τα μερίσματα και οι επιστροφές είναι η πληρωμή των επενδυτών. Όσοι βλέπουν βέβαια το ΧΑ ως μακροπρόθεσμη επένδυση και όχι ως τζόγο να πάρουν 100% άμεσα και να φύγουν.

Τα μερίσματα δείχνουν πως όσοι το βλέπουν μακροπρόθεσμα και μπορούν να κάτσουν σε μία καλή εταιρεία, έχοντας τοποθετηθεί σε περιόδους συσσώρευσης μετά από μεγάλες διορθώσεις, μπορεί σήμερα να έχουν τις μετοχές έως και τσάμπα. Αρκετά τα παραδείγματα. Γι΄αυτό η στήλη προτιμά μετοχές που βγάζουν κέρδη και δίνουν κάτι στους μετόχους. Αυτές που ΘΑ βγάλουν και ΘΑ δώσουν, ΘΑ περιμένουμε να το κάνουν για να τις δούμε.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Η ολοκλήρωση της αύξησης της ΑΛΦΑ, θα ελευθερώσει κάποιο ενδιαφέρον, γιατί προς το παρόν βλέπουμε στάση αναμονής συνολικά. Ήπιες κινήσεις για όλες τις συστημικές.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Ο όγκος έχει πέσει το τελευταίο διάστημα, αλλά βλέπουμε ωραία συμπεριφορά. Λογικά θα πρέπει να δούμε στις επόμενες μέρες και την έγκριση της αύξησης και το ενημερωτικό.

ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ: Έκοψε το μέρισμα και χάνει ένα μέρος του. Ο όγκος βέβαια μόλις στα 10 τεμάχια.

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Αν και μπήκε στη μεγάλη κατηγορία, δεν ενθουσίασε τους επενδυτές. Συνεχίζει λίγο πάνω από τα 2 ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης