Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Σε λίγα βαριά και πολλά μικρά το ενδιαφέρον των αγοραστών

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Σε λίγα βαριά και πολλά μικρά το ενδιαφέρον των αγοραστών
Σχετικά Άρθρα

ΑΓΟΡΑ: Αν και μικρός ο τζίρος τη δουλειά του την έκανε και κλείσαμε πάνω από τις 900 μονάδες. Δεν έχει κάνει ακόμα την ανοδική διαφυγή, αλλά ήταν μία καλή εβδομάδα με μεγάλα κέρδη σε ένα σημαντικό αριθμό μετοχών.

ΒΑΡΙΑ ΧΑΡΤΙΑ: Λίγα ξεχώρισαν. Η Eurobank προσέγγισε πάλι τα 0,80 ευρώ και ενισχύθηκε κατά 3,74%, ο ΟΤΕ προσεγγίζει πάλι τα 15 ευρώ και είχε άνοδο 2,23% και η Εθνική φαίνεται πως συνεχίζει την προσπάθεια να ξεχωρίσει από τις άλλες. Στα 2,65 ευρώ και στο +2,20%. Αρκετά βαριά σήμερα είχαν όγκους μικρότερους από μικρομεσαία που παραδοσιακά έκαναν ελάχιστους όγκους. Ισχύει και για το τζίρο σε κάποιες.

ΤΑΚΤΙΚΗ: Η στήλη είναι από τη φύση της πιο συντηρητική. Θεωρούμε πως είναι καλύτερο να ρισκάρεις να χάσεις για παράδειγμα 20% ανόδου, παρά να κινδυνέψει το κεφάλαιό σου. Στην παρούσα φάση, βλέπουμε πως τα θεμελιώδη έχουν πάει περίπατο. Η τάση είναι αυτή που δίνει ώθηση στις μετοχές και κυρίως στα μικρομεσαία και οι προσδοκίες. Πολλές μετοχές πάνε και με βάση τα διαγράμματα.

Δύσκολα βρίσκουμε φθηνές μετοχές με βάση τα μεγέθη του 2020, ή ακόμα και αν προσθέσουμε ένα καλό growth για το 2021. Υπάρχουν ωστόσο, μετοχές που είναι ελκυστικά αποτιμημένες και ας έχουν κάνει δυνατό ράλι. Από την άλλη και το φθηνό ή το ακριβό σχετικά είναι. Είδατε πόσα έδωσαν για την Chipita. Αυτό που θέλουμε να πούμε είναι πως χρειάζεται προσοχή και οι επιλογές να βασίζονται κάπου και όχι στο «μπήκε ο Λονδρέζος», «θα γίνει μεγάλη δουλειά» κ.α.

Η στήλη στα διαγράμματα αναζητούσε εδώ και καιρό μετοχές σε συσσώρευση. Εκείνη δηλαδή την περίοδο που δεν υπήρχε μεγάλη διακύμανση και μεγάλος όγκος. Μετά από αυτή την περίοδο ακολουθεί η διάσπαση και αυξάνει και ο όγκος. Στους μεγάλους όγκους, θεωρούμε πως η ρευστότητα πρέπει να βελτιώνεται και όχι να μειώνεται.

ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ: Βάζουμε ως παράδειγμα τα διαγράμματα δύο μετοχών, για να δούμε ενδεικτικές περιπτώσεις. Βάζουμε ημερήσιο και μηνιαίο γράφημα. Το ημερήσιο δείχνει τη συσσώρευση και το μηνιαίο τι μπορεί να γίνει. Έτσι τα «μεταφράζουμε» εμείς.
ΕΛΤΟΝ_1.jpg
Μουζακης.jpg

Εδώ λοιπόν, έρχεται και δένει το προφίλ του κάθε επενδυτή.
Ανάλογα με το ρίσκο που είναι ο καθένας διατεθειμένος πάρει, αποφασίζει. Γι΄αυτό σας γράφουμε, μη μας ρωτάτε τι να κάνετε, γιατί όχι μόνο δεν είναι η δουλειά μας, αλλά και χωρίς να ξέρουμε τα βασικά για κάποιο επενδυτή, τι να πεις; Η δουλειά μας είναι να περιγράφουμε αυτά που βλέπουμε και να δίνουμε κάποιες πληροφορίες και σχόλια. Τροφή για σκέψη…ΕΛΤΟΝ_μηνιαίο_2.jpg

Μουζακης_Μηνιαίο.jpg

ΑΒΕ: Οι βασικοί μέτοχοι έχουν κάνει τα πάντα, για να τη βάλουν στο σωστό δρόμο. Και μόνο από αυτά θα θέλαμε να τη δούμε υψηλότερα, έτσι για επιβράβευση. Από την άλλη αποτίμηση στα 54,4 εκατ. ευρώ μας φαίνεται κάπως γεμάτη. Είχε πωλήσεις 142,2 εκατ. ευρώ το 2020 από 87 εκατ. ευρώ το 2019 και καθαρά κέρδη 4,4 εκατ. ευρώ από ζημιές 3,5 εκατ. ευρώ. Αν δεν ήταν έκτακτα θα λέγαμε, πως είναι φθηνή.

Από το τζίρο όμως αν αφαιρέσεις το κόστος πωληθέντων μένουν 13,9 εκατ. ευρώ και είχε έξοδα διάθεσης 12,7 εκατ. ευρώ και διοίκησης 3,8 εκατ. ευρώ. Δηλαδή πάλι, ζημιές. Τα EBITDA ήταν μόλις στα 2,1 εκατ. ευρώ. Τα ίδια κεφάλαια είναι πλέον θετικά, αλλά μόλις στα 5,3 εκατ. ευρώ και οι συνολικές υποχρεώσεις είναι στα 114 εκατ. ευρώ. Στα 0,3850 ευρώ και στο +19,57% με όγκο 421 χιλ. τεμάχια.

ΕΛΤΟΝ: Έχουμε ένα όμιλο με 3,5 εκατ. ευρώ καθαρά κέρδη, λίγο υψηλότερα από αυτά του 2019 και με ίδια κεφάλαια 53,8 εκατ. ευρώ. Είδαμε το 2020 δυνατές ταμειακές ροές με αποτέλεσμα τη μείωση του καθαρού δανεισμού. Πιστεύουμε πως η αποτίμηση της εισηγμένης είναι χαμηλή ακόμα αρκεί το 2021 να είναι καλύτερο από το 2020. Το διάγραμμα είναι εδώ που μας εξάπτει τη φαντασία. Στα 1,8150 ευρώ με άνοδο 48,5 εκατ. ευρώ.

ΑΒΑΞ: Έτσι όπως δημοσιεύτηκε η ατζέντα για τη γενική συνέλευση, σου έδινε την εντύπωση πως η γενική συνέλευση θα αποφασίσει για το ύψος του μερίσματος και τη διανομή του. Η διοίκηση όμως θα προτείνει τη μη διανομή μερίσματος. Στα 1,05 ευρώ και στο -5,41%.

ΚΛΟΥΚΙΝΑΣ-ΛΑΠΠΑΣ: Έχει αρχίσει και μας εκνευρίζει η περίπτωσή της. Εξαιρετικά φθηνή στο ταμπλό, αλλά μας θυμίζει άλλη μετοχή, την οποία έχουμε αφαιρέσει από τις επιλογές μας λόγω πωλήσεων από πρώην insider και μεγάλους όγκους στο ταμπλό λες και κάποιος θέλει να μην ανέβει. Για μας αξίζει πάνω από 1 ευρώ, αρκεί να βρεθεί λύση… Της δίνουμε λίγο ακόμα περιθώριο, πριν αποφασίσουμε να τη βγάλουμε από τις επιλογές μας. Με το ζόρι στα 0,7680 ευρώ και στο +1,05%.

ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Δε φτάνει που ο Έλληνας πολίτης την έχει ανακεφαλαιοποιήσει ξανά και ξανά και έχει στοιχίσει τόσα στη χώρα, χρεώνει για χρεωστική κάρτα που έληξε 6 ευρώ, για την ανανέωση… Και λίγη ντροπή δε κάνει κακό.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ: Έβαλαν 100 χιλ. τεμάχια προς πώληση στα 1,51 ευρώ. Τα πήραν οι αγοραστές και μετά είχε «μηχανάκι». Τα πήραν και αυτά. Πήραν και τις 50 χιλ. τεμάχια που έβαλαν μετά τις τελικές δημοπρασίες. Άντε να δούμε πόσα άλλα θα βρουν.

ΕΧΑΕ: Στην αρχή σήμερα σκεφτήκαμε: Βρε δες μέρα που βρήκε να κόψει το μέρισμα, πάνω που τεχνικά θέλαμε τη διάσπαση. Τελικά έκλεισε με οριακές απώλειες 0,12% και στα 4,28 ευρώ. Έχει δηλαδή την ευκαιρία της στις επόμενες συνεδριάσεις.

ΙΔΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ (απάντηση): Καλά τα ίδια αλλά όχι μόνα τους. Όχι επειδή κάποιες παίζουν στο μισό των ιδίων κεφαλαίων θα πρέπει να πάνε στη μία φορά με ζημιές και μεγάλο δανεισμό. Τα κοιτάμε συνδυαστικά και ως ασπίδα για να βλέπουμε πόσο «λίπος» έχει μία εταιρεία ή πόσο μοχλευμένη είναι.

ΙΝΚΑΤ: Μπράβο στα παιδιά που ασχολούνται με τη μετοχή. Έχουν όραμα. Στα 2,01 ευρώ και στο +7,49%.

ΙΝΤΚΑ: Και εδώ τι να σχολιάσουμε. Η πορεία της στο ταμπλό τα λέει όλα. Αρκεί να υπάρχει θέληση… Στα 1,68 ευρώ και στο +5,79%.

FRIGOGLASS: Φαίνεται η διάθεση για υψηλότερα. Στα 0,1440 ευρώ και στο +9,09%.

ΒΙΩΣΟΛ: Ποιες δεν έχουν τρέξει; Τη βρήκαν και αυτή.

ΕΛΓΕΚΑ: Στα 0,4370 ευρώ και στο +7,64%.

ΔΡΟΜΕΑΣ: Χωρίς τον γνωστό πωλητή σήμερα η μετοχή και πήρε καλές ανάσες. Στα 0,5460 ευρώ και στο +7,48%.

PRESIDENT: Δυνατή κίνηση από τη μέρα που ανακοινώθηκε πως οι βασικοί μέτοχοι δρουν συντονισμένα. Δε κάνει βέβαια όγκο αλλά δεν υπάρχουν και πολλά ελεύθερα. Περιμένουμε να δούμε πως θα γίνει η έξοδος από το ΧΑ.

ΜΥΛΟΙ ΛΟΥΛΗ: Μέχρι την τελευταία ώρα έδειχνε πως… βαριέται. Αλλά μάλλον έτσι ήθελαν να πιστεύουμε. Εύκολα πήγε από τα 2,76 ευρώ στο 2,98 ευρώ και έκλεισε στα 2,96 ευρώ και στο +5,71%. Βάλτε και το μερισματάκι είναι σα να έχει περάσει τα 3 ευρώ.

Καλό Σαββατοκύριακο

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης