Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Η Πειραιώς στο -30% παρασύρει το Γενικό Δείκτη χαμηλότερα

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Η Πειραιώς στο -30% παρασύρει το Γενικό Δείκτη χαμηλότερα
Σχετικά Άρθρα

ΑΓΟΡΑ: Το καλό κλίμα στις αγορές του εξωτερικού διατηρείται και θα μπορούσαμε και εμείς να πάμε καλύτερα. Έχουμε όμως την Πειραιώς η οποία από σήμερα έχει βαρύτητα λόγω νέων μετοχών. Όλοι σήμερα περίμεναν τις νέες μετοχές και πως θα αντιδράσει. Limit down ανέμεναν πάντως και εκεί πήγε στην προσυνεδρίαση. Επιλεκτικές τοποθετήσεις στα βαριά χαρτιά περιμένουν οι αναλυτές με καλούς όγκους συναλλαγών.

Την επόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα την Τρίτη τελειώνει και το θέμα του MSCI. Θα ανακοινώσει ο οίκος τους νέους δείκτες, επομένως θα δούμε ποιες θα είναι και οι ελληνικές μετοχές που θα απαρτίζουν τον MSCI Greece Standard.

Ο DAX ξαναπήγε πάνω από τις 15.300 μονάδες, ο DOW είναι στις 34.500 μονάδες και ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στο ξεκίνημα της συνεδρίασης κάτω από τις 900 μονάδες αφού πλέον η Πειραιώς έχει μεγαλύτερη βαρύτητα και μόλις άνοιξε από -0,1% πήγε στο -1,6% και στις 891 μονάδες.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Σήμερα μπήκαν 1,2 δισ. νέες μετοχές και το νέο σύνολο είναι 1,25 δισ. μετοχές. Με το που ξεκίνησε η προσυνεδρίαση μπήκαν 23 εκατ. μετοχές προς πώληση στο limit down και στα 1,54 ευρώ. Λίγο πριν ανοίξει ήταν 15,6 εκατ. ευρώ. Το συμβόλαιο άνοιξε στα 1,50 ευρώ και στη συνέχεια κινήθηκε οριακά υψηλότερα.

Με το που άνοιξε η μετοχή έκανε 6,8 εκατ. τεμάχια και οδήγησε λόγω της βαρύτητας το γενικό δείκτη κάτω από τις 900 μονάδες. Κάνει αρκετό όγκο πάντως και μετά από τα πρώτα 5 λεπτά είχε κάνει 13 εκατ. τεμάχια και είχε άλλα τόσα ανεκτέλεστα. Έτσι είναι και ο τζίρος του ΧΑ υψηλός. Να σημειωθεί πως από την Τρίτη 11 Μαΐου 2021 αυξάνεται σε 47% (από 39% σήμερα), ο συντελεστής ευρείας διασποράς (Free Float) των μετοχών της εταιρείας σε όλους τους δείκτες στους οποίους οι μετοχές της συμμετέχουν.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Καλύτερη η εικόνα των 3 συστημικών με την Εθνική να κινείται με άνοδο άνω του 1% και τις άλλες δύο με χαμηλότερη.

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Εξακολουθεί να δείχνει αδύναμη και να μην μπορεί να πιάσει την τιμή που έγιναν τα πακέτα. Στα 9,72 ευρώ και στο -1,22%.

AEGEAN: Ανοδικό ξεκίνημα και μάλιστα στα 5,44 ευρώ και στο +4,62%. Την ερχόμενη Δευτέρα έχει τηλεδιάσκεψη και λογικά μέχρι τότε ή τότε θα μάθουμε τους όρους της αύξησης κεφαλαίου.

ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Πραγματικά εντυπωσιακά μεγέθη. Είχε μιλήσει η διοίκηση για ισχυρή ανάπτυξη, αλλά το αποτέλεσμα μάλλον εντυπωσιάζει. Λογικό το +6% της μετοχής. Στα 6,32 ευρώ με όγκο 6 χιλ. τεμάχια.

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: Συνεχίζει να τα βρίσκει δύσκολα κοντά στα 5 ευρώ, λες και είναι ακριβή εκεί η μετοχή.

ΙΑΣΩ: Προαιρετική δημόσια πρόταση από την OCM στα 1,50 ευρώ ανά μετοχή. Κατέχουν ήδη το 87,22%. Είχε ξαναγίνει το 2019 δημόσια πρόταση, αλλά τώρα νομίζουμε πως συμμετέχουν και μέλη της διοίκησης που δεν ήταν στην προηγούμενη. Μεγάλη εντολή αγοράς 3,5 εκατ. τεμαχίων στην τιμή της δημόσιας πρότασης , ήτοι στο +14,50%, μπήκε στην προσυνεδρίαση.

Έγιναν στο ξεκίνημα 231 χιλ. τεμάχια και μάλλον είναι πλέον πολύ κοντά στο να πετύχει η δημόσια πρόταση και να φύγει και αυτή η μετοχή από το ΧΑ.

ΕΛΒΕ (απάντηση): Εξαιρετικά τα αποτελέσματα, περιμένουμε να μάθουν τη διανομή στους μετόχους για φέτος.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmaill.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης