Τελευταία Νέα

Σχηματισμοί Διπλής Κορυφής & Διπλού Πυθμένα – Double top & Double Bottom

tags :
Σχηματισμοί Διπλής Κορυφής & Διπλού Πυθμένα – Double top & Double Bottom
Πρόκειται για δύο από τα πιο διάσημα αλλά και ισχυρά Reversal Patterns (σχηματισμοί αντιστροφής) που θα συναντήσει αλλά και θα εμπιστευτεί κάθε τεχνικός αναλυτής.
Σχηματισμοί Διπλής Κορυφής & Διπλού Πυθμένα – Double top & Double Bottom

Τα μοτίβα «Διπλής Κορυφής» και «Διπλού Πυθμένα” σχηματίζονται ύστερα από αλλεπάλληλες προσπάθειες της τιμής να συνεχίσει προς την κατεύθυνση της προϋπάρχουσας τάσης, ενώ τελικά αποτυγχάνει και παρατηρείται αντιστροφή και χάραγμα νέας τάσης. Συνήθως οι σχηματισμοί αυτοί προσομοιάζουν με το γράμμα «Μ» για τις κορυφές ή «W» για τους πυθμένες.

Όπως αναφέρουμε σχεδόν σε κάθε άρθρο μας σχετικό με την τεχνική ανάλυση, είναι μακράν σημαντικότερο και πολυτιμότερο να καταλαβαίνουμε γιατί ο συγκεκριμένος σχηματισμός θεωρείται αξιοπρόσεκτο μοτίβο, τί αντιπροσωπεύουν οι κινήσεις και τα βήματα που τον απαρτίζουν και ποιοί οι λόγοι που τον κάνουν “σημαντικό”, παρά να απομνημονεύουμε οπτικά μια στείρα εικόνα. Τι μας δείχνουν λοιπόν οι συγκεκριμένοι σχηματισμοί;
_____________________________________

ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ = ΜΗΤΗΡ ΠΑΣΗΣ ΜΑΘΗΣΕΩΣ
_____________________________________

Double Top – Διπλής Κορυφής: Ο συγκεκριμένος σχηματισμός συναντάται στην αποκορύφωση μιας ανοδικής τάσης, και για την αναγνώριση και την ολοκλήρωσή του απαιτούνται τα εξής βήματα.

α) Επίτευξη νέου υψηλού σε μια ήδη εν ισχύ ανοδική τάση, στην συνέχεια η κίνηση γρήγορα υποχωρεί και συναντά επίπεδο στήριξης. Εδώ παρατηρείται και η πρώτη υποχώρηση/έξοδος/ξεπούλημα των αγοραστών η οποία είναι μια πρώτη ένδειξη αδυναμίας. Φυσικά η κίνηση αυτή δεν μπορεί να μας προσφέρει περισσότερες πληροφορίες για τίποτα παραπάνω, καθώς οι λόγοι μπορεί να είναι διάφοροι και χωρίς αρκετό βάρος. (όπως π.χ. Αποκομιδή κερδών κ.α.).

β) Προσπάθεια για ανάκαμψη κοντά στο προηγούμενο επίπεδο αντίστασης το οποίο όμως ακολουθείται ξανά από “ξεπούλημα” και κάθοδο στο προηγούμενο επίπεδο υποστήριξης. Η δεύτερη φορά δείχνει οτι οι αγοραστές προσπαθούν να ξαναπάρουν τα ινία και να οδηγήσουν ανοδικά την τιμή, όμως τελικά η δύναμη τους γρήγορα εξαντλείται και δεν ανανεώνεται, πράγμα που σημαίνει ότι το αγοραστικό ενδιαφέρον χάνεται.

γ) Ο σχηματισμός ολοκληρώνεται και σηματοδοτεί την αλλαγή της τάσης και το ξεκίνημα μιας νέας, όταν η τιμή σπάσει το στήριγμα και ισχυροποιήσει την καθοδική της πορεία. Μετά την δεύτερη απόπειρα για σπάσιμο και συνέχιση της τάσης, οι αγοραστές υποχωρούν οριστικά ενώ αρχίζει και παρουσιάζεται το φαινόμενο χιονοστιβάδας, το οποίο συνήθως εξηγεί και τις απότομες πτώσεις μετά από σχηματισμούς τέτοιου τύπου.

Στην παρακάτω εικόνα βλέπουμε τον σχηματισμό των 2 κορυφών, την διάσπαση του επιπέδου υποστήριξης και τέλος την αντιστροφή της τάσης.



Να σημειώσουμε ότι η δεύτερη κίνηση δεν είναι απαραίτητο να αγγίξει το επίπεδο αντίστασης αρκεί να είναι μια καθαρή ανοδική κίνηση κοντά στο προηγούμενο υψηλό.
Το σήμα για είσοδο ώστε να ακολουθήσουμε την πιθανή νέα τάση δίνεται αφού η τιμή διασπάσει το επίπεδο αντίστασης ώστε να επιβεβαιωθεί η νέα κίνηση.

Πολλές φορές μετά τον σχηματισμό της δεύτερη κορυφής πολλοί επενδυτές παρασύρονται και σπεύδουν να τοποθετηθούν, αλλά το μοτίβο ολοκληρώνεται μετά και το τρίτο βήμα και συνεπώς μια πρώιμη τοποθέτηση μπορεί να αποβεί ζημιογόνα. Η τιμή μπορεί να μην διαγράψει καθοδική πορεία αλλά να κινείται σε εύρος-πλάγια κίνηση για αρκετό χρονικό διάστημα ή απλά να συνεχίσει την προηγούμενη τάση.

Double Bottom – Διπλός Πυθμένας: Το ίδιο φαινόμενο, αποτέλεσμα της μάχης πωλητών-αγοραστών εμφανίζεται και στην αντίθετη περίπτωση, δηλαδή στο τέλος μιας πτωτικής τάσης και σηματοδοτεί την πιθανή αλλαγή της σε ανοδική. Ο σχηματισμός σ’ αυτή την περίπτωση προσομοιάζει με το γράμμα «W» και καλείται «Διπλός Πυθμένας» Double-Bottom.

(α)Ο σχηματισμός όπως αναφέραμε παρατηρείται στο τέλος μιας καθοδικής τάσης όταν φτάνουμε σε νέο χαμηλό σημείο στο οποίο και συναντάται αντίσταση, η οποία εμποδίζει προσωρινά την καθοδική κίνηση.

(β)Η τιμή αναπηδά στην υποστήριξη και προσπαθεί να κινηθεί ανοδικά, βρίσκει όμως αντίσταση σε κοντινό επίπεδο και ξαναπαίρνει πτωτική τροχιά. Αφού λοιπόν η κίνηση της τιμής τεστάρει δύο φορές το επίπεδο στήριξης

(γ) η αγορά βρίσκει δυνάμεις και αυτή τη φορά αρχίζει ένα ισχυρό ανοδικό ράλλυ. Όπως και στην περίπτωση της «Διπλής Κορυφής» ο σχηματισμός ολοκληρώνεται όταν η τιμή διασπάσει την δεύτερη φορά το επίπεδο αντίστασης που συνάντησε πριν.
Στο επόμενο σχήμα παρατηρούμε τα βήματα του σχηματισμού και τον όγκο που συνοδεύει την κίνηση για την διάσπαση.


Ο ρόλος του όγκου: Καθοριστικός παράγοντας και στις δύο περιπτώσεις σχηματισμών είναι ο όγκος. Μία σημαντική αύξηση του όγκου στο τελευταίο στάδιο της κίνησης (το σπάσιμο των επιπέδων επιβεβαίωσης) σημαίνει ότι η κίνηση υποστηρίζεται από επαρκή δύναμη ώστε να ισχυροποιήσει την νέα τάση.

Όπως σημειώθηκε και στην εισαγωγή του άρθρου, είναι σημαντικό να αντιλαμβανόμαστε τις δυνάμεις που δημιουργούν τους σχηματισμούς καθώς στην πραγματικότητα είναι αρκετά πιο σπάνιο να συναντήσουμε τόσο ευδιάκριτους σχηματισμούς με τυπικές αποστάσεις κτλ. Πρέπει λοιπόν να μπορούμε να «αφουγκραζόμαστε» τα δεδομένα και να καταλαβαίνουμε πότε υπάρχουν οι προϋποθέσεις για το σχηματισμό ακόμα κ αν αυτός δεν είναι τόσο ευδιάκριτος.

Τι πρέπει να προσέχουμε:

Η δεύτερη κίνηση του σχηματισμού δεν είναι απαραίτητο να αγγίξει το προηγούμενο επίπεδο αντίστασης/στήριξης, αρκεί να φτάσει κοντά στις τιμές του προηγούμενου υψηλού/χαμηλού.

Στην περίπτωση που η δεύτερη κίνηση, η οποία σχηματίζει την δεύτερη κορυφή, ξεπεράσει το επίπεδο στήριξης/αντίστασης (ανάλογα αν μιλάμε για double top ή bottom) μπορεί να είναι ένδειξη ότι η υφιστάμενη τάση θα συνεχιστεί και ο σχηματισμός δεν θα ολοκληρωθεί. Βέβαια δεν πρέπει να βιαστούμε και να χαρακτηρίσουμε το σχηματισμό ως ανολοκλήρωτο καθώς ακόμα και σ’ αυτή την περίπτωση μπορεί τελικά να αντιστραφεί και να ολοκληρωθεί. Τέλος, η στενή παρακολούθηση των όγκων που συνοδεύουν τα βήματα του σχηματισμού και η ανάλογη υπομονή θεωρούνται απαραίτητες ποιότητες για τον trader.


Συνοψίζοντας:


Οι σχηματισμοί M-topW-bottom, είναι ιδιαίτερα ισχυροί σχηματισμοί όταν συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις και μπορούν να μας προσφέρουν έγκυρα σήματα για κερδοφόρες συναλλαγές. Πρέπει όμως να είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί και υπομονετικοί, επιβεβαιώνοντας την ύπαρξη των κατάλληλων συνθηκών με άλλους δείκτες ή συμπληρωματική ανάλυση.


Μπαλής Αλέξης

http://www.bankingnews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης