Τελευταία Νέα

Από εκεί και πέρα, το… χάος- Και ποια μορφή μπορεί να πάρει…

tags :
Από εκεί και πέρα, το… χάος- Και ποια μορφή μπορεί να πάρει…

 



Η ΕΚΤΙΜΗΣΗ-Πραγματικότητα: Τα «κόκκινα» δάνεια των ελληνικών τραπεζών, για τα οποία δεν υπάρχει καμία απολύτως ζήτηση ούτε από τα εξειδικευμένα funds, υπολογίζονται σε περίπου 60 δισ. ευρώ!

  • Αν συνυπολογισθεί το γεγονός ότι το συνολικό ύψος των επισφαλειών υπολογίζεται σε 100 δισ. ευρώ, αντιλαμβάνεται κανείς το μέγεθος του προβλήματος το οποίο έχει πηγή προέλευσης το ιδιωτικό χρέος στην χώρα μας.
  • Και ότι αν δεν γίνει κάτι, σύντομα, για να αντιμετωπισθεί, τότε θα εκραγεί πολύ πριν το δημόσιο χρέος «πυροδοτήσει» την βόμβα, όπως φοβούνται όλοι.
Και δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα η εκτίμηση έγκυρων παραγόντων του κλάδου οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ακόμα και αν είχαν λυθεί όλα τα προβλήματα που εμποδίζουν στην αναδιάρθρωσή τους, ζήτηση θα υπήρχε για επισφαλή δάνεια ύψους μόλις 40 δισ. ευρώ.

  • Από αυτά, τα 20 δισ. αφορούν δάνεια μεγάλων επιχειρήσεων, τα οποία είναι σχετικά επαρκώς διασφαλισμένα κι εξ αυτού του λόγου ελκυστικά, και τα υπόλοιπα 20 δισ. ευρώ σε περιορισμένης εξασφάλισης καταναλωτικά (κυρίως) και (δευτερευόντως) στεγαστικά, κυρίως επειδή είναι ευκολότερα εισπράξιμα.
Από εκεί και πέρα, το… χάος…

  • Το οποίο μπορεί να πάρει τη μορφή μιας ακόμα –της τέταρτης κατά σειρά– ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα.
  • «Γιατί μπορεί οι στόχοι που έχουν γνωστοποιηθεί στις τραπεζικές διοικήσεις για την μείωση των NPLs (δηλ. για τις μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις) να είναι σχετικά εφικτοί για το 2017, ωστόσο εκείνοι του 2018 πολύ δύσκολα θα επιτευχθούν…
  • Οπερ σημαίνει, πρακτικά, ότι εκεί γύρω στα τέλη του 2017 η συζήτηση για την νέα ανακεφαλαιοποίηση θα αναζωπυρωθεί.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης