Τελευταία Νέα

Τράπεζες: Εν αναμονή του πρώτου δείγματος γραφής (τρίμηνο) για το 2016...

tags :
Τράπεζες: Εν αναμονή του πρώτου δείγματος γραφής (τρίμηνο) για το 2016...
ΤΡΑΠΕΖΕΣ [Από τον Μάνο Χατζηδάκη]: 

Ολοκληρώθηκε το πρώτο οικονομικό τρίμηνο του 2016 και αν τα πράγματα έχουν εξελιχθεί όπως προδιαγράφηκαν στις τηλεδιασκέψεις στις αρχές Μαρτίου δεν θα χρειαστεί να περιμένουμε έως την εκπνοή της προθεσμίας για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τριμήνου για να έχουμε το πρώτο δείγμα γραφής. 
Ίσως η περίοδος αυτή να έρθει την εβδομάδα μετά το ελληνικό Πάσχα. Φέτος η Ανάσταση φαίνεται ότι θα έρθει και για τους πολύπαθους μετόχους των τραπεζών οι οποίοι μετά από τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις ελπίζουν να δουν επιτέλους  αριθμούς που έχουν οικονομικό νόημα για καλύτερα επίπεδα αποτιμήσεων.
Eurobank: Η αύξηση στα προ προβλέψεων αποτελέσματα θα είναι μεσαία μονοψήφια ποσοστιαία μεταβολή με χαμηλό όριο τα 1,4 δις ευρώ. 
Σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα η τράπεζα αναμένει ότι ο σχηματισμός των νέων επισφαλειών θα περιοριστεί στα 400 εκατ. ευρώ περίπου στο μισό από τις χρήσεις του 2015 και 2014 
Ενώ το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα πέσει δραστικά στο 15% το οποίο σημαίνει διαγραφή 5 δις ευρώ περίπου δανείων για τα όποια έχει ήδη πάρει πρόβλεψη η Eurobank. Η προ προβλέψεων κερδοφορία αναμένεται να φθάσει το 1 δις ευρώ. 
Τράπεζα Πειραιώς: Το επιτοκιακό περιθώριο εκτιμάται θα ανέλθει τουλάχιστον στο 3% το 2018 (2015: 2,2%) ενώ ο λόγος έσοδα προς κόστος θα διαμορφωθεί στο 37% κατεβάζοντας τα λειτουργικά έξοδα στα επίπεδα του 1 δις ευρώ. 
Η επιδιωκόμενη απόδοση ενεργητικού στοχεύει σε δείκτη 1,5% (1,3 δις ευρώ) ενώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μέσα από διαγραφές και εκχωρήσεις θα διαμορφωθούν σε ορίζοντα τριετίας τουλάχιστον σε 17%.
Alpha bank: Το πρόγραμμα της Alpha bank το 2016 είναι πιο βατό υπό την έννοια ότι οι κεφαλαιακές ενέργειες είναι πιο μαζεμένες και όχι καθοριστικές για την ρευστότητα όσο στις άλλες τρεις τράπεζες. 
Η Alpha bank φάνηκε πιο αποφασιστική στην τηλεδιάσκεψη δίνοντας πρόβλεψη για επαναλαμβανόμενο οργανικό κόστος 1 δις ευρώ το χρόνο το οποίο θα προέλθει από την μείωση του λόγου Έσοδα/Κόστος στο 47%. Το 2015 έκλεισε με οργανικό κόστος 1,3 δις ευρώ και έσοδα 2,2 δις ευρώ. 
Για την χρηματοδότηση η Alpha Bank εκτιμά ότι μπορεί να μειώσει κατά 2 δις ευρώ την χρηματοδότηση από το ευρωσύστημα μέσα στην χρήση κατεβάζοντας το σχετικό δείκτη κάτω από το 15% του συνολικού ενεργητικού. 
Σε ότι αφορά τις προβλέψεις η μείωση κατά 10% των προβλέψεων θεωρείται  εντός των δυνατοτήτων. Στόχος η απόδοση του ενεργητικού να είναι υψηλότερη του 1% (690 εκατ. ευρώ). 
Αν ο στόχος αυτός είναι τόσο ευδιάκριτος τότε από το α’ τρίμηνο του 2016 θα πρέπει να δούμε κερδοφορία στον ισολογισμό της Alpha bank.
Εθνική Τράπεζα: Η διοίκηση στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές ανέφερε ότι η πώληση της Finans στο Qatari θα ολοκληρωθεί το δεύτερο τρίμηνο και αμέσως μετά η Εθνική θα χρησιμοποιήσει μέρος από το αποτέλεσμα της συναλλαγής (2,75 δις ευρώ) για να αποπληρώσει τα ακριβά CoCos (2,03 δις ευρώ) το κουπόνι των οποίων αποτελεί την πιο ακριβή μορφή κεφαλαίου (8%) σε ετήσια βάση.
Για το 2016 εκφράστηκε αισιοδοξία ότι θα είναι μια κερδοφόρα χρήση με μεγαλύτερες συνεισφορές από α) έσοδα από τόκους λόγω της επερχόμενης πτώσης των προθεσμιακών καταθέσεων αλλά και της αλλαγής του μίγματος χρηματοδότησης από την ΕΚΤ (μόλις δοθεί το ελεύθερο από την ΕΚΤ για χρήση των ελληνικών εγγυήσεων στο Ευρωσύστημα)
β) αύξηση στις προμήθειες λόγω της μείωσης της χρηματοδότησης που προέρχεται Πυλώνα 2 και Πυλώνα 3 και γ) στην αναδιάρθρωση κόστους λόγω μείωσης δικτύου και προσωπικού. Η «σούμα» βγάζει μια ετήσια εξοικονόμηση 210 εκατ. ευρώ στο προ προβλέψεων αποτέλεσμα.
Τέλος σε ότι αφορά την διαμόρφωση νέων προβλέψεων η Εθνική Τράπεζα εκτιμά ότι το 2016 θα μείνει στα 700 εκατ. ευρώ (σχεδόν 50% μικρότερο μέγεθος από το 2014) μέγεθος που αφήνει ικανοποιητικό χώρο για να κατέβει λειτουργική κερδοφορία στην τελική γραμμή κοντά στα 200 εκατ. ευρώ. Στόχος της διοίκησης η διατήρηση της απόδοσης των κεφαλαίων άνω του 12%.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης