Τελευταία Νέα

Οι ειδικοί σχολιάζουν [σήμερα ο Στρατής Πολυχρονέας της Μίδας ΑΧΕΠΕΥ]

tags :
Οι ειδικοί σχολιάζουν [σήμερα ο Στρατής Πολυχρονέας της Μίδας ΑΧΕΠΕΥ]
“Οι ημέρες και οι μήνες περνούν και η πολυπόθητη αξιολόγηση συνεχίζει να μεταφέρεται προς τα πίσω, όπως και οι ακατανόητα μεγάλες προσδοκίες που τη συνοδεύουν” τονίζει ο Στρατής Πολυχρονέας.

Στο μεσοδιάστημα τα “capital controls” είναι ακόμα εδώ, οι Εγχώριες Εταιρείες συνεχίζουν να μεταφέρουν παραγωγή και έδρα στο Εξωτερικό, οι κοινωνικές αντιδράσεις στις επικείμενες μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται, όπως και οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Κυβέρνησης και Θεσμών για αυτές.

Παράλληλα, οι εξόχως αρνητικές εξελίξεις στο Μεταναστευτικό, τείνουν να καταφέρουν νέες καίριες βολές στη χειμαζόμενη Ελληνική Οικονομία.

Κατά συνέπεια η ύπαρξη αβεβαιότητας και ανασφάλειας, δεν επιτρέπει την οιαδήποτε νέα επένδυση, είτε σε κινητές, ή σε ακίνητες αξίες, και μάλλον ευνοεί την αποεπένδυση ή ρευστοποίηση.

Το Ελληνικό Χρηματιστήριο, εν απουσία ουσιαστικών εξελίξεων, δε μπορεί να ξεφύγει από τον παραπάνω “κανόνα”, αν συνυπολογίσει κανείς την επιβράδυνση της Παγκόσμιας Οικονομίας (περιβάλλον αρνητικών επιτοκίων) και τη νέα προσφυγική κρίση που συγκλονίζει την “Ενωμένη” Ευρώπη, η οποία μπορεί να αντιμετωπίσει και ενδεχόμενο “Brexit” (το δημοψήφισμα των Βρετανών θα πραγματοποιηθεί στις 23/6).

Κρίσιμες θα είναι οι επόμενες εβδομάδες για την Ελλάδα, καθώς θα διαφανεί για μια ακόμα φορά το επίπεδο αλληλεγγύης των Ευρωπαίων Εταίρων σε όλα τα ανοιχτά θέματα και οι Μεταρρυθμίσεις που θα προταθούν για την ανάκαμψη της Ελληνικής Οικονομίας.

Κάνοντας ένα σύντομο απολογισμό του Φεβρουαρίου (έως και τις 24/2) στο Χ.Α., σύμφωνα με τον αναλυτή της Μίδας ΑΧΕΠΕΥ, μπορεί να πιστοποιηθούν τα προηγούμενα, καθώς παρατηρούνται μεγαλύτερες μηνιαίες απώλειες σε επίπεδο ΓΔ έναντι αυτών του Ιανουαρίου (-14,2% έναντι -12,4%) και μείωση της ημερήσιας αξίας συναλλαγών έναντι αυτών του Ιανουαρίου στα €58,9 εκατ. (-21,1%).

Ωστόσο, η Αγορά Κρατικών χρεογράφων παρουσιάζει μια μικτή εικόνα, καθώς η απόδοση του διετούς διαμορφώθηκε, για το εξεταζόμενο χρονικό διάστημα, στο 12,4% από 13,9% τον Ιανουάριο και η απόδοση του 5ετούς στο 13,4% από 11,9%.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης