Τελευταία Νέα

Οι ειδικοί της αγοράς σχολιάζουν και εκτιμούν. Σήμερα ο κ. Δημ. Τζάνας

tags :
Οι ειδικοί της αγοράς σχολιάζουν και εκτιμούν. Σήμερα ο κ. Δημ. Τζάνας

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

“Το γεγονός ότι το Ελληνικό Χρηματιστήριο περιβάλλεται από ένα σύνθετο ‘μωσαϊκό’ δυνητικών απειλών, τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό περιβάλλον του, αποτελεί κοινή διαπίστωση όλων των παρατηρητών” αναφέρει ο Δημήτρης Τζάνας.

Διαμορφώνεται, έτσι, ένα περιβάλλον που μπορεί να εκθρέψει ποικίλα σενάρια για το 2016 διαφορικού βαθμού αισιοδοξίας καθώς είναι “όλα ανοικτά”. Βραχυπρόθεσμα, ωστόσο, διαμορφώνεται “μια βεβαιότητα”: ότι η μεταβλητότητα θα είναι για μια ακόμη χρονιά κυρίαρχη, προσφέροντας “συγκινήσεις” και την έκκριση υψηλού βαθμού αδρεναλίνης σε όσους συμμετέχουν, καθώς οι διακυμάνσεις των τιμών των μετοχών θα δίνουν την ευκαιρία για καταγραφή θετικών αποδόσεων, εφόσον αναληφθούν οι ανάλογοι επενδυτικοί κίνδυνοι, που ωστόσο κατά κανόνα δεν δικαιώνουν τους μικροεπενδυτές.

Έτσι, με το ξεκίνημα του 2016 επανήλθε η απειλή της επιβράδυνσης των ρυθμών μεγέθυνσης για την Κινεζική Οικονομία και των αναπόφευκτων αρνητικών συνεπειών της για την Παγκόσμια. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η διαδικασία αναδιάρθρωσης του εξωστρεφούς Κινεζικού μοντέλου, προς μοντέλο Οικονομίας με υψηλή εσωτερική ζήτηση απαιτεί σημαντικό χρόνο για να ολοκληρωθεί, αποκαλύπτοντας παράλληλα και τις παθογένειες της Οικονομίας, γίνεται φανερό ότι ο Κινεζικός “ιός” θα ταλαιπωρήσει εφεξής την Παγκόσμια Οικονομία.

Επιπλέον, η “διά χειρός” των ΗΠΑ αναδιάταξη των δεδομένων στη Μ. Ανατολή, με τον αυξημένο ρόλο του Σιιτικού Ιράν, φαίνεται ότι πλήττει ιδιαίτερα τη Σουνιτική Σαουδική Αραβία που αποφάσισε την αψυχολόγητη εκτέλεση Σιίτη κληρικού, προκαλώντας νέα ένταση.

Οι εξελίξεις αυτές συνιστούν πρόσθετες εστίες αναταραχής για το ήδη ταραγμένο περιβάλλον, αυξάνοντας τους παράγοντες αβεβαιότητας που ήδη διαμορφώνουν σκηνικό αποπληθωρισμού σε μεγάλο μέρος της Παγκόσμιας Οικονομίας, ιδιαίτερα δε στην Ευρώπη όπου βρίσκεται και η Χώρα μας.

Οι προσθήκες λοιπόν ολοένα και νέων “μαύρων κύκνων” σε συνέχεια των ήδη υφιστάμενων, είναι κακός οιωνός για την ανάπτυξη και συνακόλουθα την εταιρική κερδοφορία, οδηγώντας σε αναπόφευκτη πλαγιοκαθοδική κίνηση του δείκτες στις διεθνείς Αγορές αλλά και το Ελληνικό Χρηματιστήριο στο ξεκίνημα του 2016.

Ωστόσο, υπό προϋποθέσεις, το ήδη απαξιωμένο Ελληνικό Χρηματιστήριο, μπορεί να διαφοροποιηθεί εφόσον η κινητικότητα στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων συνεχίσει αδιάλειπτα. Θα χρειαστεί δηλαδή η ολοκλήρωση της ψήφισης του Ασφαλιστικού, που ήδη κατατέθηκε προβλέποντας δραστικές αλλαγές ώστε να καταστεί βιώσιμο.

Η πρόοδος στις Αποκρατικοποιήσεις, με την ολοκλήρωση της πώλησης του ΟΛΠ σε πρώτη φάση και τη συνεπή δρομολόγηση των επόμενων.

Και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης από τους Δανειστές ώστε να ξεκινήσει η συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους και η δυνατότητα προσδοκιών επανεκκίνησης της Οικονομίας στη συνέχεια.

“Όμως, με τον πολιτικό κίνδυνο να διατηρείται, όπως προκύπτει από τα υφιστάμενα δεδομένα, δεν διαμορφώνονται συνθήκες για την παροχή ‘ηχηρής ψήφου εμπιστοσύνης’ στο Ελληνικό Χρηματιστήριο που κινείται σε παράλληλη πτωτική πορεία με τις διεθνείς Αγορές επί του παρόντος” επισημαίνει ο σύμβουλος επενδύσεων της TecGroup.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης