Τελευταία Νέα

Η Σημερινή Στήλη των Επιλογών στο "Χ"

tags :
Η Σημερινή Στήλη των Επιλογών στο
!ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Kαμμία μετοχή δεν προσφέρεται για διακράτηση. Η… δοξασία αυτή μας τελείωσε. Ενώ πρέπει να καθορίζουμε τα σημεία εισόδου – εξόδου εκ των προτέρων και να τα τηρούμε… Αγορές μόνον σε πτωτικές ημέρες σταδιακά και ποτέ επιθετικά…

ΣΕ αυτή την φάση η στήλη επικεντρώνει την προσοχή της σε συγκεκριμένες μετοχές για τις οποίες εκτιμά ότι δεν πρόκειται να μας... ρημάξουν τα χαρτοφυλάκια αφ'ενός και αφ'ετέρου έχουν τα εχέγγυα προσεχώς να μας ανταμείψουν για το ρίσκο που τυχόν θα αναλαμβάναμε... 

ΕΧΟΥΜΕ ήδη αναφερθεί σε αυτές αλλά τις παρουσιάζουμε σήμερα συγκεντρωμένες για εύκολη προσέγγιση και μελλοντική αναφορά...

!ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Υπάρχουν ακόμα και τώρα αξίες στο ΧΑ, που αξίζει να εμπιστευθεί ο επενδυτής. Η στήλη πιστεύει ότι υπάρχουν παρόμοιες αξίες στον 25άρη για το 2016 και σας τις παρουσιάζει, βάζοντας βεβαίως δύο πολύ δύσκολα φίλτρα και μία παραδοχή:

(1ον) Πρέπει το P/BV να είναι μικρότερο του 1 (2ον) Η εταιρεία, να παράγει θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές (με βάση το εννεάμηνο του 2015) Και (3ον) να υπάρχει η παραδοχή, ότι η εταιρεία έχει θετικές προοπτικές για το 2016. Από τις 21 εταιρείες του 25άρη, μόνον τέσσερις (4) πληρούν τα κριτήρια 1 και 2! Βάζοντας και το 3, μένουν μόνον τρεις (3)! Πρόκειται για τις εταιρείες ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, ΕΥΔΑΠ ΚΑΙ ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

!ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, στην τιμή των 1,52 ευρώ, με κεφαλαιοποίηση 156,8 εκατ. ευρώ, έχει P/BV 0,45, ελεύθερες ταμειακές ροές 135,4 εκατ. ευρώ (εννεάμηνο), οι οποίες συνιστούν απόδοση 88,7%(!) και το 2016 εκτιμάται βάσιμα ότι θα γυρίσει σε κερδοφόρο αποτέλεσμα.

!ΕΥΔΑΠ, στην κεφαλαιοποίηση των 532 εκατ. ευρώ, παίζει με P/BV 0,60 και είχε στο εννεάμηνο του 2015, ελεύθερες ταμειακές ροές 35 εκατ. ευρώ, που συνιστούν απόδοσή τους περίπου 7%. Και έχει, βεβαίως, εξίσου θετικές προοπτικές για το 2016.

!ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, στην κεφαλαιοποίηση των 269 εκατ. ευρώ, παίζει με P/BV 0,78 και είχε στο εννεάμηνο του 2015 ελεύθερες ταμειακές ροές 34,12 εκατ. ευρώ, που συνιστά απόδοση 12,5%. Συγκεντρώνει βέβαια και όλα τα στοιχεία για να επιβεβαιώσει τις θετικές της προοπτικές κατά το 2016.

Στο πιο δύσκολο crash test, λοιπόν, πρώτη και με διαφορά η ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, αλλά και οι άλλες εταιρείες και οι μετοχές τους που αναφέρουμε, έχουν κρυμμένες αξίες μέσα τους.

!ΟΛΠ: Μόνο και μόνο η ανάγνωση στο πίνακα της τρέχουσας αποτίμησης του στο ταμπλό στα 350 εκατ. ευρώ μας...ιντριγκάρει. Αποτελεί μία υψηλής κλίμακας σιγουριά για κεφάλαια που σκέπτονται να τοποθετηθούν στο ΧΑΑ χωρίς να αναλαμβάνουν ρίσκο που να τους διαταράσσει την ψυχολογική τους κατάσταση.

!ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: Τα καθαρά κέρδη στο 9μηνο διαμορφώθηκαν στα 9,80 εκατ. έναντι των 6,25 εκατ. πέρυσι, ενώ οι πωλήσεις ανήλθαν σε 222,64 εκατ. από τα 212,4 εκατ. ευρώ στο 9μηνο του 2014. Με τα ebitda να ενισχύονται με την σειρά τους σε 24,53 εκατ. ευρώ από τα 17,67 εκατ. ευρώ του 9μήνου 2014. 

!ΠΛΑΘ: Με ίδια κεφάλαια 123,23 εκατ. από 110,84 εκατ. και δείκτης Δ.Μ. στο 0,33 (πολύ καλός ). Στα 10,67 εκατ. ανήλθαν οι ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες έναντι των 5,62 εκατ. ευρώ του 2014. 

!ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ(Ι): Είναι η μεγαλύτερη παραγωγός στην Ελλάδα από ΑΠΕ και έχει ισχυρό σύμμαχο το fund, York Capital (κατέχει το 10%) και έχει λιγότερο μοχλευμένο ισολογισμό (Net debt/EBITDA – καθαρός δανεισμός). Ταυτόχρονα, έχει μεγάλη διασπορά επενδύσεων, σε Πολωνία, Βουλγαρία...

!ΤΕΝΕΡΓ: Αλλά και στις ΗΠΑ, όπου πρόσφατα ανακοίνωσε τη δημιουργία στο Τέξας αιολικού πάρκου 380 μεγαβάτ, ενώ έχει ήδη 138. Επιπλέον, δραστηριοποιείται και στα ΣΔΙΤ, έχοντας αναλάβει το έργο της δημιουργία επεξεργασίας απορριμμάτων στην Πελοπόννησο. Εξαιρετικό και το 9μηνό της… 

!ΕΛΤΕΧ ΑΝΕΜΟΣ: Ξεκίνησε το γ’ τρίμηνο με 31ΜW αιολικής δυναμικότητας περισσότερα από πέρυσι (201MW από 171MW) σε ένα σύνολο εγκατεστημένης ισχύος 265ΜW. Από αυτά τα 208 βρίσκονται σε λειτουργία και τα 58ΜW (+27% επιπλέον ισχύς από αιολικά πάρκα) αναμένεται να ξεκινήσουν στο δεύτερο τρίμηνο του 2016. 

!ΕΛΤΕΧ-ΑΝΕΜΟΣ (ΙΙ): Το καθαρό αποτέλεσμα των 5,58 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο και η προσθήκη των νέων MW κάνει την δική του “περίπτωση” ελκυστική. Τα ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους ανά μετοχή στο 9μηνο ανήλθαν σε 0,0669 ευρώ έναντι 0,0472 ευρώ για το αντίστοιχο διάστημα του 2014. 

!ΔΕΗ: Μόνο και μόνο η αναγραφή της αποτίμησης στο ταμπλό της επιχείρησης στα... 937,3 εκατ. ευρώ σε άλλες αγορές θα είχε οδηγήσει όλους τους αρμόδιους σε έξοδο από τα καθήκοντά τους. Αστεία αντιμετώπιση από την αγορά, που από την άλλη πλευρά δικαιολογημένα έχει... φοβηθεί το μάτι της ό,τιδήποτε έχει σχέση με το κράτος. Κάπου όμως έχουμε περάσει στην υπερβολή... 

!ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ: Μας αρέσουν Aegean (P/BV μεγαλύτερο μεν του 1, αλλά με υψηλές θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές), ΕΧΑΕ (P/BV μεγαλύτερο του 1, αλλά επίσης θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές, υψηλά ταμειακά διαθέσιμα, ανυπαρξία δανεισμού), αλλά και ΜΟΗ, Jumbo, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ. Θα θέλαμε όμως να τις δούμε πρώτα να διορθώνουν τουλάχιστον κατά 10% για να προχωρήσουμε στην πρώτη σταδιακή (πιθανή) τοποθέτησή μας...

Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΣΤΗΛΗ ΕΠΙΛΟΓΩΝ ΣΤΟ "ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ"

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης