Τελευταία Νέα

ΔΕΗ: Η εξήγηση για την ετήσια - εν δυνάμει - εξοικονόμηση εξαιρετικά μεγάλου ποσού

tags :
ΔΕΗ: Η εξήγηση για την ετήσια - εν δυνάμει - εξοικονόμηση εξαιρετικά μεγάλου ποσού
ΔΕΗ - AΠΑΝΤΗΣΗ: Ο λόγος για το αίτημα της ΔΕΗ προς την Ευρωπαϊκή Ένωση  για κατάργηση της υποχρέωσης των αγορών δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων βασίζεται στο ότι το ΑΕΠ της χώρας έχει υποχωρήσει αισθητά...

Και υπάρχει σχετικός όρος που δίνει την δυνατότητα στις βιομηχανίες των χωρών που το ΑΕΠ βρίσκεται στο 60% του μέσου όρου του ΑΕΠ των χωρών Ε.Ε να απολαμβάνουν δωρεάν κατανομή δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων. 

Η ΔΕΗ λόγω της λιγνιτικής παραγωγής έχει την υποχρέωση αγοράς δικαιωμάτων που αντιστοιχούν σε εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα 40 – 45 εκατ. τόνων ετησίως. 

Το συγκεκριμένο κονδύλι πέρυσι ήταν 217 εκατ. ευρώ, αποτελεί αμιγώς ταμειακή εκροή και η επιχείρηση θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει αυτή την ελάφρυνση μειώνοντας το τιμολόγιο των καταναλωτών...

Βοηθώντας έτσι και την βελτίωση της εισπραξιμότητας των λογαριασμών ρεύματος. 

Σύμφωνα με δηλώσεις του πρόεδρου της ΔΕΗ κ. Παναγιωτάκη η επιβάρυνση φέτος από τις αγορές δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων μπορεί να ανέλθει στα 280 εκατ. ευρώ ή 11 ευρώ η μεγαβατώρα.   

Δεδομένης της υστέρησης που αναμένεται να παρατηρηθεί στο β’ εξάμηνο (4,0% – 4,5%) στο ΑΕΠ της Ελλάδας το όριο του 60% σε ετήσια βάση αναμένεται να προσεγγισθεί δίνοντας έτσι βάσιμες πιθανότητες στο αίτημα της ΔΕΗ να γίνει αποδεκτό.

Γι αυτό κάναμε λόγο για ένα καλό νέο το οποίο μπορεί να φέρει αισθητή αλλαγή στην κερδοφορία της ΔΕΗ χωρίς να προστεθεί ούτε ένα ευρώ στο κόστος [Η επ-εξήγηση δόθηκε από τον κ. Μάνο Χατζηδάκη].







Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης