Τελευταία Νέα
Στη Ροή των Τερματικών του Χ.Α.

Ευκαιρία τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών [;]

tags :
Ευκαιρία τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών [;]
Παρά τις ανησυχίες για μια αύξηση των επιτοκίων από τη Fed

Τώρα ενδεχομένως να είναι η ώρα για αγορές νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών, παρά το γεγονός ότι οι αγορές προετοιμάζονται για ένα άλλο «ξέσπασμα», όσο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ πλησιάζει στην πρώτη αύξηση των επιτοκίων της σε εννέα χρόνια, όπως εκτιμούν ορισμένοι αναλυτές, σύμφωνα με δημοσίευμα του «CNBC».

«Κάποια από αυτά τα νομίσματα θα ενισχυθούν μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα», δήλωσε ο Julien Seetharamdoo, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής στην HSBC Global Asset Management, σημειώνοντας την προτίμησή τους για τις ασιατικές αναδυόμενες αγορές με υποστηρικτικά μακροοικονομικά θεμελιώδη. Ο ίδιος εμφανίζεται θετικός απέναντι στο γουόν της Νότιας Κορέας, τη ρουπία της Ινδίας και το ρινγκίτ της Μαλαισίας.

Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις ανησυχίες της αγοράς ότι τα υψηλότερα επιτόκια στις ΗΠΑ θα πυροδοτήσουν ένα sell-off στα assets των αναδυόμενων αγορών (Ε.Μ.), καθώς οι υψηλότερες αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ, που θεωρούνται «ασφαλή» καταφύγια, καθιστούν λιγότερο ελκυστικά τα πιο ριψοκίνδυνα assets.

Παρόμοιες ανησυχίες είχαν οδηγήσει σε ένα ευρύ sell-off, γνωστό ως «taper tantrum», στις αναδυόμενες αγορές στα μέσα του 2013, όταν ο τότε επικεφαλής της Fed, Μπεν Μπερνάνκι, εξέπληξε τις αγορές ανοίγοντας μια συζήτηση για μια σταδιακή μείωση των αγορών assets από την κεντρική τράπεζα.

Όμως, ο Seetharamdoo σημειώνει ότι ενώ άλλα assets, όπως το σταθερό εισόδημα, σταθεροποιήθηκαν μετά το «taper tantrum», τα νομίσματα των Ε.Μ. πωλούνται για περισσότερα από δύο χρόνια. Το ρινγκίτ της Μαλαισίας, για παράδειγμα, έχει χάσει σχεδόν το 23% της αξίας του έναντι του δολαρίου από τις αρχές του 2013. Ο ίδιος προειδοποίησε, ωστόσο, ότι δεν πρόκειται για ένα βραχυπρόθεσμο παιχνίδι. «Υπάρχει σαφής κίνδυνος για περισσότερη αστάθεια και αδυναμία σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα», ειδικά καθώς η Fed θα αυξάνει τα επιτόκια.

Η Fed διατήρησε την Τετάρτη αμετάβλητα τα επιτόκια μετά από τη διήμερη συνεδρίασή της, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να προβεί σε μία αύξηση, ή και δύο, κατά το τρέχον έτος.

Ο Seetharamdoo δεν είναι ο μόνος που δεν αναμένει ένα νέο μεγάλο «tantrum». «Τα περισσότερα νομίσματα των Ε.Μ. εμφανίζονται πλέον υποτιμημένα έναντι του δολαρίου, κάτι που συνιστά μια αρκετά διαφορετική κατάσταση από εκείνη που επικρατούσε πριν από δύο χρόνια», δήλωσε ο David Rees, οικονομολόγος στην Capital Economics.

«Αν και πιστεύουμε ότι μια αύξηση από τη Fed θα οδηγήσει πιθανότατα σε περαιτέρω ενίσχυση του δολαρίου κατά τους επόμενους μήνες, συνολικά περιμένουμε ότι μια επιπλέον υποτίμηση των νομισμάτων των αναδυομένων αγορών θα είναι περιορισμένη», δήλωσε.

Την ίδια ώρα, κάποιοι άλλοι δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για assets των Ε.Μ. «[Είναι] ακόμα πολύ νωρίς για να ενθουσιαστούμε», ανέφερε η Amundi, η οποία είναι ουδέτερη σε νομίσματα των E.M., επικαλούμενη εν μέρει τις ανησυχίες σχετικά με την οικονομία της Κίνας.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης