Τελευταία Νέα
Τα Παράξενα

Γιατί η πρώτη κουταλιά φαγητού έχει πάντα την καλύτερη γεύση;

Γιατί η πρώτη κουταλιά φαγητού έχει πάντα την καλύτερη γεύση;
Σύμφωνα με τη γιατρό, ο ανθρώπινος εγκέφαλος αντιλαμβάνεται αυτή τη στιγμή με ιδιαίτερο τρόπο

Η πρώτη κουταλιά τροφής αποτελεί ένα ισχυρό σήμα για τους γευστικούς κάλυκες, δήλωσε η γαστρεντερολόγος Svetlana Kanevskaya στο Championat.
Σύμφωνα με τη γιατρό, ο ανθρώπινος εγκέφαλος αντιλαμβάνεται αυτή τη στιγμή με ιδιαίτερο τρόπο.
Όπως εξήγησε η Kanevskaya, όταν δοκιμάζουμε την πρώτη κουταλιά ενός φαγητού, μας φαίνεται πιο νόστιμη — και αυτό δεν είναι απλώς υποκειμενική αίσθηση, αλλά ένα νευροφυσιολογικό μοτίβο που συνδέεται με τη λειτουργία του εγκεφάλου.
Η πρώτη γεύση πυροδοτεί μια έντονη απελευθέρωση ντοπαμίνης, του νευροδιαβιβαστή που ευθύνεται για το αίσθημα χαράς και ανταμοιβής.
Ωστόσο, από τη δεύτερη κουταλιά και μετά, το φαινόμενο της «καινοτομίας» εξασθενεί, καθώς ο εγκέφαλος συνηθίζει τη γεύση, πρόσθεσε η γιατρός.
Η γαστρεντερολόγος Σοφία Καρντάσοβα είχε επισημάνει νωρίτερα ότι η έλλειψη φρούτων και λαχανικών στη διατροφή κατά τους φθινοπωρινούς μήνες μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση της γαστρίτιδας. Παράλληλα, σημείωσε πως το στρες από τις εποχικές αλλαγές του καιρού μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά την πορεία της νόσου.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης