Έργο των ερευνητών ήταν να επιβεβαιώσουν ότι η πραγματική ημερομηνία παραγωγής του προϊόντος αντιστοιχεί στην αναγραφόμενη από τον κατασκευαστή
Ρώσοι ερευνητές ανέπτυξαν ένα ηλεκτρονικό σύστημα που μιμείται τους γευστικούς κάλυκες για να καθορίζει τη φρεσκάδα της μπίρας, δήλωσε η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Voronezh State University, Anna Parshina,σύμφωνα με την έκδοση RuNews24
Η επιστήμονας εξήγησε ότι η μη παστεριωμένη μπίρα έχει μικρή διάρκεια ζωής και το έργο των ερευνητών ήταν να επιβεβαιώσουν ότι η πραγματική ημερομηνία παραγωγής του προϊόντος αντιστοιχεί στην αναγραφόμενη από τον κατασκευαστή.
Για τον σκοπό αυτό αναπτύχθηκε μια συσκευή με την ονομασία «ηλεκτρονική γλώσσα». Είναι εξοπλισμένη με αισθητήρες που καθορίζουν πόσο καιρό έχει εμφιαλωθεί η μπίρα.
Η λειτουργία της βασίζεται σε αισθητήρες με εξαιρετικά ευαίσθητες μεμβράνες, οι οποίοι συνδέονται με βολτόμετρο.
Μια μικρή ποσότητα μπίρας τοποθετείται σε ειδικό θάλαμο, οι μεμβράνες βυθίζονται εκεί και στη συνέχεια καταγράφεται η τάση στα ηλεκτροχημικά κυκλώματα.
Τα δεδομένα επεξεργάζονται με ειδικό αλγόριθμο και εξάγεται συμπέρασμα για τον ακριβή χρόνο παραγωγής της μπίρας.
Η Parshina σημείωσε ότι το Πανεπιστήμιο έχει αναπτύξει και κατοχυρώσει με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας έναν μοναδικό σχεδιασμό αισθητήρων για την «ηλεκτρονική γλώσσα», χωρίς ανάλογο.
Οι αισθητήρες αυτοί επιτρέπουν τον προσδιορισμό της συγκέντρωσης δραστικών συστατικών σε αναισθητικά, νοβοκαΐνη και λιδοκαΐνη, καθώς και την περιεκτικότητα βιταμινών και αμινοξέων σε γαλακτοκομικά προϊόντα.
Συχνά, αντί για φυσικό γάλα χρησιμοποιείται ανασυσταθέν γάλα, στο οποίο δεν διατηρούνται τα απαραίτητα στοιχεία.
Ο εντοπισμός μειωμένης συγκέντρωσης αυτών των στοιχείων δείχνει ότι το ποσοστό ανασυσταθέντος γάλακτος στο προϊόν υπερβαίνει το δηλωθέν.
www.bankingnews.gr
Η επιστήμονας εξήγησε ότι η μη παστεριωμένη μπίρα έχει μικρή διάρκεια ζωής και το έργο των ερευνητών ήταν να επιβεβαιώσουν ότι η πραγματική ημερομηνία παραγωγής του προϊόντος αντιστοιχεί στην αναγραφόμενη από τον κατασκευαστή.
Για τον σκοπό αυτό αναπτύχθηκε μια συσκευή με την ονομασία «ηλεκτρονική γλώσσα». Είναι εξοπλισμένη με αισθητήρες που καθορίζουν πόσο καιρό έχει εμφιαλωθεί η μπίρα.
Η λειτουργία της βασίζεται σε αισθητήρες με εξαιρετικά ευαίσθητες μεμβράνες, οι οποίοι συνδέονται με βολτόμετρο.
Μια μικρή ποσότητα μπίρας τοποθετείται σε ειδικό θάλαμο, οι μεμβράνες βυθίζονται εκεί και στη συνέχεια καταγράφεται η τάση στα ηλεκτροχημικά κυκλώματα.
Τα δεδομένα επεξεργάζονται με ειδικό αλγόριθμο και εξάγεται συμπέρασμα για τον ακριβή χρόνο παραγωγής της μπίρας.
Η Parshina σημείωσε ότι το Πανεπιστήμιο έχει αναπτύξει και κατοχυρώσει με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας έναν μοναδικό σχεδιασμό αισθητήρων για την «ηλεκτρονική γλώσσα», χωρίς ανάλογο.
Οι αισθητήρες αυτοί επιτρέπουν τον προσδιορισμό της συγκέντρωσης δραστικών συστατικών σε αναισθητικά, νοβοκαΐνη και λιδοκαΐνη, καθώς και την περιεκτικότητα βιταμινών και αμινοξέων σε γαλακτοκομικά προϊόντα.
Συχνά, αντί για φυσικό γάλα χρησιμοποιείται ανασυσταθέν γάλα, στο οποίο δεν διατηρούνται τα απαραίτητα στοιχεία.
Ο εντοπισμός μειωμένης συγκέντρωσης αυτών των στοιχείων δείχνει ότι το ποσοστό ανασυσταθέντος γάλακτος στο προϊόν υπερβαίνει το δηλωθέν.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών