Τελευταία Νέα
Speculator

Είναι «εύλογο και δίκαιο» της συναλλαγής Lamda - Λάτση για το Little Athens ή Σπύρος κερνά και Σπύρος πίνει;

Είναι «εύλογο και δίκαιο» της συναλλαγής Lamda  - Λάτση για το Little Athens ή Σπύρος κερνά και Σπύρος πίνει;
Η εταιρία θα έχει κύρια δραστηριότητα την ανάπτυξη και εκμετάλλευση ενός Build-to-Rent (BtR) έργου εντός του οικοδομικού τετραγώνου «AU 1.4» του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά
Ανήμερα Μεγάλη Πέμπτη και όταν το κλεινόν άστυ άδειαζε ο όμιλος Lamda Development ανακοίνωσε τη σύσταση κοινής εταιρίας της θυγατρικής της ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ με την XERIS VENTURES συμφερόντων της οικογένεια του Σπύρου Λάτση βασικού μετόχου της Lamda.
Η εταιρία θα έχει κύρια δραστηριότητα την ανάπτυξη και εκμετάλλευση ενός Build-to-Rent (BtR) έργου εντός του οικοδομικού τετραγώνου «AU 1.4» του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά. Πιο συγκεκριμένα, η Θυγατρική και η XERIS VENTURES θα συστήσουν την κοινή εταιρία (SPV), στο οποίο θα πωληθεί και θα μεταβιβαστεί το Ακίνητο, ιδιοκτησίας της Θυγατρικής. Παράλληλα, η Θυγατρική και η XERIS VENTURES θα συμμετάσχουν αμφότερα στο SPV μέσω διαδοχικών αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου και δανείων μετόχων (shareholder loans).
Όπως ανακοινώθηκε η επένδυση θα ανέλθει σε 225 εκ ευρώ συμπεριλαμβανομένου του κόστους της γης, η συνολική επένδυση εκτιμάται πως θα ανέλθει στα €225εκ. στο μετοχικό κεφάλαιο του SPV θα συμμετέχει κατά 20% η ΕΛΛΗΝΙΚΟ και κατά 80% η XERIS VENTURES.
Το SPV θα αναλάβει την υποχρέωση να καταβάλει στην συνολικό ποσό €44,5εκ (το «Τίμημα Συναλλαγής») πληρωτέο σύμφωνα με το τελικό Συμφωνηθέν Επιχειρηματικό Σχέδιο.
Το Τίμημα Συναλλαγής κατανέμεται ως εξής: α) ποσό €33εκ το οποίο θα καταβληθεί από το SPV προς τη Θυγατρική ΕΛΛΗΝΙΚΟ ως τίμημα αγοράς για την απόκτηση του Ακινήτου, σύμφωνα με τη Συμβολαιογραφική Πράξη Μεταβίβασης, και β) ποσό €11,5εκ, πλέον ΦΠΑ (σύνολο 14,26 εκ ευρώ) , που αφορά στο αναλογούν κόστος υποδομών, σύμφωνα με την Συμφωνία Συμμετοχής στο Κόστος.
Η κίνηση αυτή όμως προκαλεί ερωτηματικά καθώς φαίνεται ότι ο όμιλος Λάτση αντί να εισφέρει άμεσα μέσω της Lamda κεφάλαια για το project επιλέγει να πάρει ουσιαστικά το 80% του Project.
Η ΕΛΛΗΝΙΚΟ που ανήκει στη Lamda θα λάβει 33 εκ ευρώ ως τίμημα αγοράς αλλά στην πραγματικότητα θα λάβει 26,4 εκ ευρώ καθώς τα υπόλοιπα είναι συμμετοχή της στο μετοχικό κεφάλαιο που θα επιστραφούν μέσω του τιμήματος.
Το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο του SPV είναι 44,5 εκ ευρώ όσο και το συμφωνηθέν τίμημα όπου η θυγατρική της Lamda η Ελληνικό θα καταβάλλει 8,9 εκ ευρώ.
Το συνολικό μετοχικό κεφάλαιο του SPV και οι δανειοδοτήσεις του σχήματος από τους μετόχους για την ολοκλήρωση του έργου θα γίνει αναλογικά και σε διάρκεια πέντε και εφ όσον κάποιος μέτοχος βάλει νωρίτερα χρήματα θα απολαμβάνει έναντι του άλλου τόκο!!!
Όπως αναφέρεται στην έκθεση αποτίμησης ο προτιμητέος επενδυτής δηλαδή η οικογένεια Λάτση προκέυψε μετά από δημοσίευση πρόκλησης της ΕΛΛΗΝΟ ΜΑΕ. Αναζητήσαμε την πρόσκληση αλλά δεν ανευρεύθη όπως είναι άγνωστο πόσοι και ποιοι επενδυτές προσκλήθηκαν, πόσο χρόνο είχαν να αποκριθούν και αν τελικά υπεβλήθησαν προσφορές και πόσες. Υποθέτουμε ότι αυτά τα στοιχεία η Lamda θα θα τα δημοσιοποιήσει πράγμα που θα έπρεπε να έχει ήδη κάνει στα πλαίσια της διαφάνειας.
Όπως αναφέρεται η συνολική επένδυση θα ανέλθει σε 225 εκ ευρώ περιλαμβανόμενου του κόστους γης. Ουσιαστικά αφαιρώντας το κόστος γης των 33 εκ ευρώ η επένδυση θα ανέλθει από κατασκευαστικής πλευράς σε 192 εκ ευρώ. τι αφορά όμως η επένδυση;
Το οικόπεδο βρίσκεται στην περιοχή Little Athens που απέχει μόλις 600 μέτρα από την ακτή και είναι έκτασης 15,944 στρεμμάτων με συντελεστή δόμησης 1,8 με μεικτή επιτρεπόμενη επιφάνεια κτηρίου 28.699 τετραγωνικά. Στο οικόπεδο θα ανεγεθούν 1100 διαμερίσματα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αποτίμηση του οικοπέδου από ανεξάρτητο εκτιμητή έγινε τον Ιανουάριο του 2024 αλλά στην έκθεση αποτίμηση από την ελεγκτική Grant Thornton δεν αναφέρεται ούτε η ημερομηνία που φέρει η έκθεση αποτίμησης ούτε το όνομα του εκτιμητή και φυσικά δεν έχει δημοσιευτεί η έκθεση εκτίμησης.
Η αγοραία αξία εκτιμήθηκε στα 42,73 εκ με την προϋπόθεση των έργων υποδομής και άρα το τίμημα των 44,5 εκ ευρώ θεωρήθηκε εύλογο και δίκαιο.
Είναι άραγε; Και το ερώτημα τίθεται αν ληφθεί υπό όψιν ότι το φθηνότερο διαμέρισμα ξεκινά με τίμημα 6500 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Επίσης η διοίκηση της Lamda τον περασμένο Νοέμβριο είχε αναφέρει πως έχουν πωληθεί 30 κατοικίες πράγμα για το οποίο δεν υπάρχει καμία αναφορά στη συμφωνία των δύο πλευρών.
Σημειωτέον ότι όπως είχε αναφέρει το Νοέμβριο η διοίκηση της Lamda τα συνολικά έσοδα που υπολογίζει από το συγκεκριμένο project των 1.100 σπιτιών, συν 115 καταστημάτων στην περιοχή της Ποσειδώνος και της Αλίμου, αντιστοιχούν στα 1,171 δισ. ευρώ. Άραγε είναι εύλογο και δίκαιο για τους μετόχους της εισηγμένης να λαμβάνουν μόλις 20% από το μεγάλο κέρδος του Project και το υπόλοιπο να καρπούται η οικογένεια Λάτση;

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης