Τελευταία Νέα
Speculator

Οι συνεχείς τροποποιήσεις των ομολογιακών δανείων των ΔΕΛΤΑ και Μπάρμπα Στάθης και η στενωπός για CVC

Οι συνεχείς τροποποιήσεις των ομολογιακών δανείων των ΔΕΛΤΑ και Μπάρμπα Στάθης και η στενωπός για CVC
Η  Δέλτα αναγκάστηκε να πουλήσει την United Milk χωρίς αυτό να σημαίνει ότι λύθηκαν όλα τα προβλήματα
Από τροποποίηση σε τροποποίηση πηγαίνουν τα ομολογιακά δάνεια της Δέλτα Τροφίμων και Μπάρμπα Στάθης παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις του 2022 δεν τηρούνταν οι χρηματοοικονομικοί δείκτες και οι τράπεζες είχαν χορηγήσει waiver ενώ στη Δέλτα Τρόφιμα το κεφάλαιο κίνησης ήταν αρνητικό.
Βέβαια η Δέλτα αναγκάστηκε να πουλήσει την United Milk χωρίς αυτό να σημαίνει ότι λύθηκαν όλα τα προβλήματα.
Το εντυπωσιακό είναι δε ότι ο ορκωτός δεν κάνει καμία αναφορά στο αρνητικό κεφάλαιο κίνησης.
Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις χρήσης 2022 της Δέλτα Τροφίμων το ομολογιακό δάνειο είχε υπόλοιπο 123,981 εκ ευρώ στο τέλος του 2022 και 128,760 εκ ευρώ στο τέλος του 2021. Το 2021 οι πληρωμές που έπρεπε να γίνουν από την εταιρία σε διάστημα 12 μηνών ήταν 3,8 εκ ευρώ, από 2-5 έτη 43,5 εκ ευρώ και πάνω από 5 έτη 81,46 εκ ευρώ.
Το 2022 οι πληρωμές εντός 12 μηνών ήταν 7 εκ ευρώ, αυτές που έπρεπε να γίνουν στα επόμενα 2 έως 5 έτη ήταν 116,98 εκ ευρώ.
Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι ουσιαστικά το ομολογιακό είναι ballon και μάλιστα με εντυπωσιακά χαμηλά επιτόκια καθώς το 2022 χρονιά αύξησης των επιτοκίων το μέσο επιτόκιο ήταν 3% έναντι 3,6% το 2021!!
Όπως αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις χρήσης 2022 «Ο Όμιλος και η Εταιρεία κατά την 31.12.2022 παρουσιάζουν αρνητικό κεφάλαιο κίνησης (€ 13.766 χιλ. & €26.655 χιλ. αντίστοιχα). Η Διοίκηση σχεδίασε ένα χρηματοοικονομικό πλάνο ενεργειών που ήδη υλοποιείται με επιτυχία.
Συγκεκριμένα εντός του 2023, κατεύθυνε το μεγαλύτερο μέρος του προϊόντος της διάθεσης περιουσιακών στοιχείων στην προπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων βραχυπροθέσμων (€ 7εκ.) & μακροπρόθεσμων (€ 53εκ.) , προστατεύοντας τόσο την ρευστότητα της από μελλοντικές δανειακές υποχρεώσεις όσο και τα αποτελέσματα επομένων χρήσεων από την αύξηση των επιτοκίων Επίσης , σχεδίασε και ήδη υλοποιεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης κεφαλαίου κίνησης που εστιάζει στην βελτίωση των εσωτερικών διαδικασιών και στην μεγιστοποίηση των ωφελειών από χρήση λύσεων Trade Finance & Supply Chain Finance, τα αποτελέσματα του οποίου θα είναι πλήρως εμφανή στο τέλος του 2023».
Η Μπάρμπα Στάθης από την άλλη πλευρά δεν παρουσίαζε αρνητικό κεφάλαιο κίνησης στο τέλος του 2022. Ωστόσο οι «συνολικές μακροπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις του Ομίλου ανήλθαν την
31/12/2022 σε ποσό € 126.093 χιλ., εκ των οποίων, ποσό € 117.906 χιλ. αφορά σε μακροπρόθεσμες
δανειακές υποχρεώσεις και ποσό € 8.187 χιλ., αφορά σε μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις πληρωτέες στην επόμενη χρήση.
Βέβαια εξ ‘όσων προκύπτει οι κινήσεις που έγιναν δεν ήταν αρκετές και τα δάνεια της Δέλτα και της Μπάρμπα Στάθης αναδιαρθρώνονται για μια ακόμα φορά και μάλιστα εξ όσων αναφέρουν οι πληροφορίες με χαμηλότερο επιτόκιο από το ήδη υφιστάμενο χαμηλό επιτόκιο.
Το ερώτημα είναι βέβαια αν από τη μια αναδιάρθρωση στην άλλη υπάρχει η δυνατότητα το CVC να εξέλθει από το τούνελ ή αναγκαστικά θα αρχίσει να ρευστοποιεί συμμετοχές.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης