Τελευταία Νέα
Speculator

Πώς ο Χατζηδάκης «έδεσε τα χέρια» Φλωρίδη και οδήγησε σε παραλυσία έξι μηνών την Αρχή Ξεπλύματος

Πώς ο Χατζηδάκης «έδεσε τα χέρια» Φλωρίδη και οδήγησε σε παραλυσία έξι μηνών την Αρχή Ξεπλύματος
Οι μεγάλες ευθύνες του ΥΠΟΙΚ και η αφωνία Βουρλιώτη αλλά και της Αντιπολίτευσης
Σχετικά Άρθρα
Μια πρωτοφανή κατάσταση έχει δημιουργήσει η αβελτηρία του Υπουργείου Οικονομικών να προχωρήσει στον ορισμό εκπροσώπου στην Αρχή για το Ξέπλυμα και συγκεκριμένα στη Β' Μονάδα που απασχολείται με τις υποθέσεις Ξεπλύματος Βρώμικου Χρήματος.
Η ολομέλεια της Β Μονάδας έχει να συνεδριάσει ελλείψει νομιμοποίησης εδώ και έξι μήνες με αποτέλεσμα να έχει παγώσει πλήθος υποθέσεων και ουσιαστικά η Αρχή να λειτουργεί μόνο με τους εξουσίες του επικεφαλής της κ Βουρλιώτη οι οποίες και περιορισμένες είναι αλλά και δημιουργούν ερωτήματα σε ότι αφορά στην τρόπο που ασκείται η εξουσία από την Αρχή.
Η απίστευτη αυτή τακτική του Υπουργείου Οικονομικών ουσιαστικά διαρκεί από την έναρξη της θητείας Χατζηδάκη τον Ιούνιο του 2023 και ξεκίνησε με την αλλαγή Οργανογράμματος.
Με τις αλλαγές αυτές καταργήθηκε Διεύθυνση της οποίας εκπρόσωπος είχε οριστεί στην ολομέλεια της Αρχής.
Ο εκπρόσωπος μάλιστα λόγω της κατάργησης της Διεύθυνσης μεταφέρθηκε σε άλλη Διεύθυνση.
Αυτό το γεγονός είχε ως αποτέλεσμα να μην μπορεί να συνεχίσει με βάση τις προβλέψεις του νόμου να συμμετέχει στην Ολομέλεια της Αρχής Ξεπλύματος.
Η κατάσταση διαιωνίστηκε αλλά πλέον έχει επιδεινωθεί καθώς έχει λήξει και η θητεία εκπροσώπων άλλων φορέων όπως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, το ΣΔΟΕ και το Υπουργείο Δικαιοσύνης.
Οι φορείς αυτοί απέστειλαν στο Υπουργείο Δικαιοσύνης τις προτάσεις τους για ορισμό εκπροσώπων αλλά το τελευταίο βρίσκεται με δεμένα τα χέρια λόγω της μη αποστολής εκπροσώπου από το Υπουργείο Οικονομικών.
Έτσι ελλείψει του πλήρους καταλόγου μελών το θέμα της ανανέωσης θητείας των μελών της Ολομέλειας της Β Μονάδας δεν μπορεί να προωθηθεί από τον Υπουργό Δικαιοσύνης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής καθιστώντας την Αρχή για το Ξέπλυμα παράλυτη.
Το γεγονός προκαλεί εύλογα ερωτήματα καθώς υπάρχουν υποθέσεις οι οποίες θα έπρεπε λόγω χρονικών προβλέψεων του Νόμου να έχουν εξεταστεί.
Πέραν αυτού ερωτήματα προκαλεί και το γεγονός ότι δεν εκδηλώνεται καμία αντίδραση από την πλευρά του κ. Βουρλιώτη ο οποίος είναι επικεφαλής της Αρχής για την ίδια την υποβάθμιση της λειτουργίας της Β Μονάδας, της πιο «σοβαρής» μονάδας της Αρχής Ξεπλύματος.
Φυσικά δεν υπάρχει και καμία αντίδραση από την Αντιπολίτευση η οποία κοιμάται τον ύπνο δικαίου.
Σε κάθε περίπτωση πάντως η παραλυσία της Αρχής εγείρει και κινδύνους να βρεθούμε υπόλογοι σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης