Τελευταία Νέα
Speculator

Αποκάλυψη: Οι αδημοσίευτες οικονομικές καταστάσεις του Συνεγγυητικού και η διάταξη-έκτρωμα που απαιτεί έγκριση του Υπουργού Οικονομικών

Αποκάλυψη: Οι αδημοσίευτες οικονομικές καταστάσεις του Συνεγγυητικού και η διάταξη-έκτρωμα που απαιτεί έγκριση του Υπουργού Οικονομικών
Πάνω από επτά μήνες «πετούν αετό» στο Υπουργείο Οικονομικών - Η παρωδία με τις εκτιμήσεις του νομικού συμβούλου για επίδικες υποθέσεις που χάνονται η μια μετά την άλλη
Σχετικά Άρθρα
Νόμος-φάρσα αποδεικνύεται ο 4941 του 2022 σε ότι αφορά στο Συνεγγυητικό Κεφάλαιο καθώς προβλέπει ότι ο ισολογισμός εγκρίνεται από τον Υπουργό Οικονομικών.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα παρ ότι οι οικονομικές καταστάσεις έχουν εγκριθεί από το Γενική Συνέλευση τον περασμένο Ιούνιο ακόμα και σήμερα δεν θεωρούνται εγκεκριμένες καθώς φαίνεται ότι ο Υπουργός Οικονομικών έχει άλλες προτεραιότητες.
Η μη έγκριση των οικονομικών καταστάσεων από τον Υπουργό έχει ως αποτέλεσμα για προφανείς λόγους να μην έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Συνεγγυητικού αν και στη νομοθεσία δεν προβλέπεται καν κάτι τέτοιο παρά το γεγονός ότι πρόκειται για κεφάλαιο που παρέχει αποζημιώσεις στους επενδυτές.

Η τριτοκοσμική διάταξη

Επισημαίνεται ότι στο άρθρο 23 παράγραφος 2 αναφέρεται ότι «Το Συνεγγυητικό συντάσσει προϋπολογισμό και απολογισμό και εκπονεί ετήσια έκθεση για τις δραστηριότητές του. Ο προϋπολογισμός συντάσσεται μέχρι το τέλος Οκτωβρίου κάθε οικονομικού έτους σε χρόνο που προσδιορίζει το Δ.Σ. εντός του ως άνω ορίου και κοινοποιείται στον Υπουργό Οικονομικών.
Η ετήσια έκθεση περιλαμβάνει κατάλογο των συμμετεχόντων μελών ή υποκαταστημάτων αυτών. Ο απολογισμός συντάσσεται μέχρι το τέλος Ιουνίου του επομένου οικονομικού έτους. Ο απολογισμός περιλαμβάνει τον ισολογισμό και την ετήσια έκθεση του Συνεγγυητικού και υποβάλλεται για έγκριση στον Υπουργό Οικονομικών, μαζί με την έκθεση του ελεγκτή. Οι οικονομικές καταστάσεις συντάσσονται σύμφωνα με τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς».
Όπως μπορεί να γίνει αντιληπτό οι φωστήρες που συνέταξαν το νόμο και φυσικά αυτοί που τον ψήφισαν αβασάνιστα συνέταξαν ένα έκτρωμα που δεν συναντάται ούτε σε τριτοκοσμικές χώρες. Γιατί άραγε, τι ακριβώς εγκρίνει ο Υπουργός όταν οι οικονομικές καταστάσεις έχουν εγκριθεί από τη Γενική Συνέλευση και στο ΔΣ συμμετέχει σήμερα η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς δηλαδή της εποπτεύουσας αρχής του Χρηματιστηρίου. Ανεξάρτητα αυτού ο Υπουργός προφανώς διαβάζει κάτι μήνες τώρα τις οικονομικές καταστάσεις μέχρι να τις εγκρίνει.
Επισημαίνεται ότι γνώστες των οικονομικών καταστάσεων και της έκθεσης του ορκωτού ελεγκτή είναι τα μέλη του Χρηματιστηρίου που παρείχαν την έγκρισή τους στη Γενική Συνέλευση του Συνεγγυητικού.

Τα οικονομικά στοιχεία και η επανάληψη της φάρσας με τις προβλέψεις του νομικού συμβούλου

Σύμφωνα με αυτές τις οποίες έχει στην κατοχή του το ΒΝ, δεν έχει γίνει καμία πρόβλεψη για επίδικες υποθέσεις, τακτική που χρόνια ακολουθούσε και φυσικά στο δρόμο έφερε αρνητικές εκπλήξεις. Εκπλήξεις στις οποίες είχε ρόλο και η νομική υπηρεσία που ασχέτως των εκτιμήσεών της έχανε την μια υπόθεση μετά την άλλη και έφτασε σε σημείο το Συνεγγυητικό να βρίσκεται υπόλογο μετά από την ιδέα της να κάνει μηνύσεις για τοκογλυφία που πήγαν στο αρχείο. Και βρέθηκε υπόλογο γιατί ως ήταν αναμενόμενο ακολούθησαν τα «δέοντα» από τους θιγόμενους. Παρ όλα αυτά η νομική υπηρεσία παραμένει ακλόνητη λες και την προστατεύει ένα αόρατο και έχει και κληρονομικά χαρακτηριστικά.
Στις οικονομικές καταστάσεις του 2022 αναφέρονται τα εξής «Λαμβάνοντας υπόψη και την από 2 Μαΐου 2023 επιστολή του νομικού συμβούλου, κατά του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών έχουν ασκηθεί αγωγές και διεκδικείται για το κεφάλαιο το ποσό των 881χιλ.ευρώ περίπου για λοιπές υποχρεώσεις. Η διοίκηση δεν έχει προβεί σε σχηματισμό πρόβλεψης στις χρηματοοικονομικές καταστάσεις για τα ανωτέρω γεγονότα καθώς εκτιμά ότι η τελική έκβαση των εκκρεμουσών αγωγών σε επίπεδο αμετάκλητων αποφάσεων θα είναι απορριπτική για αυτές και υπέρ του Συνεγγυητικού και δεν θα υπάρξει ουσιώδη οικονομική επίπτωση ως προς το Συνεγγυητικό, λαμβάνοντας υπόψη και την άποψη του νομικού του συμβούλου». Βέβαια τόσα χρόνια δεν έμαθαν τίποτα από το γεγονός ότι άλλα εκτιμούσε ο νομικός σύμβουλος και άλλα προέκυπταν στο τέλος.
Βάσει των οικονομικών καταστάσεων το ταμείο στις 31.12.2022 ανερχόταν σε 15,9 εκ ευρώ ενώ η καθαρή θέση (χωρίς όμως προβλέψεις) διαμορφώνεται σε 36,2 εκ ευρώ. Το αποτέλεσμα χρήσης ήταν ζημιογόνο κατά 160 χιλιάδες ευρώ. Οι χρηματιστηριακές το 2022 αύξησαν τις εισφορές σημαντικό τμήμα των οποίων καλύπτονται μέσω εγγυητικών επιστολών.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης