Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Μπούμερανγκ για το Συνεγγυητικό Κεφάλαιο οι μηνύσεις για τοκογλυφία στη ΓΕΝΕΣΙΣ - Έρχονται μηνύσεις και αγωγές από επενδυτές

tags :
Μπούμερανγκ για το Συνεγγυητικό Κεφάλαιο οι μηνύσεις για τοκογλυφία στη ΓΕΝΕΣΙΣ - Έρχονται μηνύσεις και αγωγές από επενδυτές
Οι πρωτοφανείς πρακτικές Γκότση και ΔΣ του Συνεγγυητικού απειλούν το κεφάλαιο εξασφάλισης των συναλλαγών στο ΧΑ
Σε μεγάλες περιπέτειες φαίνεται να εισέρχεται το Συνεγγυητικό Κεφάλαιο μετά την κίνηση που έκανε να υποβάλλει μηνυτήριες αναφορές κατά επενδυτών που ζητούσαν αποζημίωση για τα χρήματα που έχασαν από ρο σκάνδαλο της ΓΕΝΕΣΙΣ Χρηματιστηριακή.
Ειδικότερα το Συνεγγυητικό Κεφάλαιο μετά από 14 ολόκληρα χρόνια αρνήθηκε να αποζημιώσει περί τους 100 επενδυτές που είχαν χάσει τα χρήματά τους στο σκάνδαλο της ΓΕΝΕΣΙΣ Χρηματιστηριακή και υπέβαλε ταυτόχρονα τρεις μηνύσεις για τοκογλυφία και απόπειρα εξαπάτησης του Συννεγυητικού.
Και οι τρεις μηνύσεις που υπεβλήθησαν πήγαν σε πρώτο βαθμό από τις δικαστικές αρχές στο αρχείο με το Συνεγγυητικό να επιμένει και προσφεύγει σε δεύτερο βαθμό.
Για μια από τις τρεις μηνύσεις που αφορούσε 53 επενδυτές η προσφυγή του Συνεγγυητικού απορρίφθηκε και σε δεύτερο βαθμό και η μήνυση πήγε στο αρχείο.
Έτσι το Συνεγγυητικό Κεφάλαιο όχι μόνο είναι υποχρεωμένο να καταβάλει τα ποσά που δικαιούνται οι επενδυτές αλλά και ο πρώην Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του Συνεγγυητικού κ. Χαράλαμπος Γκότσης αλλά και τα μέλη του ΔΣ του Συννεγυητικού καθώς και όσοι κατέθεσαν ως μάρτυρες να βρεθούν κατηγορούμενοι.
Επιπλέον το Συνεγγυητικό μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπο με σωρεία αστικών αξιώσεων από τους επενδυτές οι οποίοι μηνύθηκαν.
Πάντως η υπόθεση αυτή δεν πρέπει να έχει προηγούμενο και στέλνει το σαφές μήνυμα ότι οι επενδυτές  είναι έρμαια σε κανόνια χρηματιστηριακών καθώς μετά από 14 χρόνια ούτε τα λεφτά τους έχουν λάβει αλλά γίνονται και δέκτες μηνύσεων ενώ ο νόμος προβλέπει ότι η αποζημιώσεις καταβάλλονται έξι μήνες μετά την αναγγελία απαιτήσεων.
Επισημαίνεται ότι η άδεια της ΓΕΝΕΣΙΣ Χρηματιστηριακή ανακλήθηκε το 2005 μετά από δημοσίευμα του υπογράφοντος από το οποίο προέκυπτε ότι είχε ρευστοποιήσει μετοχές επενδυτών εν αγνοία τους, υπεξαίρεσε τα χρήματά τους και τους είχε αποστείλει πλαστά statements.
Όλα αυτά όμως αποτελούν λεπτομέρειες για το Συνεγγυητικό Κεφάλαιο που βασιζόμενο σε ένορκη κατάθεση κατηγορούμενου για το σκάνδαλο της ΓΕΝΕΣΙΣ υπέβαλε τις μηνύσεις.
Το εντυπωσιακό είναι ότι  το πρόσωπο στου οποίου τις μαρτυρικές καταθέσεις βασίστηκε το Συνεγγυητικό για να υποβάλλει τη μήνυση έχει σε βάρος του σωρεία τελεσίδικων καταδικαστικών αποφάσεων στις οποίες μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται τετραετής φυλάκιση για απάτη σε βάρος επενδυτών μέσω προϊόντων repos και τέσσερις καταδίκες για ακάλυπτες επιταγές.
Αξίζει να σημειωθεί περί τους 100 επενδυτές  «τραβιούνται» επί χρόνια στα δικαστήρια για να πάρουν τα 30.000 που είναι η αποζημίωση του Συνεγγυητικού και μάλιστα ξοδεύοντας χρήματα για δικαστικές ενέργειες.
Είναι μάλιστα από διαφορετικές περιοχές ανά την χώρα και δεν φαίνεται να έχουν καμία σχέση μεταξύ του όπως επίσης και τα ποσά τα οποία φαίνεται ότι έχουν χάσει διαφέρουν σημαντικά.
Φαίνεται όμως ότι η τοκογλυφία κατά το Συνεγγυητικό αλλά και κατά τον πρώην Πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ασκήθηκε από ανθρώπους που εμφανίζονται να έχασαν δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ αλλά δεν είχαν την ευφυία να σπάσουν τους λογαριασμούς τους ανά 30.000 χιλιάδες ευρώ ( όριο αποζημίωσης από το Συνεγγυητικό) για να πάρουν όλα τα χρήματά τους αν πράγματι έκαναν τοκογλυφία.
Και στο ερώτημα αυτό οι αποφάσεις των δικαστικών αρχών δείχνουν ότι δεν συμμερίστηκαν την άποψη του Συνεγγυητικού.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης