Τελευταία Νέα
Speculator

Προσφυγή «βόμβα» στον Άρειο Πάγο για παράνομη κεφαλαιοποίηση ακινήτου από την Καρέλιας

Προσφυγή «βόμβα» στον Άρειο Πάγο για παράνομη κεφαλαιοποίηση ακινήτου από την Καρέλιας
Η έκβαση της προσφυγής μπορεί να κρίνει και τις μετοχικές ισορροπίες καθώς ζητείται ακύρωση 561.039 μετοχών
Σχετικά Άρθρα
Μια τουλάχιστον περίεργη υπόθεση αναμένεται να κριθεί το επόμενο διάστημα στον Άρειο Πάγο και είναι πιθανό η απόφαση που θα εκδοθεί να επηρεάσει τις μετοχικές ισορροπίες στην Καρέλιας.
Ίσως αυτό και να εξηγεί τις αγορές μετοχών που πραγματοποιεί την τελευταία περίοδο ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Ανδρέας Καρέλιας.
Ειδικότερα, μέτοχος που ανήκει στην μειοψηφική ομάδα των μετόχων της εταιρίας και τα τελευταία χρόνια δεν μετέχει καν στις Γενικές Συνελεύσεις μέσω της European Assets Limited έχει προσφύγει στον Άρειο Πάγο, και ζητά να ακυρωθούν 561.039 μετοχές που εκδόθηκαν από την ΚΑΡΕΛΙΑΣ λόγω κεφαλαιοποίησης υπεραξίας ακινήτου.
Μόνο που όπως ισχυρίζεται η πλευρά που έχει κάνει την προσφυγή η κεφαλαιοποίηση ήταν παράνομη γιατί το ακίνητο δεν ανήκε στην εταιρία. Η υπόθεση ανάγεται στο 1975 όταν η εταιρία αποφασίζει να αγοράσει το συγκεκριμένο ακίνητο καταβάλλοντας στους μετόχους το σύνολο του τιμήματος χωρίς ωστόσο να συνταχθεί προσύμφωνο ή συμβόλαιο μεταβίβασης. Πρόκειται για οικόπεδο 611 τετραγωνικών μέτρων και τα χρήματα που καταβλήθηκαν ήταν 24 εκ δραχμές.
Δηλαδή οι μέτοχοι κατά τους ισχυρισμούς της προσφεύγουσας πλευράς πήραν τα χρήματα χωρίς να υπάρχει συναλλαγή.
Η συναλλαγή χωρίς προσύμφωνο ή πωλητήριο και καταβολή όλων των χρημάτων αλλά με απόφαση ΓΣ η ΚΑΡΕΛΙΑΣ διατήρησε το δικαίωμα να ανατρέψει τη συναλλαγή (;;;) και να ζητήσει ατόκως πίσω τα χρήματα από τους μετόχους μέχρι το 1980.
Με βάση τους ισχυρισμούς δηλαδή έχουμε μια εικονική πράξη με την οποία ουσιαστικά οι μέτοχοι έβαλαν χέρι στο ταμείο της εταιρίας η οποία τους δανειοδότησε. Τελικά η πώληση με συμβολαιογραφική πράξη έγινε στις 9 Φεβρουαρίου του 1987 αλλά η εταιρία δεν έλαβε τίμημα καθώς αυτό είχε καταβληθεί το 1975!!!
Όμως, το 1982 έγινε αύξηση κεφαλαίου με κεφαλαιοποίηση αποθεματικών και αναπροσαρμογή παγίων που περιλάμβανε το συγκεκριμένο ακίνητο το οποίο παρέμενε στην ιδιοκτησία των μετόχων και δεν ανήκε στην εταιρία. Ανάλογη αύξηση έγινε και το 1989 αλλά κατά την προσφεύγουσα ο τρόπος υπολογισμού ήταν διαφορετικός από τον προβλεπόμενο από τη νομοθεσία.
Και είναι προφανές ότι αν συνέβησαν όλα αυτά εγείρεται πολύ σοβαρό ζήτημα καθώς στη ουσία επικυρώνεται κεφαλαιοποίηση αποθεματικών από ακίνητη περιουσία που δεν κατέχει μια εταιρία αλλά οι μέτοχοί της.
Κύκλοι της προσφεύγουσας επισημαίνουν μάλιστα ότι η Διοίκηση της Καπνοβιομηχανίας ΚΑΡΕΛΙΑ, εδώ και πολλά χρόνια, συσσωρεύει χρήματα ως αποθεματικά μη προβαίνοντας σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με νέες μετοχές, μη κεφαλαιοποιώντας τα αποθεματικά των με έκδοση νέων μετοχών (η όποια αύξηση γινόταν στο παρελθόν μόνο με αύξηση της ονομαστικής αξίας και όχι του αριθμού των μετοχών)
Επισημαίνεται ότι αν ο Άρειος Πάγος κάνει δεκτή την προσφυγή λόγω των μετοχικών αλλαγών που έχουν μεσολαβήσει από την κεφαλαιοποίηση της υπεραξίας ακινήτου, ανατρέπεται η σημερινή μετοχική ισορροπία και οι σημερινοί πλειοψηφούντες μέτοχοι καθίστανται μειοψηφία.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης