Τελευταία Νέα
Speculator

Ο μονόδρομος της εξόδου της Καρέλιας από το Χρηματιστήριο και οι «περίεργες» αγορές από τον Ανδρέα Καρέλια

Ο μονόδρομος της εξόδου της Καρέλιας από το Χρηματιστήριο και οι «περίεργες» αγορές από τον Ανδρέα Καρέλια
Οι αλλαγές στον Κανονισμό του ΧΑ, το παιγνίδι των 30 μετόχων και ο κύκλος που άνοιξε το 1976 και κλείνει άδοξα
Μια περίεργη κατάσταση επικρατεί στην Καρέλιας η οποία εν όψει των αλλαγών έχει βάλει πλώρη για τον εξοβελισμό της από το Χρηματιστήριο στο οποίο εισήχθη στις 23 Φεβρουαρίου του 1976.
Την ώρα που η εταιρία έχει επισήμως διασπορά κάτω του 4,5% ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Ανδρέας Καρέλιας αγοράζει μετοχές περιορίζοντας και άλλο τη διασπορά και δημιουργώντας ερωτήματα για τη στρατηγική του.
Και αυτό διότι ακόμα και αν η εταιρία θέλει να εξέλθει από το Χρηματιστήριο θα πρέπει να υπάρξει απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων ή να περιοριστεί η διασπορά μετοχών σε κάτω από 30 μετόχους.
Η περίπτωση να υπάρξει απόφαση Γενικής Συνέλευσης των μετόχων με τα ποσοστά που προβλέπει ο νόμος θεωρείται απίθανη λόγω της πολεμικής κατάστασης που επικρατεί μεταξύ των μετόχων της Καρέλιας.
Μια κατάσταση που έχει οδηγήσει την μειοψηφία σε αποχή από τος Γενικές Συνελεύσεις της εταιρίας τα τελευταία χρόνια.

Συγκεκριμένα ο διευθύνων σύμβουλος Ανδρέας Καρέλιας μαζί με τον αδελφό του Στάθη και το Ίδρυμα Γεωργίου και Βικτώριας Καρέλια κατέχουν επίσημα το 50,28% του μετοχικού κεφαλαίου, ενώ ποσοστό 45,37% κατέχουν η Ιωάννα Καρέλια και η μητέρα της Ασημίνα Σπυροπούλου, η κόρη και η σύζυγος του εκλιπόντος Κωνσταντίνου Καρέλια.
Από την άλλη πλευρά υπάρχει και η διέξοδος των 30 μετόχων ή των σκληρών όρων που θα προβλέπει ο νέος Κανονισμός του Χρηματιστηρίου που αναμένεται να εγκριθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Ειδικότερα ο υφιστάμενος κανονισμός του Χρηματιστηρίου προβλέπει πως μια μετοχή διαγράφεται λόγω «ύπαρξης ποσοστού διασποράς μικρότερου από 10% (η Καρέλιας έχει κάτω του 5%), κατανεμημένου σε λιγότερους από 30 μετόχους, μετά την πάροδο έξι (6) μηνών από τη διαπίστωση της συνδρομής του λόγου διαγραφής της παρούσας περίπτωσης και εφόσον παρέλθει άπρακτη προθεσμία έξι (6) μηνών για την άρση του.
Με δεδομένο ότι επίσημα οι μετοχές σε διασπορά είναι περίπου 120 χιλιάδες η αγορά μετοχών από τον κ. Ανδρέα Καρέλια περιορίζει ακόμα περισσότερο τη διασπορά η οποία είναι άγνωστο σε πόσα πρόσωπα κατανέμεται και αν κατά πόσο τα πρόσωπα αυτά είναι ανεξάρτητα από τους βασικούς μετόχους.

Όμως ακόμα και αν επιχειρείται να ακολουθηθεί η τακτική των 30 μετόχων μπορεί η μειοψηφία της Καρέλιας διασπείροντας 30 μετοχές σε ισάριθμα πρόσωπα να μπλοκάρει τη διαδικασία.
Σε κάθε περίπτωση αν δεν υπάρξει συμφωνία για διάθεση μετοχών από τους βασικούς μετόχους (πράγμα που φαντάζει εντελώς απίθανο) η έξοδος της Καρέλιας από το Χρηματιστήριο δεν φαίνεται ότι βρίσκεται πολύ μακριά.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης