Τελευταία Νέα
Speculator

Αποκάλυψη: Οι «Μητροπολίτες» Γενικοί Διευθυντές,  Διευθυντές και Τμηματάρχες της  Διοίκησης του Κράτους - Της ρουσφετοκρατίας το ανάγνωσμα

Αποκάλυψη: Οι «Μητροπολίτες» Γενικοί Διευθυντές,  Διευθυντές και Τμηματάρχες της  Διοίκησης του Κράτους - Της ρουσφετοκρατίας το ανάγνωσμα
Η επιστολή που λάβαμε και η απάντηση του ΒΝ
Χιλιάδες Γενικοί, Διευθυντές και Τμηματάρχες της κρατικής μηχανής κάθονται σε καρέκλες ευθύνης που δεν δικαιούνται αλλά συνεχίζουν να απολαμβάνουν τη «ζεστασιά» της εξουσίας χάρη στους πολιτικούς τους προϊσταμένους, δηλαδή των υπουργών.
Το BN ως οικονομική ιστοσελίδα δεν είναι σε θέση να γνωρίζει με ακρίβεια το «μπάχαλο» της Δημόσιας Διοίκησης και τα πρόσωπα που κινούν τα νήματα της κρατικής μηχανής που βολεύεται και βολεύει πρόσωπα που κατέχουν θέσεις κλειδιά τα οποία χρωστούν πολλές χάρες σε υπουργούς.
Η αποκάλυψη είναι ότι διευθυντές και τμηματάρχες κατέχουν για περισσότερα από 13 χρόνια καρέκλες χωρίς αξιολόγηση βάζοντας φρένο στην ανανέωση των προσώπων και κυρίως στρώνουν το …χαλί προς τα συμφέροντα των κυβερνώντων.
Το BN εισήλθε στα άδυτα της κρατικής μηχανής και στις διαδικασίες επιλογής προσώπων με σχετικό ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στις 28 Ιανουαρίου με τίτλο «Το Υπουργείο Ανάπτυξης κάνει ελέγχους με προσωπικό που δεν ξέρει να ελέγχει - Παραδόξως χωρίς προσόντα η Γενική Διευθύντρια».
Η αντίδραση της κας Κωνσταντίνας Δεληγιώργη ως γενικής διευθύντριας του υπουργείου Ανάπτυξης, αφού προσδιορίσαμε την παρουσία της στη θέση  με τον χαρακτηρισμό «σκαπανέας» την ενόχλησε και μέσα από την επιστολή της μας έδωσε ειδήσεις, όπως ότι η ανανέωση της θέσης είναι σε εξέλιξη από το ΑΣΕΠ, σημειώνοντας ότι το υπουργείο Εσωτερικών προετοιμάζει νέο νομοθετικό πλαίσιο με νέα κριτήρια για την κάλυψη των θέσεων των Γενικών Διευθυντών. Έτσι ο διαγωνισμός που βρίσκεται σε εξέλιξη πιθανότατα δεν θα υλοποιηθεί διότι η Δημόσια Διοίκηση δείχνει (με τους καρεκλοκένταυρους) να θέλει να εμποδίσει την είσοδο «νέου αίματος» στη κρατική μηχανή και μάλιστα με προσόντα βαρύτερα, με σκοπό να μη χαλάσει τις ισορροπίες με το προσωπικό (βλ. ριζωμένο «σύστημα») που ήδη στελεχώνει τη δημόσια διοίκηση. 
Φθάσαμε στο νέο ρεπορτάζ χάρη στην παλαιότερη ανάρτηση που κάναμε για τη Γενική Διεύθυνση Επικοινωνίας και Πληροφορικής του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Η επιστολή που λάβαμε:
Γενική Διευθύντρια Κωνσταντίνα Δεληγιώργη
 
Επειδή διάβασα στο site Bankingnews ενα άρθρο σας στο οποίο ασχολείστε με τους ελέγχους που πραγματοποιεί το Υπουργείο Ανάπτυξης και με την Γενική Διεύθυνση Πληροφορικής και Επικοινωνιών και ειδικότερα με το πρόσωπο μου, θα ήθελα να σας πληροφορήσω τα έξης: 
 
1. Πιστεύω να μη θεωρείτε ως έλλειψη προσόντων από μέρους μου τον μεταπτυχιακό και τον διδακτορικό μου τίτλο στη πληροφορική.
2. Η καθυστέρηση στις κρίσεις Γενικών Διευθυντών δεν αφορά μόνο το Υπουργείο
Ανάπτυξης(όπου εκκρεμούν ακόμη μόνο 3 θέσεις Γενικών Διευθυντών) αλλά και άλλο Υπουργείο παρουσιάζει την ίδια πρωτόγνωρη παρατυπία. Πιθανόν να μη γνωρίζετε όμως τον φόρτο εργασίας  του ΑΣΕΠ γενικά και ειδικά αυτή τη περίοδο ώστε να κατανοήσετε την απλή πραγματικότητα των διαδικασιών επιλογής.
3. Η προκήρυξη  για κάποιες θέσεις Γενικών Διευθυντών (μεταξύ αυτών και της
πληροφορικής) δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο 2021 (ΑΔΑ :ΨΞΝΨ46ΜΤΛ6-7Λ5) με την λήξη της θητείας μου αλλά ανακλήθηκε λόγω επικείμενης αλλαγής του οργανισμού του Υπουργείου και αναδημοσιεύτηκε τον Σεπτέμβριο του 2022 όπως πολύ σωστά την
αναφέρετε.
4. Η Γενική Διεύθυνση Πληροφορικής και Επικοινωνιών έχει ως αρμοδιότητα την εύρυθμη λειτουργία  των πληροφοριακών συστημάτων του υπουργείου και σε καμία περίπτωση δεν έχει αρμοδιότητα την επιβολή προστίμων η την πραγματοποίηση ελέγχων, Επομένως καμία απόφαση προστίμου δεν φέρει την υπογραφή μου ( οι νομικοί κύκλοι που σας
πληροφόρησαν μάλλον υστερούν στα νομικά).
Μήπως θα ήταν σκόπιμο (κατά την δημοσιογραφική δεοντολογία) να διασταυρώνατε τις πληροφορίες που αντλήσατε (άγνωστο από που) όταν μάλιστα αυτές είναι προσβλητικές για το πρόσωπο μου και όταν περιλαμβάνουν τόσες ανακρίβειες;  Ίσως ο αντιπολιτευτικός σας οίστρος δεν σας επέτρεψε κάτι τέτοιο και έτσι έγινα αποδέκτης αυτής της μεροληπτικής αντιμετώπισης και προσβολής.

ΥΓ. 1. Θεωρώ αυτοδίκαιο ότι θα έχετε την ευαισθησία και το θάρρος να δημοσιεύσετε την απάντηση μου στο δημοσίευμα σας προς αποκατάσταση της αληθείας αφενός και της επαγγελματικής μου επάρκειας  αφετέρου.

2. Να έχετε υπόψη σας ότι όλοι οι Γενικοί Διευθυντές θα επαναξιολογηθούν με βάση νέο νόμο, του οποίου επίκειται η δημοσίευση.

Η απάντηση του ΒΝ

Ας την απαντήσουμε λοιπόν βήμα-βήμα:
Άλλα τα μάτια του λαγού…

1. Τότε αξιότιμη κυρία, γιατί δεν είστε στη λίστα των επικρατέστερων;

…Και βεβαίως όχι επειδή δεν προτιμάτε αυτήν τη θέση! Η παρατεταμένη θητεία σας φανερώνει το αντίθετο. Τα τυπικά προσόντα της θέσης σας αναφέρονται σε: πτυχίο ή δίπλωμα Πληροφορικής και τουλάχιστον πολύ καλή γνώση αγγλικής γλώσσας σύμφωνα με την παραπάνω προκήρυξη. Τα έχετε αυτά και τα δύο;
Από μια σύντομη ματιά στο βιογραφικό σας (βλ. DIT @ HUA), διαπιστώνουμε ότι είστε Μαθηματικός και όχι επιστήμονας Πληροφορικής. Σε αντίθεση με την επικρατέστερη λίστα υποψηφίων που είναι όλοι είτε επιστήμονες Πληροφορικής είτε αντίστοιχοι Μηχανικοί. Για τους Μηχανικούς μάλιστα επισημαίνω ότι μόνο οι πτυχιακές τους σπουδές είναι 5ετείς και με ενσωματωμένο master. Ήταν οι δικές σας τέτοιες;
Πάμε τώρα στα μεταπτυχιακά σας (διδακτορικό και μεταπτυχιακό). Οι επικρατέστεροι 5 υποψήφιοι της λίστας νομίζετε ότι δεν έχουν κι εκείνοι τους δικούς τους, επίσης σημαντικούς ή και σημαντικότερους τίτλους;
Συνεπώς, είτε απορριφθήκατε, είτε (βλέποντάς το και η ίδια) δεν βάλατε καν υποψηφιότητα.
Επομένως είναι ορθό και ηθικό να παραμένετε σ’ αυτή τη θέση, έστω και με άνωθεν απόφαση (πράγμα που σημαίνει ότι η ευθύνη δεν εντοπίζεται μονομερώς σε σας!);
Η Παρατυπία (αφού γίνεται κι αλλού γιατί πειράζει;) …και η μπάλα στο ΑΣΕΠ

2. Η «πρωτόγνωρη παρατυπία», όπως τη χαρακτηρίσαμε στο άρθρο μας, δεν αφορά γενικώς καθυστερήσεις σε έκδοση προκηρύξεων θέσεων ευθύνης ή και δημοσίευσης με τελικές λίστες επικρατέστερων, πράγμα σύνηθες. Άλλωστε και σε αυτό να εστιάζαμε, το γεγονός ότι αποκομίσατε μία ακέραιη δεύτερη θητεία (χωρίς κρίσεις) δεν είναι επ΄ ουδενί ο κανόνας ούτε και κάτι που μένει απαρατήρητο, άσχετα αν το φαινόμενο απαντάται και σε άλλο Υπουργείο (το οποίο γνωρίζουμε και θα ασχοληθούμε). Αυτό ούτε το δικαιολογεί, ούτε το νομιμοποιεί και, ούτε προφανώς φταίει το ΑΣΕΠ, αφού αν το Υπουργείο καταδείκνυε το επείγον του θέματος, το ΑΣΕΠ θα επιτάχυνε. Κατά τα φαινόμενα όμως το Υπουργείο σας είναι αυτό που επιβραδύνει (άρα με τίνος «μόχλευση») και όχι το ΑΣΕΠ που τηρεί τις προτεραιότητες (ποτέ δεν αφήνει μια σχεδόν τελειωμένη διαδικασία στη μέση, ξεκινώντας μια επόμενη). Το ποιος τελικά επωφελείται …δεν χρειάζεται σχόλιο!
Η Είδηση! Αλλαγή του νόμου κρίσεων Γεν. Δ/ντων (…για να ταιριάζουν τα προσόντα;)
 
Εμείς κυρία Δεληγιώργη αλλού εστιάσαμε. Στο ότι εδώ και 9-10 μήνες ανακοινώθηκαν με οριστικό πίνακα του ΕΙΣΕΠ, οι 5 επικρατέστεροι-προκρινομενοι υποψήφιοι για να κριθούν στο στάδιο της συνέντευξης για τη θέση σας (που προκηρύχθηκε την 1-9-2022) και ακόμα οι άνθρωποι είναι στο «περίμενε».
Περίμενε πόσο; Μήπως μέχρι να ακυρωθεί η τρέχουσα προκήρυξη, αφού όπως λέτε η ίδια «όλοι οι Γενικοί Διευθυντές θα επαναξιολογηθούν με βάση νέο νόμο, του οποίου επίκειται η δημοσίευση»;
Μήπως τότε τα προσόντα σας θα είναι επαρκή; Θυμίζουμε βέβαια ότι ΑΣΕΠ και ΕΙΣΕΠ ουδέποτε καθυστερούν πέρα από μερικές μόνο ημέρες, μετά την έκδοση των τελικών πινάκων των επικρατεστέρων.
Η πρωτόγνωρη πολύμηνη καθυστέρηση συνεντεύξεων, σε συνδυασμό με την αναμονή νέου νόμου, που εσείς μόνο γνωρίζετε (και όχι οι προκριθέντες υποψήφιοι για τη θέση σας) και στο ότι με το παρόν νομικό πλαίσιο τα προσόντα σας δεν είναι επαρκή, …με τον επιεικέστερο χαρακτηρισμό συνιστούν αξιοπαρατήρητη σύμπτωση. Με δε την επικείμενο νέο νόμο, τι άλλο από πρόθεση!
Η θέση προκηρύχθηκε έγκαιρα, αλλά πριν δύο χρόνια ξαναπροκηρύχθηκε, για να
ξαναπροκηρυχθεί αργότερα, μέχρι επιτέλους να επιλεγούμε ή … στη χειρότερη να φύγουμε με σύνταξη

3. Το ότι η αρχική προκήρυξη έγινε τον Ιανουάριο του 2021, δεν σημαίνει ότι από την τροποποιημένη του Σεπτεμβρίου του 2022 δεν έχει περάσει ένα εξαιρετικά εύλογο διάστημα 17 μηνών, που σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί την παράταση παραμονής σας (πάτε πλέον για τρίτη τριετία χωρίς να έχετε κριθεί) στη θέση Γενικού Διευθυντή, εφόσον δεν κατέχετε ούτε τα τυπικά προσόντα τουλάχιστον. …Και τα μόρια δόξα τω Θεώ …τρέχουν εις βάρος τρίτων δυνητικών υποψηφίων (εκτός «συστήματος») με απόλυτα όμως ταιριαστά προσόντα που πάνε στο βρόντο!
Η αντίστοιχη θέση του 2018 που κριθήκατε αφορούν άλλο οργανισμό του Υπουργείου σας και άλλα προσόντα, που τότε πληρούσατε. Στο δε έτερο «συν-παράτυπο» Υπουργείο που αναφερθήκατε ,οι δύο Γεν. Δ/ντές, αν μη τι άλλο, κατέχουν τα τυπικά προσόντα, χωρίς αυτό να εξαλείφει την παρατυπία κι εκεί.
Όσο για τον φόρτο του ΑΣΕΠ, συμφωνούμε και βεβαίως τον ξέρετε καλύτερα από μας, αφού από κει προέρχεστε (αυτή ήταν η οργανική σας υπηρεσία) και γνωρίζετε άμεσα πρόσωπα, πράγματα και (ποιος μου λέει όχι συν)δρομολογούμενες αλλαγές και εξελίξεις…

4. Για του ελέγχους η κα Δεληγιώργη μας προσδιόρισε ότι δεν έχει κάποια αρμοδιότητα αλλά δεν έστειλε εσωτερικό έγγραφο αναζητώντας μία απάντηση για το δημοσίευμα από τη διπλανή γενική διεύθυνση. Εν κατακλείδι όταν ο γενικός διευθυντής, ο διευθυντής και ο τμηματάρχης χρωστάει στον υπουργό που τον κρατάει στη υψηλόβαθμη θέση που του  δίνει προοπτικές για μία καλή σύνταξη δεν είναι δύσκολο οι άνθρωποι και υπάλληλοι του κράτους να είναι με τον υπουργό και όχι με τους πολίτες που αναζητούν το δίκιο τους.
 
Νίκος Θεοδωρόπουλος 
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης