Τελευταία Νέα
Speculator

Αποκλειστικό: Στο πειθαρχικό της ΕΛΤΕ παραπέμφθηκε ο ορκωτός της Epsilon Net - Στο στόχαστρο και η Επιτροπή Ελέγχου

Αποκλειστικό: Στο πειθαρχικό της ΕΛΤΕ παραπέμφθηκε ο ορκωτός της Epsilon Net - Στο στόχαστρο και η Επιτροπή Ελέγχου
Η παραπομπή του ορκωτού έγινε μετά από θεματικό έλεγχο που διενεργήθηκε στο έργο του ελεγκτή στις οικονομικές καταστάσεις της Epsilon Net χρήσης 2022
Την παραπομπή στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του ορκωτού ελεγκτή της ΣΟΛ κ. Δημήτρη Δρακόπουλου προκειμένου να αποφασιστεί η επιβολή ποινής αποφάσισε σύμφωνα με πληροφορίες το ΔΣ της ΕΛΤΕ μετά από εισήγηση του Συμβουλίου Ποιοτικού Ελέγχου.
Η παραπομπή του ορκωτού έγινε μετά από θεματικό έλεγχο που διενεργήθηκε στο έργο του ελεγκτή στις οικονομικές καταστάσεις της Epsilon Net χρήσης 2022 όπου δεν ελήφθησαν υπ’ όψιν τα stock options με αποτέλεσμα η εισηγμένη να παρουσιάσει διογκωμένο καθαρό αποτέλεσμα το οποίο διόρθωσε μετά από απαίτηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Τα ευρήματα

Κατά τον ποιοτικό έλεγχο που διενήργησε το Συμβούλιο Ποιοτικού Ελέγχου της ΕΛΤΕ διαπιστώθηκαν τα εξής:

1. Ο ελεγκτής δεν εντόπισε ότι οι παροχές που εξαρτώνται από την αξία των μετοχών, δεν επιμετρούνται στην εύλογη αξία, με χρέωση των λειτουργικών εξόδων και πίστωση των Ιδίων Κεφαλαίων με την δημιουργία ιδιαίτερου αποθεματικού.
2. Ο ελεγκτής δεν εντόπισε ότι δεν γνωστοποιούνται επαρκώς πληροφορίες που επιτρέπουν στους χρήστες των οικονομικών καταστάσεων να κατανοήσουν τη φύση και την έκταση των υφιστάμενων κατά τη διάρκεια της περιόδου συμφωνιών παροχών που εξαρτώνται από την αξία των μετοχών, σύμφωνα με το ΔΠΧΑ 2.
γ. Ο ελεγκτής στο φύλλο εργασίας δεν τεκμηρίωσε τους λόγους όπου οι συναλλαγές με τα στελέχη και εργαζομένους του Ομίλου εμπίπτουν στις εξαιρέσεις της παρ. 4 του ΔΠΧΑ 2.
Συμπερασματικά, ο ελεγκτής δεν εντόπισε το σφάλμα μη παρουσίασης σε εύλογη αξία του προγράμματος παροχών που εξαρτώνται από την αξία των μετοχών, δεν εντόπισε το σφάλμα μη επαρκούς γνωστοποίησης του εν λόγω προγράμματος, ενώ δεν τεκμηρίωσε την τυχόν εξαίρεση από την εφαρμογή του ΔΠΧΑ 2.

Η Επιτροπή Ελέγχου

Οι παραπάνω παραβάσεις κρίνονται ιδιαίτερα σοβαρές.
Επίσης στο στόχαστρο της ΕΛΤΕ αλλά και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς έχει βρεθεί και η Επιτροπή Ελέγχου της Epsilon Net η οποία εκ των πραγμάτων προκύπτει ότι δεν άσκησε το ρόλο της και δεν έλαβε τα μέτρα που προβλέπονται ώστε να διασφαλίσει την αξιοπιστία των οικονομικών καταστάσεων.
Πρόεδρος της εν λόγω Επιτροπής είναι ο τέως Καθηγητής Χρηματοοικονομικής Λογιστικής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας «με πολύ σημαντική εμπειρία στους τομείς των IFRS και του Εσωτερικού Ελέγχου» όπως ο ίδιος αναφέρει στο Βιογραφικό του.
Το ενδιαφέρον είναι ότι ο Γκινόγλου είχε θέσει υποψηφιότητα για τη θέση του Προέδρου της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης.
Μάλιστα είχε καταλάβει την πρώτη θέση στην αξιολόγηση του ΑΣΕΠ με σκανδαλώδεις μεθοδεύσεις που είχε αποκαλύψει το BN (διαβάστε το σχετικό δημοσίευμα πατώντας εδώ ) και ήταν ο άνθρωπος που προώθησε χωρίς επιτυχία για τη θέση του Προέδρου ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών κ. Αποστόλης Βεσυρόπουλος.
Ο κ. Βεσυρόπουλος εκπόνησε τη διπλωματική του εργασία για τη λήψη Μεταπτυχιακού από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στο πλαίσιο του Προγράμματος «Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Λογιστική Φορολογία και Χρηματοοικονομική Διοίκηση».
Η εργασία φέρει τον «πρωτότυπο» τίτλο «Η φορολογική πολιτική ως μοχλός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας» και επιβλέπων, επόπτης καθηγητής ήταν ο κ. Γκίνογλου Δημήτριος πρώτος στη λίστα και μέλος της Επιτροπής ο κ. Ταχυνάκης Παναγιώτης δεύτερος στην λίστα που είχε καταρτίσει τότε το ΑΣΕΠ.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης