Τελευταία Νέα
Speculator

Άλλον ορκωτό όρισε η Γενική Συνέλευση και άλλος υπογράφει στην Capital Χρηματιστηριακή - Οι ζημιές συνεχίζονται

Άλλον ορκωτό όρισε η Γενική Συνέλευση και άλλος υπογράφει στην Capital Χρηματιστηριακή - Οι ζημιές συνεχίζονται
Το … θαύμα της εκτίναξης των εσόδων της εταιρίας
Η δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων εξαμήνου 2023 των χρηματιστηριακών εταιριών ήλθε να καταδείξει μια πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση αυτή της Capital Χρηματιστηριακή της οποίας τα μεγέθη απογειώθηκαν.
Συγκεκριμένα ο κύκλος εργασιών πρώτου εξαμήνου 2023 ανήλθε σε 8,67 εκ ευρώ από 1,59 εκ ευρώ στην αντίστοιχη περυσινή περίοδο γεγονός αν μη τι άλλο εντυπωσιακό.
Ωστόσο αυτό δεν αποτυπώθηκε στην κερδοφορία της εταιρίας καθώς το καθαρό αποτέλεσμα ήταν ζημιογόνο κατά 90 χιλιάδες ευρώ.

Ποιος ορκωτός;

Όμως υπάρχει και κάτι άλλο το οποίο είναι αν όχι περίεργο, μη σύνηθες.
Σύμφωνα με την καταχώρηση που έχει γίνει στο ΓΕΜΗ σύμφωνα με «από 24-3-2023 πρακτικό της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της σύμφωνα με το οποίο εκλέχθηκε για τον έλεγχο των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων της χρήσης 01/01/2023 - 31/12/2023 η ελεγκτική εταιρεία «KPMG ΟΡΚΩΤΟΙ ΕΛΕΓΚΤΕΣ AΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», με ΑΜ ΣΟΕΛ 114 και από τα μέλη αυτής ορίσθηκαν, σύμφωνα με την από 12/4/2023 επιστολή της ελεγκτικής εταιρείας, ως τακτικός ελεγκτής ο κ. Αναστάσιος Κυριακούλης του Ευαγγέλου με Α.Μ. ΣΟΕΛ 39291, και ως αναπληρωματικός ελεγκτής ο κ. Χαράλαμπος Συρούνης του Γεωργίου με Α.Μ. ΣΟΕΛ 19071».
Όμως τις οικονομικές καταστάσεις εξαμήνου δεν τις υπογράφει ούτε ο τακτικός ούτε ο αναπληρωματικός ορκωτός ελεγκτής αλλά ο κ. Θεμιστοκλής Δεσίκος ο οποίος είναι ορκωτός της KPMG.
Άραγε παραιτήθηκαν οι ορκωτοί ελεγκτές που όρισε η Γενική Συνέλευση ή παύθηκαν;
Γιατί σύμφωνα με την ανακοίνωση 031/2018 της ΕΛΤΕ για να γίνει αλλαγή ορκωτού ή ελεγκτικής (εδώ έχουμε ορκωτού) χρειάζεται η έγκριση της ΕΛΤΕ.
Άραγε υπήρξε αίτηση για αλλαγή ορκωτού στη συγκεκριμένη περίπτωση και αν όχι τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τον έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων;
Επισημαίνεται ότι η εταιρία άλλαξε ελεγκτική και από την ΑΡΓΩ Ελεγκτική που είχε το 2022 φέτος τον έλεγχο ανέλαβε η KPMG και οι ορκωτοί που προαναφέρθηκαν.

Τα μη αναφερθέντα κεφάλαια των πελατών

Μελετώντας τις οικονομικές καταστάσεις προκύπτει και κάτι άλλο περίεργο.
Η εταιρία πουθενά δεν αναφέρει το ύψος των χρημάτων των πελατών αλλά υπάρχει μόνο μια αναφορά στις άλλες σημειώσεις ότι παρακολουθεί το χαρτοφυλάκιο των πελατών της σε λογαριασμούς τάξεως!!!
Και αυτό αντίκειται στις οδηγίες της ΕΛΤΕ αλλά και τους κανόνες δέουσας επιμέλειας που διέπουν το έργο των ορκωτών ελεγκτών.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση 12/2016 της ΕΛΤΕ « η εταιρεία δεν υποχρεούται να εμφανίζει σε λογαριασμούς ουσίας (on balance sheet), τα ταμειακά διαθέσιμα που κατατίθενται από πελάτες της προς διενέργεια επενδύσεων για λογαριασμό τους και κατόπιν εντολής τους.
Τα εν λόγω ταμειακά διαθέσιμα μπορούν να παρακολουθούνται σε λογαριασμούς τάξεως ή με άλλο τρόπο στο λογιστικό σύστημα της εταιρείας.
Σε κάθε περίπτωση πρέπει να διασφαλίζονται απόλυτα η διαχείρισή τους και οι ελεγκτικές επαληθεύσεις και να παρέχονται στο προσάρτημα (σ.σ. οι σημειώσεις) οι απαιτούμενες από τα ΔΠΧΑ γνωστοποιήσεις»

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρία έχει ίδια κεφάλαια 566 χιλιάδες ευρώ και μετοχικό κεφάλαιο 750 χιλιάδες ενώ τα έσοδά της προκύπτουν εξ ολοκλήρου όχι από το ελληνικό χρηματιστήριο αλλά από λοιπές προμήθειες.
Επίσης εμφανίζονται έξοδα λειτουργίας διάθεσης 4,2 εκ ευρώ από μηδέν την περυσινή περίοδο.
Η Capital εμφανίζει υποχρεώσεις από εκκαθαρίσεις ύψους 2,36 εκ ευρώ…
To άλμα μεγεθών της εταιρίας ξεκίνησε από το δεύτερο εξάμηνο του 2022 καθώς ο τζίρος της συγκεκριμένη χρονιά έκλεισε στα 10,9 εκ ευρώ με τα 9,3 εκ ευρώ να γίνονται στο δεύτερο εξάμηνο.
Και θα είχε ενδιαφέρον να ήταν γνωστό από που ακριβώς προέρχεται η εκτίναξη του τζίρου και πως οι άλλες χρηματιστηριακές δεν έχουν ανακαλύψει τέτοια δυνατότητα να κάνεις άλματα.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης