Τελευταία Νέα
Speculator

Αποκάλυψη: Η απάτη διεθνούς εμβέλειας 160 εκατ. της Ardu Prime και η αδράνεια Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Αρχής Ξεπλύματος

Αποκάλυψη: Η απάτη διεθνούς εμβέλειας 160 εκατ. της Ardu Prime και η αδράνεια Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Αρχής Ξεπλύματος
Το κανόνι είχε σκάσει από τα τέλη του 2022 και οι ελληνικές ελεγκτικές αρχές «πετούσαν αετό»
Σχετικά Άρθρα
Περίπου ένα χρόνο η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έκανε ελέγχους στην Ardu Prime αλλά οι πιθανώς απαίδευτοι ελεγκτές δεν πήραν μυρωδιά για την έκταση της απάτης που είχε στηθεί και έχει διεθνή χαρακτηριστικά και ύψος τουλάχιστον 160 εκ ευρώ.
Όπως μυρωδιά δεν πήρε και η Αρχή για το Ξέπλυμα παρότι ειδοποιήθηκε έστω και αργά τον περασμένο Ιούλιο από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επίσης δεν πήρε είδηση ότι στο εξωτερικό από τον περασμένο Σεπτέμβριο οι κινήσεις που γίνονταν από επενδυτές σε σχέση με την ελληνικής έδρας χρηματιστηριακή παρέπεμπαν σε ένα απίστευτο δίκτυο εξαπάτησης ενός πολυδαίδαλου δικτύου εταιριών που έδρευαν σε φορολογικούς παραδείσους.
Ούτε πως η πλατφόρμα Aubit Freeway με την οποία σχετιζόταν η Ardu και διαφήμιζε και στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης είχε κηρύξει στάση πληρωμών από το Φθινόπωρο του 2022.
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν κατάλαβε επίσης τίποτα όταν το Φεβρουάριο του 2023 την επισκέφτηκαν επενδυτές που προσπαθούσαν να ανακτήσουν τα χρήματά τους ενώ και η δικαιοσύνη έδειξε αργά αντανακλαστικά σε μήνυση που κατατέθηκε για απάτη από επενδυτή στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών τον Μάρτιο του 2023.

Η αίτηση εκκαθάρισης

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ούτε καμία άλλη ελληνική αρχή δεν πήρε είδηση ότι κατά τον περασμένο Σεπτέμβριο οι εταιρίες LedgerScore, η LS Litigation Holdings και η Earn Guild, υπέβαλαν αίτηση εκκαθάρισης κατά της AuBit, της μητρικής εταιρείας της Freeway, επικαλούμενη την αδυναμία της να πληρώσει τα χρέη της και τις πολυάριθμες ψευδείς δηλώσεις της AuBit προς τους επενδυτές.
Σε αυτές τις δηλώσεις υπήρχαν οι ισχυρισμοί πως τα κεφάλαιά τους ήταν πάντα διαθέσιμα για απόσυρση, ασφαλισμένα και ρυθμιζόμενα από την ΕΕ.
Προφανώς για το τελευταίο χρησιμοποιείτο ως εργαλείο η άδεια που είχε η Ardu Prime στην Ελλάδα και οι υποσχέσεις ότι στην Ardu τηρούνταν επενδυτικοί λογαριασμοί ξεχωριστοί για κάθε επενδυτή.
Το τι σημαίνει αυτό μένει να φανεί καθώς αν στην πορεία αποδειχτεί ότι υφίσταται τέτοιο ζήτημα υπάρχει περίπτωση να βρεθεί το Συνεγγυητικό Κεφάλαιο να πληρώσει ποσά που θα το τινάξουν στον αέρα καθώς ο αριθμός των εξαπτηθέντων επενδυτών ξεπερνά τις 5.000

Πιστωτικά όρια!

Η AuBit πάντως παραδέχτηκε ότι οι καταθέσεις στο Freeway's Superchargers (επενδυτικό πρόγραμμα της Freeway) μεταφέρθηκαν σε έναν χρηματιστηριακό λογαριασμό της Ardu Prime στο όνομα της AuBit, για να λάβει ένα πιστωτικό όριο από την Ardu, το οποίο έφτανε τα 130 εκατομμύρια δολάρια τον Οκτώβριο του 2022.
Το ερώτημα είναι μέσω ποιων διαδικασιών δόθηκε το όριο αυτό και από ποιους λογαριασμούς κινήθηκε και αν υπάρχει και ευθύνη των τραπεζών που ενεπλάκησαν στην κίνηση κεφαλαίων.
Η AuBit ισχυρίστηκε ότι εξαπατήθηκε από την Ardu Prime. Σύμφωνα με την AuBit, η Ardu Prime συνδέεται με τον απατεώνα Anthony Constantinou, ο οποίος καταδικάστηκε φέτος στο Ηνωμένο Βασίλειο για εξαπάτηση επενδυτών ύψους 70 εκ λιρών
Οι επενδυτές από την πλευρά τους ισχυρίζονται ότι το πρόγραμμα Supercharger της Freeway – το οποίο προσέφερε επιτόκιο έως και 43% ετησίως στους πελάτες για το ποντάρισμα σε περιουσιακά στοιχεία κρυπτονομισμάτων – διέκοψε τις αναλήψεις και απενεργοποίησε τη λειτουργία αγοράς - πώλησης τον Οκτώβριο του 2022 λόγω «απωλειών συναλλαγών».
Περισσότεροι από 5.000 μικροεπενδυτές έχουν καταθέσει πάνω από 160 εκατομμύρια δολάρια στο πρόγραμμα Supercharger της Freeway και δεν μπόρεσαν να έχουν πρόσβαση στα κεφάλαιά τους.
Το δικαστήριο των νήσων Cayman δέχτηκε το αίτημα για εκκαθάριση των επενδυτών που ισχυρίστηκαν η AuBit είναι «μια απάτη» που εδρεύει στη φιλική προς τα κρυπτονομίσματα αμερικανική πολιτεία του Γουαϊόμινγκ και υποστηρίζεται από ένα αδιαφανές δίκτυο εταιρειών κέλυφος με έδρα τις Νήσους Κέιμαν και τις Σεϋχέλλες, που είναι γνωστοί φορολογικοί παράδεισοι και δρομολόγια χρημάτων και αποφάσεων μέσω διαφόρων εξωτικών προορισμών.
Η Aubit από την πλευρά της υπέρβαλε αίτημα αναδιάρθρωσης που δεν έγινε δεκτό.
Σε αυτό το αίτημα ισχυριζόταν μεταξύ άλλων ότι τον Μάρτιο του 2021 συμφωνήθηκε επί της αρχής ότι η Aubit/Freeway θα αποκτούσε το 19,98% της Ardu Prime υπό συγκεκριμένες συνθήκες. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την απόφαση του δικαστή των Cayman η Ardu Prime άρχισε να διαγράφει από την ιστοσελίδα της οτιδήποτε είχε σχέση με την Aubit. Δεν μπόρεσε όμως να διαγράψει τις δημοσιεύσεις και συνεντεύξεις σε ελληνικά μέσα ενημέρωσης όπου διαφήμιζε την Aubit και τη Freeway.
Επισημαίνεται ότι το ΒΝ είχε εγκαίρως επισημάνει περίεργα φαινόμενα με την Ardu όπως ψευδείς πιστοποιήσεις μετοχικού κεφαλαίου σε θυγατρικές εταιρίες και εικονικές μεταβιβάσεις σε εταιρίες στο Γιβραλτάρ αλλά προφανώς οι αρμόδιοι κοιμούνταν τον ύπνο του δικαίου.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης