Τελευταία Νέα
Speculator

Αποκάλυψη: Πώς η Αρχή Ξεπλύματος «ξέπλυνε» την Χρηματιστηριακή Ardu Prime που πουλούσε ακίνητα κοψοχρονιά

Αποκάλυψη: Πώς η Αρχή Ξεπλύματος «ξέπλυνε» την Χρηματιστηριακή Ardu Prime που πουλούσε ακίνητα κοψοχρονιά
Η μη δέσμευση των λογαριασμών από την Αρχή είχε ως αποτέλεσμα ακίνητο θυγατρικής της Ardu να πουληθεί κοψοχρονιά
Σχετικά Άρθρα
Σε σκάνδαλο πρώτου μεγέθους εξελίσσεται η υπόθεση ανάκλησης της άδειας λειτουργίας της Ardu Prime Χρηματιστηριακής με τεράστιες τις ευθύνες της Αρχής για το Ξέπλυμα και του Προέδρου της κ. Χαράλαμπου Βουρλιώτη που δεν έκανε καμία ενέργεια για να περιορίσει τη δράση των ιδιοκτητών και διοικούντων την εταιρία παρά το γεγονός ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είχε υποβάλλει εγκαίρως αναφορά.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η διοίκηση της Ardu Prime να δρα χωρίς ουσιαστικό έλεγχο καθώς οι λογαριασμοί και τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρίας και των θυγατρικών της δεν είχαν δεσμευτεί, πράγμα που θα μπορούσε να κάνει ο κ. Βουρλιώτης αποστέλλοντας σχετικό αίτημα στις αρχές της δικαιοσύνης.
Ειδικότερα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς από το περασμένο καλοκαίρι όταν προχώρησε σε προσωρινή ανάκληση αδείας της Ardu υπέβαλε αναφορά στην Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος για τις δραστηριότητες της εταιρίας. Η Αρχή δεν έκανε καμία απολύτως ενέργεια.
Έτσι η διοίκηση της Ardu Prime έβγαλε προς πώληση ακίνητο θυγατρικής της έναντι ποσού 1,4 εκατομμυρίων ευρώ ενώ η αξία του ακινήτου ήταν τουλάχιστον 2 εκ ευρώ και η αντικειμενική του 977.000 ευρώ. Για το ακίνητο όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές του BN ήταν αρκετοί οι ενδιαφερόμενοι οι οποίοι μπροστά στο φόβο τυχόν δέσμευσης οι περισσότεροι υπαναχωρούσαν. Ωστόσο σύμφωνα με τις ίδιες πηγές δεν έκανε το ίδιο εφοπλιστής ο οποίος μάλιστα έτρεξε τις διαδικασίες σε χρόνο ρεκόρ και προχώρησε στην αγορά του ακινήτου.
Σε κάθε περίπτωση πάντως η ολιγωρία της Αρχής για το Ξέπλυμα προκαλεί σοβαρά ερωτήματα. Και αυτό σε μια περίοδο όπου η Ολομέλεια της Β Μονάδας που ασχολείται με το Ξέπλυμα έχει να συνεδριάσει τουλάχιστον τρεις μήνες λόγω έλλειψης νόμιμης σύνθεσης όπως έχει αποκαλύψει το ΒΝ.
Βέβαια αυτό δεν είναι ζήτημα της ίδιας της Αρχής καθώς την ευθύνη φέρει ο Υπουργός Οικονομικών ο οποίος δεν προχώρησε στις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις για να διορθώσει το πρόβλημα που ο ίδιος προκάλεσε όταν αλλάζοντας το Οργανόγραμμα του Υπουργείου έθεσε εκτός της Ολομέλειας μέλος της το οποίο δεν μπορεί να αντικατασταθεί καθώς η θέση που προβλεπόταν για την πλήρωση της ολομέλειας έχει καταργηθεί.
Φαίνεται όμως πως ούτε και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Αρχής κ. Βουρλιώτης δεν δείχνει ενδιαφέρον για το πρόβλημα και προτιμά να προεδρεύει σε μια αρχή παράλυτη που αρχίζουν πλέον συσσωρεύονται υποθέσεις πολλών μηνών χωρίς να λαμβάνονται αποφάσεις.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης