Τελευταία Νέα
Speculator

Η εταιρία που έκανε ξαφνικά limit up με 90.000 ευρώ, αρνητικό κεφάλαιο κίνησης, υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα και ορκωτό θεατή

Η εταιρία που έκανε ξαφνικά limit up με 90.000 ευρώ, αρνητικό κεφάλαιο κίνησης, υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα και ορκωτό θεατή
Μπορεί η μετοχή μιας εταιρίας με αρνητικό κεφάλαιο κίνησης έτσι ξαφνικά και χωρίς να υπάρχει επίσημη ενημέρωση να εκτινάσσεται στο Χρηματιστήριο;
(updated με την απάντηση της εταιρείας) Φαίνεται ότι μπορεί, αν κρίνουμε από τη χθεσινή 8/1/2024 συμπεριφορά της μετοχής της Μινέρβα στο Χρηματιστήριο, η οποία έκλεισε στο ανώτατο όριο επιτρεπόμενης ημερήσιας διακύμανσης με διακίνηση 158 χιλιάδων μετοχών ο οποίος αντιστοιχεί στο πενιχρό τζίρο των 90 χιλιάδων ευρώ περίπου.
Η αποτίμηση της εταιρίας μετά και τη χθεσινή άνοδο ανέρχεται σε 4,24 εκ ευρώ ενώ τα τελευταία γνωστά στοιχεία είναι αυτά του εξαμήνου χρήσης 2023.
Το κεφάλαιο κίνησης της Εταιρείας διαμορφώθηκε το α’ εξάμηνο του 2023 στο ποσό των -3,923 εκ ευρώ έναντι 1 το α’ εξάμηνο του 2022.
Και αυτό οφείλεται στη μη πληρωμή ποσού 10,5 εκ. ευρώ η οποία αποτελούσε την τελευταία δόση (Ballon payment) Κοινοπρακτικού Ομολογιακού Δανείου.
Η εταιρία στις οικονομικές καταστάσεις ισχυρίστηκε ότι τις τελευταίες ημέρες του Σεπτεμβρίου είχαν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις, είχαν συμφωνηθεί και έγκριθεί από τις συνεργαζόμενες τράπεζες οι όροι τμηματικής παράτασης της τελευταίας δόσης του ομολογιακού δανείου (10.500χιλ €) κατά δέκα έτη.

Ωστόσο, από τον Σεπτέμβριο δεν υπήρξε ούτε φωνή ούτε ακρόαση ενώ η εταιρία δεν ρωτήθηκε καν από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Στις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις χρήσης 2022 που δημοσιεύτηκαν στις 27 Απριλίου η ΜΙΝΕΡΒΑ ανέφερε πως «έχει ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με τις συνεργαζόμενες τράπεζες, έχοντας προσκομίσει και busines splan κατόπιν αιτήματος τους ,για την μακροπρόθεσμη αναχρηματοδότηση της εν λόγω δόσης μέσω της σύναψης νέου Κοινοπρακτικού Ομολογιακού Δανείου.
Η διοίκηση εκτιμά ότι μέχρι την 30.6.2023 θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις αναφορικά με το νέο Κοινοπρακτικό Ομολογιακό Δάνειο».

Όπως μπορεί να γίνει αντιληπτό, δεν επιβεβαιώθηκε ούτε η αναφορά στις οικονομικές καταστάσεις του 2022 ούτε αυτή στις οικονομικές καταστάσεις του 2023.
Προφανώς αυτά είναι λεπτομέρειες για τις εποπτικές αρχές που δεν «ενόχλησαν» την εταιρία όταν την ίδια στιγμή ασχολούνται με τυπικές παραβάσεις εταιριών της επιτήρησης ή εταιριών που οδεύουν εκτός ΧΑ λόγω διαδικασιών εξυγίανσης.

Την ίδια στιγμή, ο ορκωτός δεν προβληματίστηκε καθόλου από το αρνητικό κεφάλαιο κίνησης και δεν έχει καμία αναφορά στις οικονομικές καταστάσεις χρήσης 2022.
Δηλαδή κατά τον ορκωτό δεν υπάρχει κανένα ζήτημα going concern όταν το κεφάλαιο κίνησης είναι αρνητικό.
Ο κ. Βρασίδας Δαμηλάκος της Delta Pertners συνέχισε να μην προβληματίζεται και στο εξάμηνο της χρήσης 2023 αφού επίσης και πάλι δεν είχε καμία αναφορά για το κεφάλαιο κίνησης.
Και όλα αυτά όταν το καθαρό χρέος ξεπερνά τα 17 εκ. ευρώ με τον περυσινό ετήσιο τζίρο να ανέρχεται περίπου στα ίδια επίπεδα.

Η απάντηση της εταιρείας στο παραπάνω δημοσίευμα του BankingNews:

Δεν υπάρχει κάποιο επιχειρηματικό γεγονός το οποίο θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά την εξέλιξη της τιμής της μετοχής, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΑΦΟΙ Ι & Β ΛΑΔΕΝΗΣ Α.Ε. MINERVA, σχολιάζοντας το δημοσίευμα του BankingNews.
Η εταιρεία, συγκεκριμένα, αναφέρει:
«Η εταιρεία είχε ενημερώσει στις Οικονομικές Καταστάσεις του Εξαμήνου του 2023 ότι τις τελευταίες ημέρες του Σεπτεμβρίου είχαν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις, είχαν συμφωνηθεί και εγκριθεί από τις συνεργαζόμενες τράπεζες οι όροι τμηματικής παράτασης της τελευταίας δόσης του Κοινοπρακτικού Ομολογιακού Δανείου (10.500χιλ €) κατά δέκα έτη.
Η παραπάνω έγκριση είχε σταλεί γραπτώς στην Εταιρεία από τον εκπρόσωπο των ομολογιούχων του Κοινοπρακτικού Ομολογιακού Δανείου .
Για την ολοκλήρωση των διαδικασιών αναμένεται η αποστολή των τελικών συμβατικών εγγράφων από τις συνεργαζόμενες τράπεζες και η υπογραφή τους από τα ενδιαφερόμενα μέρη .
Οι συνεργαζόμενες τράπεζες έχουν ενημερώσει την Εταιρεία ότι εκτιμούν ότι εντός του πρώτου τριμήνου του 2024 θα έχει ολοκληρωθεί η σύνταξη και υπογραφή των τελικών συμβατικών εγγράφων.
Με την ολοκλήρωση των διαδικασιών η Εταιρεία θα προβεί στις ανάλογες ανακοινώσεις .
Τέλος θα θέλαμε να τονίσουμε ότι δεν υπάρχει κάποιο επιχειρηματικό γεγονός το οποίο θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά την εξέλιξη της τιμής της μετοχής της Εταιρείας».

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης