Τελευταία Νέα
Speculator

Αποκάλυψη: Τα 25 εκατ. πρόστιμα από την εφορία απειλούν την ύπαρξη της Betshop - Λειτουργεί χωρίς φορολογική ενημερότητα

Αποκάλυψη: Τα 25 εκατ. πρόστιμα από την εφορία απειλούν την ύπαρξη της Betshop - Λειτουργεί χωρίς φορολογική ενημερότητα
Μπαράζ προστίμων από την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων
Ορατό είναι το ενδεχόμενο να αφαιρεθεί η άδεια λειτουργίας από τη στοιχηματική εταιρία Betshop στην οποία σύμφωνα με πληροφορίες έχουν επιβληθεί πρόστιμα και φόροι μετά από φορολογικό έλεγχο ύψους 25 εκ ευρώ.
Το παράδοξο είναι ότι η εταιρία του επιχειρηματία Χαλεπλή συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά (άραγε όταν επιβάλλονται πρόστιμα δεν δεσμεύονται οι λογαριασμοί;) και αναμένει να εκδικαστεί η αίτηση αναίρεσης στο ΣτΕ που έχει υποβάλει καθώς τα δικαστήρια σε πρώτο και δεύτερο βαθμό δεν τη δικαίωσαν στην προσφυγή που είχε κάνει εναντίον της επιβολής προστίμων και φόρων από την εφορία.

Χωρίς ενημερότητα


Η Betshop εξαιτίας του «βάρους» των 25 εκ ευρώ δεν διαθέτει φορολογική ενημερότητα.
Αυτό σημαίνει ότι δεν τηρεί τους όρους με βάση τους οποίους έλαβε άδεια διεξαγωγής τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου.
Έτσι η ΕΕ η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) στις 30 Οκτωβρίου της επέβαλε πρόστιμο 500.000 ευρώ για το γεγονός ότι δεν είχε από τις αρχές του 2023 φορολογική ενημερότητα ως όφειλε. Κάλεσε δε την εταιρία έως τις 30 Νοεμβρίου να καταθέσει φορολογική ενημερότητα. Ωστόσο η Betshop ούτε στις 30 Νοεμβρίου κατέθεσε φορολογική ενημερότητα.
Έτσι η ΕΕΕΠ αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου προκειμένου να αποφασίσει για τις νέες κυρώσεις που θα επιβάλλει για τη μη τήρηση της υποχρέωσης προσκόμισης φορολογικής ενημερότητας και στην νέα προθεσμία που τέθηκε στην στοιχηματική εταιρία.
Το πιθανότερο και μέχρι να εκδοθεί η απόφαση του ΣτΕ (πιθανολογείται ότι θα γίνει στις αρχές του 2024) είναι να συνεχίσουν να επιβάλλονται πρόστιμα από την ΕΕΕΠ χωρίς να αποκλείεται και ο ξαφνικός θάνατος της ανάκλησης της άδειας καθώς αυτό βρίσκεται στη διακριτική ευχέρεια της ολομέλειας.
Κάτι τέτοιο δεν φαίνεται πιθανό καθώς θεωρείται βαρύ διοικητικό μέτρο που μπορεί να εγείρει απαιτήσεις από την εταιρία σε περίπτωση που το ΣτΕ τη δικαιώσει.

Περιμένοντας το ΣτΕ

Αν βεβαίως το ΣτΕ δεν δικαιώσει την εταιρία είναι δεδομένο πως η άδειά της θα ανακληθεί άμεσα εκτός και γίνει το θαύμα και πληρώσει τα 25 εκ ευρώ που της έχουν καταλογιστεί.
Η Betshop έχει καταθέσει εγγυητική επιστολή 500.000 ευρώ στην ΕΕΕΠ η οποία θα καταπέσει σε περίπτωση ανάκλησης της άδειας λειτουργίας της.

Πάντως το πρόστιμο των 500.000 ευρώ δεν είναι το πρώτο που επιβάλλεται από την ΕΕΕΠ στην Betshop καθώς έχει απασχολήσει την Εποπτική Αρχή της αγοράς παιγνίων και το παρελθόν και ειδικά κατά τη μεταβατική περίοδο λειτουργίας των στοιχηματικών εταιριών κυρίως για παραβάσεις των όρων εμπορικής επικοινωνίας (κοινώς παραπλανητικές διαφημίσεις και διαφημίσεις άνευ αδείας).
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Betshop είναι το εμπορικό σήμα της εταιρίας Β2Β Gaming Services που έχει ως έδρα της Μάλτα.
Με βάση τα όσα αναφέρει η ιστοσελίδα της εταιρίας ο κ Γαβριήλ Χαλεπλής είναι ο ιδρυτής και ηγέτης της εταιρίας.
Εμφανίζεται να έχει εμπλοκή και το Real Estate σε νησιά των Κυκλάδων και φέρεται να είναι μέτοχος της εταιρίας RIANESON Investments PLC που έχει εισαχθεί από το Σεπτέμβριο του 2023 τη Νέα Αγορά του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου η οποία είναι μη ρυθμιζόμενη αγορά. Η εταιρία με βάση τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία (εξάμηνο 2023) είχε ίδια κεφάλαια μόλις 600 χιλιάδες ευρώ.
Στην Ελλάδα έχει δύο θυγατρικές την PAKTIA I και PAKTIA II.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης