Τελευταία Νέα
Speculator

Αποκάλυψη: Ο Δημόκριτος και το γαϊτανάκι απίθανων συμβάσεων για έργο Ταμείου Ανάκαμψης με Τουρλομούση και γαμπρό εφοπλιστή

Αποκάλυψη: Ο Δημόκριτος και το γαϊτανάκι απίθανων συμβάσεων για έργο Ταμείου Ανάκαμψης με Τουρλομούση και γαμπρό εφοπλιστή
Οι μεταχρονολογημένες συμβάσεις και το έργο που ο υπεύθυνος επικοινωνίας του, προσλαμβάνεται
Στις 4 Δεκεμβρίου το Bankingnews αποκάλυψε την υπόθεση πρόσληψης από το ερευνητικό κέντρο Δημόκριτος της κόρης του εφοπλιστή κ. Φώτη Ντουσόπουλου φίλου και υποστηρικτή κορυφαίων Υπουργών της κυβέρνησης με επιβλέποντα τον σύζυγό της σε έργο του Ταμείου Ανάκαμψης, πράγμα ασυμβίβαστο με τους όρους της προκήρυξης με βάση την οποία προσελήφθη (πατήστε εδώ για να διαβάσετε το δημοσίευμα).
Όμως φαίνεται ότι αυτά που έχουν γίνει στο Δημόκριτο για το σύζυγό της κ. Φίλιππο Τουρλομούση δεν έχουν προηγούμενο και δείχνουν ότι στο Ερευνητικό Κέντρο έχουν πάρει διαζύγιο με τη δεοντολογία και την τήρηση των διαδικασιών προσλήψεων για λόγους που προφανώς θα μπορούσαν να εξηγήσουν από τη διοίκησή του δεδομένου ότι ο κ. Τουρλομούσης εμπλέκεται σε έργο του Ταμείου Ανάκαμψης για το οποίο δεν φαίνεται να υπάρχουν παραδοτέα παρ ότι έχουν γίνει σημαντικού ύψους καταβολές.
Βέβαια ο κ. Τουρλομούσης εμφανίζεται να είναι μεγάλος επιστήμονας με δάφνες MIT και ίσως έχει μια δικαιολογία η διοίκηση του Ερευνητικού Κέντρου.


Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.
Στις 05/05/2021 ο κ. Φίλιππος Τουρλομούσης έλαβε τη θέση του Συνεργαζόμενου Ερευνητή, για ένα έτος, στο Ε.Κ.Ε.Φ.Ε Δημόκριτος για συνεργασία με το Εργαστήριο Βιομοριακής Φυσικής του ΙΠΡΕΤΕΑ, αμισθί, με την προϋπόθεση ότι θα έχει φροντίσει για την ασφαλιστική του κάλυψη.
Ο κύριος Τουρλομούσης αυτή τη θέση την έλαβε, χωρίς προκήρυξη ή κάποιον άλλο διαγωνισμό ή αξιολόγηση.
Την έλαβε, όπως φαίνεται και από έγγραφο που είναι αναρτημένο στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, μετά από σημείωμα του Διευθυντή του ΙΠΡΕΤΕΑ (Ινστιτούτο Πυρηνικών & Ραδιολογικών Επιστημών & Τεχνολογίας, Ενέργειας & Ασφάλειας) και αντιπρόεδρο του ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος”

Στις 23/09/2022 το ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος” προχώρησε σε δημοσίευση προκήρυξης για την πλήρωση έξι (6) θέσεων εξωτερικών συνεργατών, με συμβάσεις ανάθεσης έργου, στο πλαίσιο της Πράξης με τίτλο «Μεταφραστική Έρευνα σε τεχνολογίες βιώσιμων υλικών» (Ε-12575) στο Ινστιτούτο Πυρηνικών & Ραδιολογικών Επιστημών & Τεχνολογίας, Ενέργειας & Ασφάλειας (ΙΠΡΕΤΕΑ) του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος».
Το έργο Μεταφραστική Έρευνα σε τεχνολογίες βιώσιμων υλικών (σε συνεργασία με το MIT)» εντάχθηκε στη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας τον επόμενο χρόνο, με προϋπολογισμό ύψους €6.433.999.16 στις 24/01/2023.
Σε αυτή την προκήρυξη φαίνεται πως υπεύθυνος επικοινωνίας είναι ο κύριος Φίλιππος Τουρλομούσης καθώς αναγράφει πως “Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες με το Δρα Φίλιππο Τουρλομούση στο τηλέφωνο…. και στο e-mail…..”.

- Στις 23/09/2022, όπου και δημοσιεύθηκε η προκήρυξη του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, ο κύριος
Τουρλομούσης ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ σύμβαση/ανάθεση έργου/εργασιακή σχέση με το ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος”, παρόλα αυτά έχει σταθερό τηλέφωνο, σε δικό του γραφείο μέσα στο ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος”, αλλά και διέυθυνση email η οποία ανήκει στο διαδικτυακό domain του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος !!!Και είναι απορίας άξιον πως γίνεται κάποιος που δεν έχει καμία απολύτως εργασιακή σχέση, θέση ή έστω σύμβαση έργου με το ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος” να είναι και υπεύθυνος επικοινωνίας σε προκήρυξη θέσεων για έργο 6.5 εκατομμυρίων ευρώ

Όμως τα περίεργα δεν σταματούν εδώ καθώς στις 20/10/2022, δημοσιεύθηκε στην πλατφόρμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ το πρακτικό των Αξιολόγησης των Υποψηφίων της από 23/09/2023 προκήρυξης από το οποίο προκύπτει πως τελικά ο κύριος Τουρλομούσης ανταποκρίθηκε σε προκήρυξη όπου ήταν υπεύθυνος επικοινωνίας και μάλιστα κατέλαβε τη θέση του Επιστημονικού Υπευθύνου του Έργου προς €63.069,00 για ένα έτος!
Την αξιολόγηση του κυρίου Τουρλομούση, όπως προκύπτει από το πρακτικό, την ανέλαβε ο πρόεδρος του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος κύριος Γεώργιος Νούνεσης και ο αντιπρόεδρος του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, κύριος Αθανάσιος Στούμπος που αποφάσισαν πως ο κυριος Τουρλομούσης έχει τα απαραίτητα προσόντα για να αναλάβει τη θέση του επιστημονικού υπεύθυνου του έργου.

Αντικείμενο της σύμβασης του είναι

-Υπεύθυνος υλοποίησης του επιστημονικού έργου και των θεματικών ενοτήτων του.
-Σχεδιασμός εργαστηρίου και μεθόδων γρήγορης πρωτοτυποποίησης για την υλοποίηση του ερευνητικού έργου.
-Σχεδιασμός και υλοποίηση ρομποτικών συστημάτων και αλγορίθμων απαραίτητων για όλο το ερευνητικό έργο
-Συγκρότηση και εκπαίδευση της επιστημονικής ομάδας του έργου στις μεθόδους πρωτοτυποιήσης και αλγοριθμικού προγραμματισμού του εργαστηρίου.
- Συγγραφή επιστημονικών άρθρων

Αξιοσημείωτο είναι πως το έργο εντάχθηκε στη χρηματοδότηση του Ταμείο Ανάκαμψης στις 24/01/2023 ενώ η πρώτη καταβολή της Χρηματοδότησης έργου, ποσού 2.573.599,66 €, ήρθε στις 23/03/2023, δηλαδή 4 μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης έργου του κυρίου Τουρλομούση.

Στις 30/06/2023 εγκρίθηκε επίσης από το ΔΣ του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος πληρωμή €30.000 (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) για προπαρασκευαστικές ενέργειες τις οποίες έκανε για το έργο στο οποίο έχει αναλάβει τη θέση του επιστημονικού υπεύθυνου.
Η πληρωμή των €30.000 έχει να κάνει με το διάστημα 05/05/2022 έως 24/11/2022 όπου και ο κύριος Τουρλομούσης δεν είχε καμία σύμβαση με το ΕΚΕΦΕ Δημοκριτος καθώς η αμισθί θέση του συνεργαζόμενου ερευνητή, που κατείχε για ένα έτος, στο Ε.Κ.Ε.Φ.Ε Δημόκριτος, είχε λήξει στις 05/05/2022.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Ιανουάριο του 2023, όταν το έργο εντάχθηκε στη χρηματοδότηση του ταμείου Ανάκαμψης ο κ. Φίλιππος Τουρλομούσης, Επιστημονικός Υπεύθυνος της δράσης δήλωσε σε μέσο ενημέρωσης ότι : "O στόχος μας είναι να δώσουμε σε αυτούς που έχουν καινοτόμες ιδέες, τα απαραίτητα εργαλεία που θα τους βοηθήσουν να αποτυγχάνουν "έξυπνα”, μαθαίνοντας πιο γρήγορα και ξοδεύοντας λιγότερα σε πειραματικούς πόρους.
Αυτό θα επιτευχθεί με τη δημιουργία μίας ποιοτικής open-source ψηφιακής πλατφόρμας, η οποία θα προσφέρει σε ερευνητές και start-uppers την απαραίτητη γνώση και πρόσβαση για την επιτάχυνση της μετατροπής των ιδεών τους σε καινοτόμα φυσικά προϊόντα."
Σήμερα, ένα χρόνο μετά την ένταξη του Έργου «Μεταφραστική Έρευνα σε τεχνολογίες βιώσιμων υλικών» στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ο κύριος Τουρλομούσης, η σύζυγός του και οι 6 άλλοι συνεργαζόμενοι ερευνητές του έργου έχουν έχει λάβει περισσότερα από €290.000,00 από τα €414.498,77, που έχουν εγκριθεί για αμοιβές τρίτων με σύμβαση έργου και Τιμολόγιο Παροχής Υπηρεσιών, με σκοπό να κατασκευάσουν αυτόνομα ρομποτικά συστήματα και λογισμικό ενώ έχουν δαπανηθεί περισσότερα από €2.000.000,00 σε αγορές εξοπλισμού.
Το ερώτημα είναι αν η ποιοτική open-source ψηφιακή πλατφόρμα, η οποία ο κύριος Τουρλομούσης δήλωνε πως θα προσφέρει σε ερευνητές και start-uppers υπάρχει ή πότε πρόκειται να υπάρξει.
Δεδομένου ότι είναι ανοιχτού κώδικα πλατφόρμα θα έπρεπε ήδη να είναι προσβάσιμη πράγμα που μέχρι στιγμής δεν προκύπτει.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης