Τελευταία Νέα
Speculator

Αποκλειστικό: Οι εξαφανισμένες οικονομικές καταστάσεις των ΕΛΤΑ - Αρνητικά κεφάλαια 102 εκατ. ευρώ και ζημιές 27,9 εκατ. ευρώ

Αποκλειστικό: Οι εξαφανισμένες οικονομικές καταστάσεις των ΕΛΤΑ - Αρνητικά κεφάλαια 102 εκατ. ευρώ και ζημιές 27,9 εκατ. ευρώ
Ουσιώδης αβεβαιότητα για την συνέχιση λειτουργίας της εταιρίας με τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις να ξεπερνούν το κυκλοφορούν ενεργητικό κατά 183,022 εκατ. ευρώ! Οι τεράστιες ευθύνες της διοίκησης του Υπερταμείου
Οι οικονομικές καταστάσεις των ΕΛΤΑ μπορεί να είναι "καλά φυλαγμένες" καθώς έχουν εγκριθεί από το ΔΣ του Οργανισμού αλλά δεν έχουν δημοσιευτεί (μέχρι αργά χθες 7/12/2023 το βράδυ) στο ΓΕΜΗ αλλά σύμφωνα με τις πληροφορίες του bankingnews (ΒΝ) η καθυστέρηση οφείλεται στην τραγική κατάσταση που παρουσιάζει η εταιρία.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν περιέλθει σε γνώση του ΒΝ για το 2022 ο Όμιλος ΕΛΤΑ καταγράφει ζημιές 27,917 εκατ. ευρώ, ενώ τα ίδια κεφάλαια στις 31/12/2022 είναι αρνητικά κατά 102,277 εκατ. ευρώ. Επιπλέον οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις ξεπερνούν το κυκλοφορούν ενεργητικό κατά 183,022 εκατ. ευρώ!
Ουσιαστικά δηλαδή πρόκειται για συνθήκες που παραπέμπουν σε χρεοκοπία.

Ουσιώδης αβεβαιότητα

Έτσι ο ορκωτός της Grant Thornton αναφέρει στο πιστοποιητικό του (σελίδα 20 των οικονομικών καταστάσεων) θέμα ’Έμφασης περί ύπαρξης ουσιώδους αβεβαιότητας σχετικά με τη συνέχιση λειτουργίας των ΕΛΤΑ".
Τώρα βέβαια το θέμα Έμφασης αποτελεί ένα ερώτημα κατά πόσο συμβαδίζει με τα Πρότυπα Ελέγχου και αν πραγματικά υπάρχει τέτοιο θέμα ή έπρεπε ο ορκωτός να εκφράσει διαφροποίηση γνώμης.
Και όλα δύο 2 χρόνια μετά την ένεση κεφαλαίων ύψους 280 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο τον Δεκέμβριο του 2020.

Οι ευθύνες Δημητριάδη

Και είναι απορίας άξιον πέραν της προηγούμενης διοίκησης των ΕΛΤΑ τι ακριβώς έπραξε ο ίδιος ο επικεφαλής του Υπερταμείου κ. Δημητριάδης την περίοδο Φεβρουάριος 2021 - Δεκέμβριος 2022 όταν έβλεπε τον εκτροχιασμό των ΕΛΤΑ και ποιες συγκεκριμένες πρωτοβουλίες (δεν) ανέλαβε.
Και θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον η άποψη μελών του ΔΣ των ΕΛΤΑ που εκπαραθυρώθηκαν για να πέσει σε άλλους η ευθύνη.
Σημειώνεται ότι πέραν της τραγικής κατάστασης που έχουν περιέλθει τα ΕΛΤΑ στα οποία «διαφημίζεται» αναδιάρθρωση όταν βρίσκονται στην τρίτη θέση της αγοράς και κλείνουν καταστήματα το ένα μετά το άλλο υπάρχει και το ζήτημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την υπόθεση της φερόμενης ως παράνομης κρατικής ενίσχυσης της αύξησης κεφαλαίου των 100 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο 2020, που θα βγάλουν τα ΕΛΤΑ από την πρίζα.
Τα ΕΛΤΑ στα οποία διαφημίστηκε ότι έγινε διαχειριστικός έλεγχος στα τέλη του 2022 αλλά τα αποτελέσματα του οποίου κάπου χάθηκαν αντί να γνωστοποιηθούν και να προωθηθούν αρμοδίως. Γιατί άραγε;

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης