Τελευταία Νέα
Speculator

H Fraport αυξάνει τα τέλη Αεροδρομίου στα 14 αεροδρόμια που διαχειρίζεται - Τι θα γίνει με τις τιμές των εισιτηρίων

H Fraport αυξάνει τα τέλη Αεροδρομίου στα 14 αεροδρόμια που διαχειρίζεται - Τι θα γίνει με τις τιμές των εισιτηρίων
Η δυσφορία της εταιρίας και η άρνηση παροχής οικονομικών στοιχείων σε ερωτήσεις του ΒΝ
Σε αύξηση των τελών αεροδρομίου των 14 αεροδρομίων που διαχειρίζεται θα προχωρήσει η Fraport η οποία ήδη έχει αποστείλει επιστολή πρόσκληση έκτακτης διαβούλευσης για τα τέλη του αερολιμένα Θεσσαλονίκης ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος από τα αεροδρόμια που διαχειρίζεται.
Όπως προβλέπει το νομοθετικό πλαίσιο η πρόσκληση γίνεται για το μεγαλύτερο αεροδρόμιο και αυτό παρασύρει και τα υπόλοιπα.
Σε χθεσινή 21/11/2023 συνέντευξη τύπου και σε ερώτηση του ΒΝ για το ενδεχόμενο αύξησης των τελών η διοίκηση της εταιρίας (Διευθυντής Ανάπτυξης κ. Γιώργος Βήλος) δεν το διέψευσε επισημαίνοντας ότι έχει το δικαίωμα αύξησης στο 90% του ετήσιου πληθωρισμού.
Ταυτόχρονα έδειξε ενοχλημένη σε ερωτήσεις για οικονομικά λέγοντας ότι η συνέντευξη γίνεται για … εμπορικούς λόγους ασχέτως αν αποφεύγει η εταιρία να παρέχει στοιχεία (δεν συνηθίζει γενικώς τις συνεντεύξεις για όλα τα θέματα) σχετικά με τη σύμβαση, τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει και την παρακολούθησή της από το ελληνικό δημόσιο αλλά και το business plan και τους στόχους.

Η αύξηση των τελών είναι προφανές ότι θα παρασύρει τις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων ή οι αεροπορικές εταιρίες θα αναγκαστούν να τις απορροφήσουν γεγονός που θα επηρεάσει τις οικονομικές τους επιδόσεις.

Η κίνηση της Fraport έρχεται σε μια χρόνια όπου οι αεροπορικές αφίξεις είναι εντυπωσιακές.
Όπως η ίδια ανακοίνωσε στο δεκάμηνο οι επιβάτες στα 14 αεροδρόμια που διαχειρίζεται ανήλθαν σε 33,8 εκατομμύρια από 31,2 πέρυσι επιβάτες φέτος.
Σύμφωνα σε με τις εκτιμήσεις η τάση συνεχίζεται και τους τελευταίος μήνες του χρόνου και με βάση τα υφιστάμενα διαθέσιμα στοιχεία το δίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου η αύξηση των επιβατών θα είναι της τάξεως των 200.000

Στα 13 από τα 14 αεροδρόμια η κίνηση αυξήθηκε και μόνο η Μύκονος κινήθηκε πτωτικά ενώ η Σαντορίνη οριακά ανοδικά.
Η άνοδος στο αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης ήταν εντυπωσιακή και προσεγγίζει το 20%.

Προστέθηκαν 64 νέα δρομολόγια εκ των οποίων 10 στη Ρόδο, 8 στα Χανιά και 6 στο Άκτιο που αποτελεί ανερχόμενο προορισμό.
Λόγω της αυξημένης κίνησης η εταιρία εξετάζει την επέκταση του τερματικού σταθμού στη Σαντορίνη χωρίς ωστόσο αυτό να θεωρείται δεδομένο.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης