Τελευταία Νέα
Speculator

Τι συμβαίνει στην Γρηγόρης Μικρογεύματα; - Κέρδη που χάθηκαν και τριγωνικές συναλλαγές που δημιουργούν ερωτήματα

Τι συμβαίνει στην Γρηγόρης Μικρογεύματα; - Κέρδη που χάθηκαν και τριγωνικές συναλλαγές που δημιουργούν ερωτήματα
Η ανάγνωση των οικονομικών καταστάσεων δείχνει ένα σημαντικό μερίδιο της αύξησης των εξόδων οι οποίες χαρακτηρίζονται ως παροχές τρίτων και οι οποίες εκτινάχθηκαν στα 14,7 εκ ευρώ περίπου 7 εκ ευρώ το 2021 γεγονός που αν μη τι άλλο παρουσιάζει ενδιαφέρον
Σχετικά Άρθρα
Βγήκε εδώ και χρόνια από το Χρηματιστήριο και έχει την άνεση να ανακοινώνει αποτελέσματα όπως … θέλει. Ο λόγος για την περίφημη Γρηγόρης Μικρογεύματα (όμιλος Γρηγόρη όπως ονομάζεται πλέον) που ανακοίνωσε χθες την όντως εντυπωσιακή αύξηση εσόδων κατά 46,7% το 2022 έναντι του 2021 στα 79,8 εκ ευρώ.
Απέδωσε την βελτίωση των εσόδων στην ανάκαμψη της οικονομίας εντός του 2022, την ανοδική κίνηση των αεροδρομίων, τις θετικές επιδόσεις των καταστημάτων και το άνοιγμα 25 νέων σημείων.
Διαφήμισε επίσης την αύξηση των EBITDA κατά 14,4% η οποία όμως παρουσιάζει σημαντική υστέρηση σε σχέση με την αύξηση του τζίρου αλλά και τον αρνητικό καθαρό δανεισμό ύψους 380 χιλιάδων ευρώ του ομίλου.
Δεν αναφέρθηκε όμως στην καθαρή κερδοφορία η οποία παρά το άλμα του κύκλου εργασιών αυξήθηκε οριακά σε επίπεδο ομίλου στα 6,76 εκ ευρώ από 6,57 εκ ευρώ στην προηγούμενη χρήση.
Και αυτό οφείλεται στην εκτίναξη των εξόδων λειτουργία διάθεσης στα 31,6 εκ ευρώ από 18,4 εκ ευρώ που μεταφράζεται σε ποσοστιαία μεταβολή της τάξεως του 71,7% μέγεθος σχεδόν διπλάσιο της μεταβολής του κύκλου εργασιών. Και αυτό αφορά στον όμιλο και όχι στην μητρική όπου η αύξηση ήταν ανάλογη της αύξησης του κύκλου εργασιών.
Η ανάγνωση των οικονομικών καταστάσεων δείχνει ένα σημαντικό μερίδιο της αύξησης των εξόδων οι οποίες χαρακτηρίζονται ως παροχές τρίτων και οι οποίες εκτινάχθηκαν στα 14,7 εκ ευρώ περίπου 7 εκ ευρώ το 2021 γεγονός που αν μη τι άλλο παρουσιάζει ενδιαφέρον.
Σύμφωνα με το λογιστικό σχέδιο στο συγκεκριμένο λογαριασμό καταχωρούνται τα αντίτιμα των παροχών κοινής ωφελείας, τα ενοίκια μισθώσεως πάγιων στοιχείων, εκτός από εκείνα που αφορούν στέγαση προσωπικού, τα κάθε μορφής ασφάλιστρα, εκτός από εκείνα που αφορούν ασφάλειες προσωπικού καθώς και εκείνα που αφορούν ασφάλειες μεταφοράς των αγοραζόμενων ειδών (4) τα κάθε είδους αποθήκευτρα, (5) το κόστος επισκευής και συντηρήσεως πάγιων και λοιπών στοιχείων ενεργητικού, που γίνονται από τρίτους και (6) οι κάθε είδους παροχές τρίτων.
Όμως η κατάσταση κερδοφορίας θα ήταν εντελώς διαφορετική αν δεν είχαν γίνει κινήσεις πώλησης θυγατρικών αλλά και κινήσεις που προηγήθηκαν αυτών.
Από την πώληση της Κολυμπήθρες Santa Maria προέκυψε κέρδος για τη μητρική 500.000 ευρώ ενώ λίγο πριν την πώληση εισπράχθηκε και επιστροφή κεφαλαίου 6 εκ ευρώ!!!
Η Κολυμπήθρες πωλήθηκε στην VG Holdings συμφερόντων της οικογένειας Γεωργάτου η οποία λίγο πριν τη συναλλαγή έγινε η βασική μέτοχος της Γρηγόρης με εισφορά των μετοχών που κατείχε ο βασικός μέτοχος κ. Βλάσσης Γεωργάτος στην VG. Η κίνηση αυτή σε σχέση με την θυγατρική πιθανά σχετίζεται και με φρολογικούς λόγους.
Επίσης από τη μεταβίβαση των εταιρικών μεριδίων στην εταιρεία Daddys The Bread Project ΙΚΕ, έναντι του συνολικού τιμήματος του €1.692.800 προέκυψε κέρδος στην εταιρεία ποσό € 201.549 και στον όμιλο ποσό € 710.755.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης