Τελευταία Νέα
Speculator

Με ένα … κλικ ο Κυρανάκης κινδυνεύει να εκτεθεί ανεπανόρθωτα - Αδύνατη η ολοκλήρωση του έργου ηλεκτρονικής μεταβίβασης ακινήτων

Με ένα … κλικ ο Κυρανάκης κινδυνεύει να εκτεθεί ανεπανόρθωτα - Αδύνατη η ολοκλήρωση του έργου ηλεκτρονικής μεταβίβασης ακινήτων
Το ερώτημα είναι αν ο αρμόδιος Υφυπουργός έχει πραγματικά αντιληφθεί τι συμβαίνει και ποια είναι η πραγματικότητα που δεν του επιτρέπει να κάνει πράξη αυτά που ορθώς ονειρεύεται
Όνειρο όχι απλώς άπιαστο αλλά απολύτως απατηλό αποτελεί η μεταβίβαση ακινήτων με ένα κλικ από την 1.1.24 την οποία έχει εξαγγείλει ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κωνσταντίνος Κυρανάκης.
Και το πρόβλημα δεν είναι η συνδικαλιστική γυμναστική των συμβολαιογράφων οι οποίοι φαντάζονται ότι απομειώνεται η ύλη που θα έχουν στο μέλλον να διαχειριστούν και γι' αυτό αντιδρούν

Το ερώτημα βέβαια είναι αν ο αρμόδιος Υφυπουργός έχει πραγματικά αντιληφθεί τι συμβαίνει και ποια είναι η πραγματικότητα που δεν του επιτρέπει να κάνει πράξη αυτά που ορθώς ονειρεύεται αλλά βιαστικά και χωρίς προηγούμενη γνώση της κατάστασης εξήγγειλε.
Κύκλοι που έχουν τεράστια εμπειρία στη λειτουργία του Κτηματολογίου αναφέρουν πως το έργο των ψηφιακών μεταβιβάσεων δεν μπορεί παρά κατ' αρχήν να αφορά τα μεγάλα αστικά κέντρα γιατί ακριβώς σε αυτά έχει πραγματοποιηθεί και όχι πάντα ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Δήμου Παλαιού Φαλήρου (εκλογική περιφέρεια του κυρίου Κυρανάκη) όπου η Κτηματογράφηση κινείται με αραμπά και εκκρεμεί σχεδόν στη μισή έκταση του Δήμου ενώ και το Υποθηκοφυλακείο μόλις πρόσφατα ξεκίνησε να ψηφιοποιεί τα έγγραφά του.

Χειρότερη είναι η κατάσταση στην περιφέρεια όπου σε πολλές περιπτώσεις δεν έχει προχωρήσει καν η διαδικασία ένταξης στο Κτηματολόγιο
Και εκεί όμως που έχει ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση τα προβλήματα είναι πολλά.
Για παράδειγμα τα υποθηκοφυλακεία δεν τρέχουν όλα με την ίδια ταχύτητα και δεν έχουν όλα ψηφιοποιήσει on time τις βάσεις τους.
Πολλά αναμένεται να ολοκληρώσουν τις υποχρεώσεις τους ώστε να ενταχθούν στο Κτηματολόγιο σε δεύτερο χρόνο και όταν λέμε δεύτερο χρόνο εννοούμε ένα πεντάμηνο με εξάμηνο τουλάχιστον.
Έτσι χωρίς ψηφιακά αρχεία δεν υπάρχει περίπτωση ψηφιακής μεταβίβασης.
Βέβαια ο κύριος Κυρανάκης ισχυρίστηκε στα μέσα Οκτωβρίου ότι η ψηφιοποίηση θα έχει ολοκληρωθεί στις αρχές του 2024 και πιθανά να έχει καλύτερη εικόνα.
Παράλληλα ας σημειωθεί πως οι περισσότεροι υπάλληλοι των υποθηκοφυλακείων δεν έχουν ολοκληρώσει την εκπαίδευσή τους ώστε να είναι έτοιμοι να αναλάβουν δράση στο Κτηματολόγιο όπου οι λειτουργικές αλλαγές λόγω πίεσης πως δίνουν και παίρνουν.
Αξίζει να σημειωθεί πως μέσα στο τελευταίο εξάμηνο έχουν αλλάξει ο Διευθυντής της Πληροφορικής του Κτηματολογίου, ο Γενικός Διευθυντής αλλά και ο πρόεδρος.
Και τα παραπάνω όπως αναφέρουν πηγές με γνώση της πραγματικότητας σχετίζονται με τα λειτουργικά και μόνον προβλήματα του έργου.

Πέραν τούτου απολύτως προβληματική είναι και η κατάσταση με τη βάση δεδομένων.
Με τις καλύτερες προθέσεις και προϋποθέσεις η λειτουργικότητα της εφαρμογής δεν είναι έτοιμη και αν όλα κινηθούν ρολόι θα μπορέσει να δουλέψει σε 6-8 μήνες από σήμερά
Έτσι η εξαγγελία για την αυτόματη μεταβίβαση την 1.1.24 είναι σχεδόν αδύνατο να τηρηθεί και κακώς δόθηκε.
Το γιατί δόθηκε αποτελεί μια άλλη παράμετρο που θα πρέπει να συνυπολογιστεί στις περιπτώσεις που στην πολιτική υπάρχουν καλές προθέσεις αλλά και προχειρότητα.
Επισημαίνεται ότι βάσεις δεδομένων αντίστοιχου βεληνεκούς απαίτησαν πάνω από τρεις doers υπουργούς για να προχωρήσουν όπως εκείνη των συντάξεων και ακόμη η πλήρης αυτοματοποίηση δεν έχει ολοκληρωθεί.
Βέβαια ο κύριος Κυρανάκης επισκέπτεται σε τακτική βάση το Κτηματολόγιο και πιέζει αφόρητα.
Ωστόσο όσο και αν ασκεί πίεση είναι αδύνατο ένα έργο να ολοκληρωθεί αν δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης