Τελευταία Νέα
Speculator

Αποκάλυψη: Το κουβάρι της Golgate-Palmolive στην Ελλάδα και τα περίεργα φαινόμενα στην εταιρία που επέβαλε πρόστιμο το ΥΠΑΝ

Αποκάλυψη: Το κουβάρι της Golgate-Palmolive στην Ελλάδα και τα περίεργα φαινόμενα στην εταιρία που επέβαλε πρόστιμο το ΥΠΑΝ
Τα δρομολόγια των συναλλαγών μεταξύ εταιριών του ομίλου στην Ελλάδα και την Ευρώπη
Στην μια επεβλήθη πρόστιμο από το Υπουργείο Ανάπτυξης για αθέμιτη αλλά η Golgate Palmolive διατηρεί στην Ελλάδα τρεις εταιρίες.
Πέραν της «COLGATE PALMOLIVE ΕΜΠΟΡΙΚΗ (ΕΛΛΑΣ) ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ε.Π.Ε.» στην οποία επεβλήθη το πρόστιμο των 672 χιλιάδων ευρώ και η οποία έχει ως αντικείμενο τη διανομή των προϊόντων υπάρχουν η «COLGATE PALMOLIVE ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ (ΕΛΛΑΣ) ΕΠΕ η οποία παρέχει «υπηρεσίες διοικητικής υποστήριξης στις εν γένει επιχειρηματικές δραστηριότητες στην Ελλάδα» και η «COLGATE PALMOLIVE (ΕΛΛΑΣ) ΑΒΕΕ» που παράγει υγρά καθαριστικά προϊόντα, υγρά απολυμαντικά προϊόντα, υγρά μαλακτικά προϊόντα ρούχων και πλαστικές συσκευασίες για τα παραπάνω προϊόντα.

Η εμπορική

Μελετώντας της οικονομικές καταστάσεις χρήσης 2022 της «COLGATE PALMOLIVE ΕΜΠΟΡΙΚΗ (ΕΛΛΑΣ) ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ε.Π.Ε.» προκύπτει το εξής ενδιαφέρον φαινόμενο.
Η εταιρία εμφανίζεται να κάνει αγορές από συνδεδεμένες εταιρίες του ομίλου και την ίδια στιγμή στις οικονομικές της καταστάσεις δεν εμφανίζονται πουθενά αποθέματα.
Οι αγορές από συνδεδεμένες εταιρίες το 2022 ήταν 63,9 εκ ευρώ και το 2021 ήταν 60,7 εκ ευρώ.
Την ίδια στιγμή το 2022 εμφανίζει κύκλο εργασιών καθαρό (πως τον εννοεί άραγε;) 76,4 εκ ευρώ και κόστος πωλήσεων 60,3 εκ ευρώ.
Το ερώτημα που τίθεται είναι ότι δεδομένου δεν εμφανίζει αποθέματα πως γίνεται το κόστος πωλήσεων να είναι μικρότερο από το κόστος αγορών από συνδεδεμένες επιχειρήσεις.
Η εταιρία έχει και έξοδα διοίκησης και διάθεσης και καταλήγει στο τέλος να έχει καθαρό κέρδος μετά από φόρους περίπου 2 εκ ευρώ.

Η παραγωγική

Η ΑΒΒΕ έχει έσοδα το 2022 ύψους 24,2 εκ ευρώ με καθαρά προ φόρων κέρδη 5,87 εκ ευρώ στα οποία περιλαμβάνοντα έσοδα από συμμετοχές και επενδύσεις 1,5 εκ ευρώ αλλά και έσοδα από ενοίκια 440 χιλιάδες ευρώ από το χώρο γραφείων που εκμισθώνει στις άλλες δύο εταιρίες του ομίλου.
Τα Έσοδα συμμετοχών και επενδύσεων του 2022 ύψους 1.500.000,00 ευρώ αφορούν μέρισμα εισπραχθέναπό την κατά 100% συμμετοχή της εταιρείας στις Colgate-Palmolive Εμπορική (ΕΛΛΑΣ)ΜΕΠΕ, ενώ για τη χρήση του 2021 εισέπραξε μερίσματα ύψους 1.500.000,00 από τη συμμετοχή της στις Colgate-Palmolive Εμπορική (ΕΛΛΑΣ) ΜΕΠΕ και Colgate Palmolive Cyprus.
Η τελευταία έπαψε το 2022 να εμφανίζεται ως συμμετοχή.
Οι αγορές από συνδεδεμένα μέρη της «COLGATE PALMOLIVE (ΕΛΛΑΣ) ΑΒΕΕ» το 2022 ανήλθαν σε 1,5 εκ ευρώ ενώ οι πωλήσεις σε 24,889 εκ ευρώ με τη μερίδα του λέοντος να γίνεται προς την απώτερη εταιρία Colgate-Palmolive Europe SARL και να είναι ύψους 24,4 εκ ευρώ.
Το παράδοξο είναι πως οι πωλήσεις προς συνδεδεμένα μέρη είναι περισσότερες από το τζίρο της ο οποίος αναφέρεται ως καθαρός καθώς προφανώς αφαιρεί πιστωτικά σημειώματα κλπ αν και αυτό δεν είναι σαφές στις οικονομικές καταστάσεις.

Οι υπηρεσίες

Η ΑΒΕΕ επίσης είναι μέτοχος με 99,9% της «COLGATE PALMOLIVE ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ (ΕΛΛΑΣ) ΕΠΕ η οποία το 2022 είχε κύκλο εργασιών 3,445 εκ ευρώ και κέρδη προ φόρων 271 χιλιάδες ευρώ.
Η εταιρία δηλώνει ότι παρέχει υπηρεσίες προς τις δύο άλλες εταιρίες του ομίλου στην Ελλάδα αλλά και στην Colgate-Palmolive Europe SARL και την Ιταλική θυγατρική της Colgate-Palmolive.
Το παράδοξο είναι ότι δεν υπάρχει στις οικονομικές καταστάσεις ανάλυση των συναλλαγών που πραγματοποιεί με τις συνδεδεμένες επιχειρήσεις
Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως οι χρηματοοικονομικές καταστάσεις των ελληνικών εταιριών περιλαμβάνονται στις ενοποιημένες καταστάσεις της Colgate Palmolive Holdings SCA Group με έδρα στην Ισπανία.
Επίσης, η εταιρεία Colgate Palmolive Company με έδρα τη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ, καταρτίζει τις ενοποιημένες χρηματοοικονομικές καταστάσεις του τελικού συνόλου επιχειρήσεων.
Βεβαίως οι ελληνικές εταιρίες περιστρέφονται γύρω από την Colgate-Palmolive Europe SARL η οποία πουλά στην τιμωρηθείσα από το ΥΠΑΝ εταιρία τα προϊόντα που αυτή διανέμει, αγοράζει από την ΑΒΕΕ τα προϊόντα που αυτή παράγει και αγοράζει και υπηρεσίες από την ΕΠΕ των Υπηρεσιών.


Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης