Τελευταία Νέα
Speculator

Το «κόκκινο» κεφάλαιο της Εφημερίδας των Συντακτών, ο περίεργος λογαριασμός, οι κρατικές επιδοτήσεις και ο ορκωτός του ποδαριού

Το «κόκκινο» κεφάλαιο της Εφημερίδας των Συντακτών, ο περίεργος λογαριασμός, οι κρατικές επιδοτήσεις και ο ορκωτός του ποδαριού
Ειδικότερα έχοντας ζημιές το 2022 ύψους 449 χιλιάδων ευρώ η Εφημερίδα των Συντακτών έκλεισε την προηγούμενη χρήση με αρνητικά ίδια κεφάλαια 294 χιλιάδων ευρώ.
Σε οικονομική στενωπό βρίσκεται η εταιρία που εκδίδει την Εφημερίδα των Συντακτών σε μια στιγμή που οι εξελίξεις στο ΣΥΡΙΖΑ τη βρίσκουν να κινείται αντιπολιτευτικά στην αξιωματική αντιπολίτευση και να εγείρουν ερωτήματα για το μέλλον της.
Ήδη στη χρήση του 2022 η «Ανεξάρτητα Μέσα Ενημέρωσης» γύρισε σε αρνητικά ίδια κεφάλαια και σύμφωνα με τα όσα η ίδια αναφέρει στις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές της καταστάσεις τα δεδομένα δεν έχουν αλλάξει ούτε του 2023 που θα κλείσει με μεγαλύτερη αρνητική καθαρή θέση.
Ειδικότερα έχοντας ζημιές το 2022 ύψους 449 χιλιάδων ευρώ η Εφημερίδα των Συντακτών έκλεισε την προηγούμενη χρήση με αρνητικά ίδια κεφάλαια 294 χιλιάδων ευρώ.

Ο ορκωτός του …ποδαριού

Παρ όλα αυτά ο ορκωτός ελεγκτής της της ΣΟΛ κύριος Ρούσσας φαίνεται να κάνει έλεγχο του … ποδαριού καθώς δεν αναφέρει τίποτα στις παρατηρήσεις του για ζήτημα ουσιώδους αβεβαιότητας για τη συνέχιση της δραστηριότητας της εταιρίας.
Μάλιστα στην έκθεσή του αναφέρει ότι «Αποφαινόμαστε για την καταλληλότητα της χρήσης από τη διοίκηση της λογιστικής αρχής της συνεχιζόμενης δραστηριότητας και με βάση τα ελεγκτικά τεκμήρια που αποκτήθηκαν για το εάν υπάρχει ουσιώδης αβεβαιότητα σχετικά με γεγονότα ή συνθήκες που μπορεί να υποδηλώνουν ουσιώδη αβεβαιότητα ως προς την ικανότητα της Εταιρείας να συνεχίσει τη δραστηριότητά της.
Εάν συμπεράνουμε ότι υφίσταται ουσιώδης αβεβαιότητα, είμαστε υποχρεωμένοι στην έκθεση ελεγκτή να επιστήσουμε την προσοχή στις σχετικές γνωστοποιήσεις των οικονομικών καταστάσεων ή εάν αυτές οι γνωστοποιήσεις είναι ανεπαρκείς να διαφοροποιήσουμε τη γνώμη μας»!!!
Και μπορεί το παραπάνω να προκαλεί τουλάχιστον θυμηδία τουλάχιστον σε όσους γνωρίζουν τις προβλέψεις της νομοθεσίας αλλά με τις δικές του παρατηρήσεις στη Γνώμη με επιφύλαξη που εκδίδει προκύπτει ότι η πραγματική αρνητική καθαρή θέση είναι τουλάχιστον 760 χιλιάδες ευρώ!!!

Ο περίεργος λογαριασμός

Εν τω μεταξύ προκαλεί εντύπωση κονδύλι 542 χιλιάδων ευρώ στις λοιπές μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις (σε παρένθεση αναφέρεται επιστρεπτέα προκαταβολή) έναντι ποσού μόλις 54 χιλιάδων ευρώ στην αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Το ποσό αυτό δεν δικαιολογείται ως επιστρεπτέα προκαταβολή καθώς η εταιρία είχε λάβει πολύ λιγότερα χρήματα και εγείρονται απορίες προς το περιεχόμενο της συγκεκριμένης οφειλής.
Αποτελεί άραγε κάποιους είδους άτυπη «βοήθεια» από τρίτο και τι είδους συναλλαγή μπορεί να εγγράφεται στις λοιπές μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις;
Γιατί στο συγκεκριμένο λογαριασμό συνήθως εγγράφονται υποχρεώσεις από … προμήθειες από συνδεδεμένα και μη μέρη, αξιόγραφα εμπορικών υποχρεώσεων (γραμμάτια-επιταγές) αλλά και κρατικές επιχορηγήσεις όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή.

Περιμένοντας τις κρατικές επιδοτήσεις

Η εταιρία πάντως η εκτιμά ότι θα υπάρχει επαρκής χρηματοδότηση, ώστε να εξυπηρετηθούν οι χρηματοδοτικές και λειτουργικές ανάγκες της, στο άμεσο μέλλον(προσοχή δεν υπάρχει αναφορά στον προβλεπόμενο χρονικό ορίζοντα δώδεκα μηνών).
Ισχυρίζεται δε προ επίρρωση του παραπάνω ότι
• στους πρώτους 7 μήνες οι ζημίες είναι μειωμένες σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022 κατά 34% (σ.σ άρα νέες ζημίες και επιδείνωση καθαρής θέσης) .
• Ο κύκλος εργασιών στους πρώτους 7 μήνες του 2023 είναι αυξημένος είναι αυξημένος κατά € 47.770,21 και οι δαπάνες μειωμένες κατά ποσό € 129.875,39.
• Οι ρυθμισμένες ασφαλιστικές εισφορές πληρώνονται εμπρόθεσμα.
• Για τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές προς ΕΔΟΕΑΠ έχει υποβληθεί αίτημα για την υπαγωγή στην ευνοϊκή ρύθμιση των 72 δόσεων σύμφωνα με τις διατάξεις του αρθ 105 του Ν 5036/2023. (σ.σ. Άρα δεν καταβάλει εμπρόθεσμα της τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές)
• Η εταιρεία εκτιμά ότι θα λάβει και στην χρήση 2023 για επιχορήγηση μεταφορικού κόστους για διανομή εντύπων καθώς και κόστους δημοσιογραφικού χάρτου εκδοτικών επιχειρήσεων.
• Επίσης εκτιμά ότι θα λάβει επιχορήγηση για την κάλυψη του 2% του τζίρου προς ΕΔΟΕΑΠ.
• Η εταιρεία έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων έκδοσης
εφημερίδων πανελλήνιας κυκλοφορίας, σύμφωνα με την ΚΥΑΕ/300/2023(Β2665).

Η πρώτη δόση επιχορήγησης που της εγκρίθηκε είναι για ποσό 70.000€

Τα τρία τελευταία όπως γίνεται αντιληπτό αφορούν σε κρατική βοήθεια τόσο για την πληρωμή ασφαλιστικών υποχρεώσεων όσο και της λειτουργικής δραστηριότητας.
Σε κάθε περίπτωση όμως αποτελεί ένα ερώτημα για τη δυνατότητα η εταιρία να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς κεφαλαιακή ενίσχυση πράγμα που δεν αποτελεί εύκολη υπόθεση δεδομένου ότι η Εφημερίδα των Συντακτών ελέγχεται από Συνεταιριστικό Σχήμα αν και τα ποσοστά ελέγχου τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει θολά.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης