Τελευταία Νέα
Speculator

Οι σκανδαλώδεις πρακτικές με την άδεια της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στην δημόσια εγγραφή της Trade Estates

Οι σκανδαλώδεις πρακτικές με την άδεια της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στην δημόσια εγγραφή της Trade Estates
Ο ευτελισμός του Ηλεκτρονικού Βιβλίου Προσφορών και η παράταση της διαδικασίας άνευ αιτιολογήσεως-Ερωτήματα ακόμα και για την κάλυψη της δημόσιας εγγραφής
Σχετικά Άρθρα
Χαρακτηριστικά σκανδάλου αποκτά η δημόσια εγγραφή για την εισαγωγή των μετοχών της Trade Estates στο Χρηματιστήριο μετά την πρωτοφανή χθεσινή ανακοίνωση του Συντονιστή της Έκδοσης όπου ενημέρωνε τους επενδυτές ότι η αποδέσμευση των κεφαλαίων των επενδυτών θα γίνει στις 9 του μήνα αντί στις 7 (δηλαδή χθες) και ότι η πιστοποίηση της καταβολής κεφαλαίων, η παράδοση των μετοχών στους δικαιούχους και η ανακοίνωση έκβασης της δημόσιας προσφοράς θα γίνει στις 9 του μήνα αντί στις 7 ενώ η εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των μετοχών της εταιρίας μετατίθεται για τις 10 Νοεμβρίου αντί για την 8η του μήνα. Έτσι η πανηγυρική έναρξη της σημερινής συνεδρίασης του ΧΑ με το καμπανάκι που θα χτυπούσε ο κ. Βασίλης Φουρλής θα αργήσει δύο ημέρες έστω και αν είχε προσκληθεί από το Χρηματιστήριο «λαός» για να την παρακολουθήσει.
Άνευ αιτιολογήσεως
Για όλα αυτά δεν υπήρχε καμία απολύτως αιτιολόγηση και σκανδαλωδώς η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το Χρηματιστήριο δεν ζήτησαν καμία απολύτως εξήγηση. Άραγε το Ηλεκτρονικό Βιβλίο Προσφορών που έχει πολυδιαφημιστεί από το Χρηματιστήριο σε τι ακριβώς χρησίμευσε στη συγκεκριμένη περίπτωση; Προφανώς και χρησίμευσε αλλά φαίνεται ότι τα πράγματα για την κάλυψη της αύξησης δεν ήταν ακριβώς όπως ανακοινώθηκαν και οι ανάδοχοι «πήραν χρόνο» για … διευθετήσεις. Όλα αυτά εγείρουν το μείζον ερώτημα αν τελικά καλύφθηκε η δημόσια εγγραφή και ισχύουν όσα ανακοινώθηκαν την Παρασκευή ή ο χρόνος που αγοράζεται είναι για να γίνει το σχετικό μαγείρεμα κάλυψης της δημόσιας εγγραφής με την ντροπιαστική συνέργεια της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο Ενημερωτικό Δελτίο «Ταυτόχρονα με τον καθορισμό της Τιμής Διάθεσης, θα αποφασιστεί και η οριστική κατανομή των προσφερόμενων Μετοχών». Αν λοιπόν έχουν κατανεμηθεί οι μετοχές για ποιο λόγο δεν αποδεσμεύτηκαν χθες τα κεφάλαια και δεν καταχωρήθηκαν οι μετοχές στους δικαιούχους; Υπάρχει κάποια πειστική εξήγηση εκτός του ότι αυτά που ανακοινώθηκαν μπορεί και να μην ισχύουν; Ποια είναι άραγε η κατανομή των μετοχών που δεν ανακοινώνεται και θεωρείται επτασφράγιστο μυστικό;

Παραβίαση όρων ενημερωτικού δελτίου

Αφού όμως έχουν κατανεμηθεί οι μετοχές θα έπρεπε οι επενδυτές να λάβουν πίσω και τα παραπάνω χρήματα που τους έχουν δεσμευτεί (οι επενδυτές γράφονταν στο άνω όριο του εύρους τιμής διάθεσης) δεδομένου ότι όπως αναφέρεται στο Ενημερωτικό Δελτίο «Μετά την οριστικοποίηση του αριθμού των μετοχών που δικαιούται να αποκτήσει κάθε Ιδιώτης Επενδυτής και της Τιμής Διάθεσης, θα αποδίδεται στο δικαιούχο το υπερβάλλον δεσμευθέν ποσό και θα αποδεσμεύονται τα αντίστοιχα ποσά καταθέσεων με ταυτόχρονη χρέωση του λογαριασμού καταθέσεων για το ισόποσο της αξίας των μετοχών που κατανεμήθηκαν στον εκάστοτε Ιδιώτη Επενδυτή». Κατά συνέπεια δεδομένης της συνέχισης της δέσμευσης των κεφαλαίων των επενδυτών έχουμε παραβίαση των όρων του ενημερωτικού καθώς αφού καθορίστηκε η τιμή διάθεσης και θεωρητικά έγινε η κατανομή έπρεπε να έχουν επιστραφεί και τα χρήματα στους επενδυτές.
Βέβαια στο ενημερωτικό αναγράφεται το «χρονοδιάγραμμα εξαρτάται από αστάθμητους παράγοντες και ενδέχεται να μεταβληθεί. Σε κάθε περίπτωση, θα υπάρξει ενημέρωση του επενδυτικού κοινού στο Η.Δ.Τ. του Χ.Α. και στην ιστοσελίδα της Εταιρείας με σχετική ανακοίνωση.»
Όμως οι αστάθμητοι παράγοντες ουδέποτε αναφέρθηκαν και με αυτή τη λογική και με την άδεια της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς μπορεί να κρατούν δεσμευμένα τα χρήματα των επενδυτών όσο θέλουν και να εισαχθεί η εταιρία στο ΧΑ όποτε θέλουν και τελειώσουν με την κατανομή των μετοχών

Η αφασία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

Όλα αυτά έρχονται μετά τις αποκαλύψεις του ΒΝ για τα θέματα ακρίβειας και πληρότητας του ενημερωτικού αλλά και τη σαφή απροθυμία των επενδυτών να συμμετάσχουν στη δημόσια εγγραφή. Μια δημόσια εγγραφή που η μη επιτυχία της οδηγεί σε κατάρρευση τον όμιλο Φουρλή που κατά τα άλλα τα στελέχη του και στελέχη της Trade Estates έλαβαν και μπόνους δωρεάν μετοχών. Αλλά πως το έλαβαν αυθημερόν με τη δημόσια εγγραφή όταν καν δεν έχει πιστοποιηθεί από την ίδια τη Trade Estates η καταβολή των κεφαλαίων και θα πιστοποιηθεί στις 9 του μήνα όπως αναφέρει η τελευταία ανακοίνωση. Αυτό είναι ένα ζήτημα της μεταφυσικής αλλά και της αφασίας που διέπει την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που φαίνεται ότι έχει ειδική αντιμετώπιση στην Trade Estates.
Σημειώνεται ότι η μη εισαγωγή της Trade Estates θα οδηγούσε σε υποχρεωτική λύση και εκκαθάριση αλλά και αναδρομική πληρωμή φόρων ακινήτων από τους οποίους απαλλάσσονται οι ΑΕΕΑΠ με ότι αυτό θα σήμαινε για τον όμιλο Φουρλή.
Κατά τα λοιπά στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά υπάρχει εποπτεία, τηρούνται οι νόμοι και οι κανόνες και εμείς απλά δεν καταλαβαίνουμε ότι όλα γίνονται για το καλό των επενδυτών. Μόνο που με τέτοιες πρακτικές που εφαρμόστηκαν στην δημόσια προσφορά της Trade estates μπορεί σύντομα να μην υπάρχουν επενδυτές ούτε για δείγμα.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης