Τελευταία Νέα
Speculator

Αποκάλυψη: Οι αλχημείες με 150 εκατ μερικώς εξαφανισμένο ομολογιακό της Trade Estates και οι «τυφλοί»...ορκωτοί και Κεφαλαιαγορά

Αποκάλυψη: Οι αλχημείες με 150 εκατ μερικώς εξαφανισμένο ομολογιακό της Trade Estates και οι «τυφλοί»...ορκωτοί και Κεφαλαιαγορά
Το παζλ της μισής ενημέρωσης στο Ενημερωτικό, η πατέντα του μη τρέχοντος χρηματοοικονομικού χρέους και η υπέρβαση των ορίων επενδύσεων και δανεισμού που αποκρύπτεται με μαγικά
Η Trade Estates έλαβε δάνειο αλλά που δεν είναι ακριβώς …. δάνειο και αυτό το ζήτημα πέρασε αβρόχοις ποσί από τις υπηρεσίες και το ΔΣ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που ενέκρινε την ακρίβεια και την πληρότητα του ενημερωτικού δελτίου.

Κι όμως τα περίεργα φαινόμενα που αναφέραμε χθες με τα υπόλοιπα δανείου της Trade Estates φαίνεται να έχουν εξήγηση αλλά και ταυτόχρονα να δημιουργούν νέα ερωτήματα αν και κατά πόσο τα όσα συμβαίνουν συμβαδίζουν με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας.

Το ΒΝ έθεσε το ερώτημα πόσα τελικά είναι τα δάνεια της Trade Estates και αν είναι 133,6 εκατ ευρώ όπως αναφέρουν οι οικονομικές καταστάσεις ή 244 εκ ευρώ που αναφέρεται στη σελίδα 38 του ενημερωτικού δελτίου.
Συγκεκριμένα κατά λέξη αναφέρονται τα εξής: «Κατά την Ημερομηνία του Ενημερωτικού Δελτίου, δανειακές συμβάσεις του Ομίλου ύψους €244 εκατ. περιλαμβάνουν περιοριστικές ρήτρες (covenants)…».; (Για να δείτε το δημοσίευμα πατήστε εδώ).
Μελετώντας αναλυτικά το ενημερωτικό δελτίο προκύπτουν πολύ ενδιαφέροντα γεγονότα που φαίνεται ότι διέλαθαν της προσοχής της εποπτικής αρχής των αναδόχων και των ορκωτών ελεγκτών που έχουν εμπλακεί στη διαδικασία εισαγωγής (σε εξέλιξη η δημόσια εγγραφή) της Trade Estates στο Χρηματιστήριο.

Πρώτη version ενημερωτικού

Στο ενημερωτικό δελτίο αναφέρεται και συγκεκριμένα στις σελίδες 127 και 128 αναφέρεται ότι:

«Δυνάμει της από 14.12.2022 απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας, η Εταιρεία εξέδωσε το από 23.12.2022 πρόγραμμα κοινού ομολογιακού δανείου ποσού κεφαλαίου έως €150.000.000, για την έκδοση έως 150.000.000 ανώνυμων ομολογιών, ονομαστικής αξίας ενός ευρώ (€1,00) εκάστης, με εγγυητές την ΡΕΝΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ Α.Ε. και την BERSENCO MΑΕ, ενώ η Alpha Bank, ορίστηκε ως εκπρόσωπος των ομολογιούχων δανειστών και διαχειριστής πληρωμών.
Σύμφωνα με τη από την από 23.12.2022 σύμβαση αγοράς ομολογιών και τις από 19.04.2023 συμβάσεις μεταβίβασης υποχρεώσεων, οι ομολογίες θα καλυφθούν από την Alpha Bank, την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και την Τράπεζα Κύπρου.
Το κοινό ομολογιακό δάνειο έχει διάρκεια 12 ετών από την ημερομηνία πρώτης έκδοσης ομολογιών (29.05.2023). 
Αποκλειστικός σκοπός του ομολογιακού δανείου σύμφωνα με τους όρους του είναι, (α) η αναχρηματόδοτηση, μέσω πλήρους και ολοσχερούς εξοφλήσεως υφιστάμενης χρηματοδότησης της Εταιρείας από τη Alpha Bank και (β) γενικοί επιχειρηματικοί σκοποί, κυρίως για τη χρηματοδότηση νέων επενδύσεων σε ακίνητα περιουσιακά στοιχεία, σύμφωνα με το επενδυτικό σχέδιο της Εταιρείας και τη νομοθεσία ΑΕΕΑΠ.

Η αποπληρωμή του κεφαλαίου του δανείου, μετά των δεδουλευμένων, τόκων, πλέον λοιπών καταβλητέων υπό τις ομολογίες και της σύμβαση ποσών, θα πραγματοποιηθεί σε εξαμηνιαίες δόσεις αποπληρωμής σύμφωνα με τον πίνακα (χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής) του Προγράμματος».

Επίσης στη σελίδα 130 αναφέρεται πως «Κατά την Ημερομηνία του Ενημερωτικού Δελτίου το ανεξόφλητο υπόλοιπο κεφαλαίου του ομολογιακού δανείου ανερχόταν σε €65.000.000».

Δεύτερη version ενημερωτικού

Στη σελίδα 178 του ενημερωτικού αναφέρονται τα εξής: «Η Εταιρεία έχει εκδώσει ομολογιακό δάνειο ποσού έως €150 εκ. δωδεκαετούς διάρκειας. Σκοπός του ως άνω δανείου είναι η αποπληρωμή του υπολοίπου υφιστάμενης έκδοσης της εταιρείας και της χρηματοδότησης των επενδυτικών της πλάνων. Το δάνειο περιέχει περιοριστικούς όρους και δεν έχει πραγματοποιηθεί κάποια εκταμίευση κατά την 31.12.2022. Για την έκδοση του δανείου έχουν πραγματοποιηθεί έξοδα ποσού €1.214 χιλ. τα οποία έχουν καταχωρηθεί στη γραμμή «Μακροπρόθεσμες απαιτήσεις».

Θα … αντλήσει

Στη σελίδα 212 αναφέρεται «H συγκεκριμένη Pro-Forma εγγραφή προσαρμογής αφορά την αποπληρωμή της δανειακής υποχρέωσης της ΓΥΑΛΟΥ Μ.Α.Ε. ποσού €39.617 χιλ. κατά την 30.06.2023, όπως σχετικά προβλέπεται στη Σύμβαση Πώλησης και Αγοράς μετοχών της ΓΥΑΛΟΥ Μ.Α.Ε. και τον δανεισμό που θα αντλήσει η Εταιρεία από υφιστάμενο ομολογιακό δάνειο προκειμένου να χρηματοδοτήσει την εξαγορά των μετοχών της ΓΥΑΛΟΥ Μ.Α.Ε., ύψους €90.000 χιλ. (€85.000 χιλ. αφορούν σε μακροπρόθεσμη δανειακή υποχρέωση και €5.000 χιλ. αφορούν σε βραχυπρόθεσμο μέρος μακροπρόθεσμων δανειακών υποχρεώσεων, προκειμένου να χρηματοδοτήσει την εξαγορά των μετοχών της ΓΥΑΛΟΥ Μ.Α.Ε.»

Η πατέντα του μη τρέχοντος χρηματοοικονομικού χρέους

Στη σελίδα 225 του ενημερωτικού αναφέρεται πως:

«Το μη τρέχον χρηματοοικονομικό χρέος (εξαιρουμένου του τρέχοντος τμήματος και των χρεωστικών μέσων) αντιπροσωπεύει στο σύνολο του το μακροπρόθεσμο μέρος των υποχρεώσεων που προκύπτουν από:

1. Το κοινό ομολογιακό δάνειο εκδόσεως της Εταιρείας ποσού κεφαλαίου €150.000.000, το οποίο καλύφθηκε από την Alpha Bank, ΕΤΕ και Τράπεζα Κύπρου (βλ. σχετικά ενότητα 3.13.1 «Δανειακές Συμβάσεις» - «Κοινό Ομολογιακό Δάνειο εκδόσεως της Εταιρείας ποσού κεφαλαίου έως €150.000.000, με κάλυψη της Alpha Bank, της ΕΤΕ και της Τράπεζας Κύπρου»).

2. Το κοινό ομολογιακό δάνειο εκδόσεως της Εταιρείας ποσού κεφαλαίου €70.000.000, με κάλυψη της Eurobank και της Eurobank Bulgaria AD (βλ. σχετικά ενότητα 3.13.1 «Δανειακές Συμβάσεις» - «Κοινό Ομολογιακό Δάνειο εκδόσεως της Εταιρείας ποσού κεφαλαίου €70.000.000, με κάλυψη της Eurobank και της Eurobank Bulgaria AD»).
3. Υποχρεώσεις μίσθωσης (βλ. σχετικά σημείωση 17 των Ενδιάμεσων Χρηματοοικονομικών Καταστάσεων)»

Τι έγραφαν στις οικονομικές καταστάσεις εξαμήνου

Στη σελίδα 85 των οικονομικών καταστάσεων εξαμήνου 2023 που περιλαμβάνονται στο ενημερωτικό αναφέρονται τα εξής «Η μητρική Εταιρεία TRADE ESTATES ΑΕΕΑΠ εξέδωσε κατά την προηγούμενη χρήση ομολογιακό δάνειο ποσού έως ευρώ 150.000 χιλ. δωδεκαετούς διάρκειας.
Σκοπός του ως άνω δανείου είναι η αποπληρωμή του υπολοίπου υφιστάμενης έκδοσης της εταιρείας και της χρηματοδότησης των επενδυτικών της πλάνων.
Το δάνειο περιέχει περιοριστικούς όρους και έχει εκταμιευθεί ποσό ευρώ 65 εκ. μέχρι την 30/06/2023.
Τα άμεσα κόστη έκδοσης του κοινού ομολογιακού δανείου ανήλθαν σε ποσό ευρώ 1,254 χιλ. εκ των οποίων ποσό ευρώ 9 χιλ. έχει καταχωρηθεί στα αποτελέσματα της περιόδου 1/1-30/6/2023, ποσό ευρώ 52 χιλ. θα καταχωρηθεί στους επόμενους μήνες της χρήσης 2023 και ποσό ευρώ 1,193 χιλ. θα καταχωρηθεί στις επόμενες χρήσεις έως τη λήξη του δανείου».

Πατέντες, θαύματα και ευρήματα που καίνε

Αν κάποιος παρατηρήσει προσεκτικά τα παραπάνω θα διαπιστώσει τα εξής:

1. Τα 150 εκ ευρώ ομολογιακό έχει ληφθεί καθώς υπάρχει σύμβαση. Μάλιστα στο ενημερωτικό αναφέρονται και τα ενέχυρα που έχουν συσταθεί το Μάρτιο του 2023.
2. Εφαρμόζεται η πατέντα της εκταμίευσης ποσών και όχι της σύναψης του δανείου (ποιος άλλωστε δίνει ενέχυρα για μην πάρει ένα δάνειο 150 εκ ευρώ) και της αναφοράς του μη τρέχοντος οικονομικού χρέους!!!
3. Τα έξοδα για τη λήψη του δανείου των 150 εκ ευρώ έχουν πληρωθεί και ανέρχονται σε 1,254 εκ ευρώ
4. Δεν υπάρχει καμία απολύτως αναφορά στο πρόγραμμα αποπληρωμής του δανείου που είναι δωδεκαετές και άρχεται από τον Μάιο του 2023 που έγινε εκταμίευση 65 εκ ευρώ.
5. Οι δεσμεύσεις της εταιρίας και τα coventants αφορούν στο δάνειο των 150 εκ ευρώ έστω και αν δεν έχει εκταμιευτεί.

Ο δανεισμός που δεν γράφεται

Ουσιαστικά έχουμε μια εταιρία που έχει συνάψει δανεισμό και δεν τον γράφει στις χρηματοοικονομικές της καταστάσεις με το επιχείρημα ότι δεν τον έχει εκταμιεύσει.
Και ταυτόχρονα απαλείπει να περιλάβει κρίσιμες λεπτομέρειες της δανειακής σύμβασης στο ενημερωτικό δελτίο γιατί προφανώς δεν τις ζήτησε και κανένας από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Και τελικά η δανειακή έκθεση της εταιρίας, η πραγματική είναι εκείνη που αναφέρεται στη σελίδα 38 του ενημερωτικού δελτίου δηλαδή τα 244 εκ ευρώ.

Και … δήλωση

Κατά τα λοιπά στη σελίδα 225 αναφέρεται πως «H Διοίκηση της Εταιρείας δηλώνει ότι από την 01.07.2023 μέχρι και την Ημερομηνία του Ενημερωτικού Δελτίου δεν έχει υπάρξει γεγονός, το οποίο να έχει επηρεάσει σημαντικά την κεφαλαιακή διάρθρωση και τις σημαντικές χρηματοοικονομικές οφειλές της Εταιρείας ή/και του Ομίλου»

Οι χειρισμοί που έχουν γίνει ουσιαστικά οδηγούν στην εμφάνιση μιας εικόνας σε χρηματοοικονομικό επίπεδο που δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα.

Ενεργητικό; Ποιο ενεργητικό; Και ποια όρια;

Η νομοθεσία όμως προβλέπει ότι η «Επιτρέπεται η λήψη δανείων από την ΑΕΕΑΠ και η παροχή πιστώσεων σε αυτήν, για ποσά τα οποία, στο σύνολο τους, δεν θα υπερβαίνουν το εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) του ενεργητικού της».

Και προφανώς τα 244 εκ ευρώ υπερβαίνουν το 50% του ενεργητικού των 382,3 εκ ευρώ που είχε ο όμιλος Trade Estates στις 30/06/2023.
Ακόμα να ληφθεί υπό όψιν το μη ληφθέν κεφάλαιο των 85 εκ ευρώ τότε το ενεργητικό αυξάνεται στα 467,3 εκ ευρώ όπου και πάλι τα 244 εκ ευρώ υπερβαίνουν το 50% του ενεργητικού του ομίλου.

Αλήθεια για τα παραπάνω η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και οι ορκωτοί που ενεπλάκησαν στη διαδικασία εισαγωγής θεωρούν ότι έχουν γίνει τα πράγματα συν τω νόμω; Ότι οι δείκτες δανεισμού που εμφανίζονται στο ενημερωτικό είναι σωστοί;

Σημειωτέον δε ότι στο ενηνερωτικό υπάρχει αναφορά για ποσό δανείων 90 εκ ευρώ για την εξαγορά της ΓΥΑΛΟΥ από τα οποία τα 85 εκ ευρώ προέρχονται από το ομολογιακό δάνειο που έχει συναφθεί από τα τέλη του 2022 και οι προσημειώσεις και τα ενέχυρα μπήκαν τον περασμένο Μάρτιο.

Δηλαδή είναι ένα δάνειο δεδομένο για γενικούς επιχειρηματικούς σκοπούς και όχι δάνειο που ζητήθηκε από τις τράπεζες αφού έκλεισε πριν από λίγες ημέρες η συμφωνία για την εξαγορά της ΓΥΑΛΟΥ.

Πως υπολογίζουν το 25%;

Πέραν τούτου με δεδομένο ότι η αξία τη ΓΥΑΛΟΥ έχει προσδιοριστεί στα 126 εκ ευρώ γεννάται θέμα και τη διάταξη του νόμου που προβλέπει ότι «η αξία κάθε ακινήτου κατά την έννοια της παραγράφου 2 και των περιπτώσεων α' έως γ' της παραγράφου 3, το οποίο περιλαμβάνεται στις επενδύσεις της εταιρίας, πρέπει να είναι κατώτερη, κατά το χρόνο της απόκτησης ή της ολοκλήρωσης των εργασιών, βάσει του σχετικώς καταρτιζόμενου προγράμματος, του είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) της αξίας του συνόλου των επενδύσεών της».
Και ενεργητικό 382,3 εκ ευρώ στο τέλος εξαμήνου η υπέρβαση είναι σαφής ενώ με συμπερίληψη των 85 εκ ευρώ πάλι έχουμε υπέρβαση του ορίου του 25%.

Πληρώνει ή όχι τόκους;

Τέλος το μείζον ερώτημα είναι αν τελικά πληρώνει τόκους για όλο το ομολογιακό (απίθανο να μην πληρώνει δεδομένης της δωδεκαετούς διάρκειας που άρχεται από το Μάιο που έγινε η εκταμίευση των 65 εκ ευρώ) και αν πληρώνει για ποιο λόγο δεν ενέγραψε απαίτηση 85 εκ ευρώ στο ενεργητικό και ισόποση δανειακή υποχρέωση στο παθητικό ενώ τρέχουν οι τόκοι που πρέπει να γραφτούν στα χρηματοοικονομικά έξοδα;
Οι ορκωτοί τι άποψη έχουν επί του θέματος;
Οι ειδήμονες των Ενημερωτικών Δελτίων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς;

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης