Τελευταία Νέα
Speculator

Αποκάλυψη: Ποιος είναι ο δανεισμός της Trade Estates; 133,6 εκατ ή 244 εκ ευρώ;

Αποκάλυψη: Ποιος είναι ο δανεισμός της Trade Estates; 133,6 εκατ ή 244 εκ ευρώ;
Τα καυτά ερωτήματα για την απόκλιση των 111 εκ ευρώ, το επενδυτικό σχέδιο υπό αίρεση και τα μεγάλα μερίσματα που εξαγγέλθηκαν αλλά δεν είναι … βέβαια
Σχετικά Άρθρα
Ποιος είναι ο δανεισμός της Trade Estates που ξεκινά τη δημόσια εγγραφή;
Σύμφωνα με τα στοιχεία των οικονομικών καταστάσεων εξαμήνου με βάση τα οποία γίνεται η δημόσια εγγραφή ανέρχονται σε 133,6 εκ ευρώ.
Έως την 31η Αυγούστου που δημοσιεύτηκαν οι οικονομικές καταστάσεις δεν υπάρχει καμία αναφορά για πρόσθετο δανεισμό στα μεταγενέστερα γεγονότα.
Όμως στη σελίδα 38 του ενημερωτικού δελτίου αναφέρεται πως «Κατά την Ημερομηνία του Ενημερωτικού Δελτίου, δανειακές συμβάσεις του Ομίλου ύψους €244 εκατ. περιλαμβάνουν περιοριστικές ρήτρες (covenants)…».
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι από την 31η Αυγούστου έως και τη σύνταξη του Ενημερωτικού Δελτίου ελήφθη δανεισμός των 111 εκ ευρώ για τον οποίο υπάρχει μια απλή αναφορά στο ενημερωτικό.
Επίσης δεν υπάρχει καμία αναφορά για εξέλιξη που να δικαιολογεί το δανεισμό όπως αυτός αναφέρεται στο ενημερωτικό.
Πρόκειται για λάθος ; ή κάτι άλλο συμβαίνει;
Γιατί ακόμα και αν είναι λάθος δεν γίνεται σε ένα ενημερωτικό δελτίο που υποτίθεται ότι έχει ελεγχθεί εξονυχιστικά να περιλαμβάνονται λάθη.
Πέραν αυτού είναι σαφές ότι ένας τέτοιος δανεισμός μπορεί να επηρεάσει κρίσιμα τα μεγέθη της εταιρίας και κατά συνέπεια η δημόσια εγγραφή να γίνεται με ιστορικά στοιχεία και όχι στοιχεία τρέχοντα που διαμορφώνουν μια άλλη πραγματικότητα.
Αξίζει να σημειωθεί πως στο ενημερωτικό δελτίο της Trade Estates παρατηρείται και η παραδοξότητα να αντλούνται κεφάλαια επί αβέβαιου γεγονότος.

Η αβεβαιότητα των επενδύσεων

Όπως αναφέρεται «η Εταιρεία προχώρησε στις 10.10.2023 στην υπογραφή της Σύμβασης Πώλησης και Αγοράς μετοχών της ΓΥΑΛΟΥ Μ.Α.Ε.»
Με την εκπλήρωση των προϋποθέσεων ολοκλήρωσης της συναλλαγής, όπως αυτές περιγράφονται στη Σύμβαση Πώλησης και Αγοράς μετοχών της ΓΥΑΛΟΥ Μ.Α.Ε., οι οποίες προβλέπεται να ολοκληρωθούν εντός του Δεκεμβρίου 2023, θα περιέλθει στο Χαρτοφυλάκιο του Ομίλου, το εμπορικό πάρκο SMART PARK στα Σπάτα συνολικής Μ.Ε.Ε. 50.592 τ.μ., εύλογης αξίας (σύμφωνα με την από 31.08.2023 σχετική έκθεσης εκτίμησης από Ανεξάρτητο Εκτιμητή) €126,7 εκατ. Σημειώνεται ότι η συναλλαγή τελεί υπό την έγκριση της Γενικής Συνέλευσης της REDS ΑΕ, η οποία έχει συγκληθεί για την 31.10.2023».
Δηλαδή έχουμε μια δημόσια εγγραφή για μια όχι δεδομένη επένδυση (το πιθανό είναι να συμβεί αλλά αν εκπληρωθούν όλοι οι όροι τίποτα δεν είναι δεδομένο) για την οποία μάλιστα η συμφωνία υπεγράφη 14 ημέρες πριν την ημερομηνία σύνταξης του Ενημερωτικού.
Βέβαια υπάρχει και η εναλλακτική που προβλέπει ότι αν δεν προχωρήσει η εξαγορά της ΓΥΑΛΟΥ η εταιρία θα προχωρήσει «α. σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στις «POLIKENCO AE» και «ΜΑΝΤΕΝΚΟ ΑΕ» για χρηματοδότηση ιδίας συμμετοχής έργων μέσω μηχανισμού RRF, β. σε χρηματοδότηση απόκτησης ακινήτου στο Ελληνικό και γ. σε μερική χρηματοδότηση εργασιών ανέγερσης εμπορικού πάρκου στο Ελληνικό.
Μέχρι τη διάθεσή τους, σύμφωνα με τα ανωτέρω, τα καθαρά αντληθέντα κεφάλαια της Αύξησης θα τοποθετηθούν σε καταθετικά προϊόντα και λοιπές βραχυπρόθεσμες επενδύσεις χαμηλού κινδύνου». Άραγε πόσο δεδομένες θεωρούνται αυτές οι επενδύσεις και αν προχωρήσει τελικά η Γυαλού υπάρχει η δυνατότητα υλοποίησής τους δεδομένου ότι υφίσταται και δεσμευτική συμφωνία με την Ten Brinke;
Σε αυτό δεν απαντά το ενημερωτικό δελτίο.

Εξαγγελίες μερισμάτων … υπό αίρεση

Πέραν αυτού οι μέτοχοι και διοικούντες την Trade Estates διαφήμισαν τη διανομή υψηλών μερισμάτων η οποία δεν είναι καθόλου βέβαιη με βάση το ενημερωτικό δελτίο.
Συγκεκριμένα στο ενημερωτικό αναφέρονται τα εξής: «οι μέτοχοι FOURLIS ΑΝΩΝΥΜΗ και AUTOHELLAS, εν όψει της Εισαγωγής και της Δημόσιας Προσφοράς, με τις από 07.09.2023 επιστολές τους προς το Δ.Σ. της Εταιρείας, δήλωσαν ότι πρόθεσή τους είναι η Εταιρεία να διανείμει ποσοστό τουλάχιστον 80% αλλά όχι μεγαλύτερο ποσοστό του 90% των κεφαλαίων από λειτουργικές δραστηριότητες (Funds from Operations - FFO).
Οποιαδήποτε απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της Εταιρείας για την καταβολή μερισμάτων εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων της διαθεσιμότητας κερδών και αποθεματικών προς διανομή (μετά την πλήρωση οποιωνδήποτε σχετικών όρων του ελληνικού εταιρικού δικαίου), της επάρκειας μετρητών και τυχόν περιορισμών που ενδέχεται να επιβληθούν από δανειακές συμβάσεις.
Η δημιουργία κερδών και άλλων αποθεματικών προς διανομή εξαρτάται με τη σειρά της από σειρά παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων της επιτυχούς διαχείρισης των επενδύσεων της Εταιρείας, της απόδοσης των ακινήτων της, του κόστους δανεισμού, των φόρων και των κερδών από την ανάπτυξη και την πώληση των ακινήτων.
Συνεπώς, δεν μπορεί να δοθεί διαβεβαίωση ότι η Εταιρεία θα καταβάλλει μερίσματα στο μέλλον με αποτέλεσμα οι μέτοχοι να ενδέχεται να απολέσουν το αναμενόμενο όφελος»

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης