Τελευταία Νέα
Speculator

Το αιφνιδιαστικό λουκέτο στην Ardu Prime ΑΕΠΕΥ, οι αποκαλύψεις του ΒΝ και τα καυτά ερωτήματα για την ολιγωρία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

Το αιφνιδιαστικό λουκέτο στην Ardu Prime ΑΕΠΕΥ, οι αποκαλύψεις του ΒΝ και τα καυτά ερωτήματα για την ολιγωρία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς
Μια εταιρία για την οποία το BN από τις 20/07/2023 είχε προχωρήσει σε σημαντικές αποκαλύψεις για ψευδή πιστοποίηση αύξησης μετοχικού κεφαλαίου από το CEO της Arduprime αλλά και σκανδαλώδεις πρακτικές με τις θυγατρικές της εταιρίες
Σχετικά Άρθρα
Με μια λιτή ανακοίνωση η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς την περασμένη Παρασκευή αργά το απόγευμα εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία αποφάσισε με άμεση ισχύ σύμφωνα με το άρθρο 89 του ν. 4514/2018, την προσωρινή αναστολή της άδειας λειτουργίας της εταιρείας ARDU PRIME ΑΕΠΕΥ ως προς τις επενδυτικές υπηρεσίες καθώς και τις παρεπόμενες υπηρεσίες που παρέχει η εταιρία «ARDU PRIME ΑΕΠΕΥ» επί του συνόλου των χρηματοπιστωτικών μέσων (συμπεριλαμβανομένων των εξωχρηματιστηριακών παραγώγων καθώς και επιπρόσθετα και οποιονδήποτε άλλων προϊόντων (κρυπτοστοιχείων) διατίθενται από την «ARDU PRIME ΕΠΕΥ»).
Ουσιαστικά πρόκειται το πρώτο βήμα για λουκέτο στην εταιρία και μάλιστα με απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής και όχι του ΔΣ και αυτό ουσιαστικά μεταφράζεται σε επείγουσα υπόθεση.
Μια εταιρία για την οποία το BN από τις 20/07/2023 είχε προχωρήσει σε σημαντικές αποκαλύψεις για ψευδή πιστοποίηση αύξησης μετοχικού κεφαλαίου από το CEO της Arduprime αλλά και σκανδαλώδεις πρακτικές με τις θυγατρικές της εταιρίες.
Παρ' όλα αυτά τότε η Επιτροπή δεν είχε προχωρήσει σε ανάκληση της άδειας της χρηματιστηριακής ούτε είχε επιληφθεί της καταλληλότητας του Διευθύνοντος Συμβούλου. Φαίνεται όμως ότι οι υπηρεσίες της διερευνούσαν άλλα ζητήματα με τη γνωστή και χαρακτηριστική καθυστέρηση.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές υπήρχαν σαφείς ενδείξεις ξεπλύματος χρήματος και μάλιστα με πελάτη που έχασε σε σύντομο χρονικό διάστημα πάνω από 15 εκ ευρώ πραγματοποιώντας απίστευτες σε όγκο συναλλαγές.
Μάλιστα δεν είναι γνωστό αν όταν εντοπίστηκε το ζήτημα εστάλη διαβιβαστικό στην Αρχή για το ξέπλυμα. Άραγε έστειλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς διαβιβαστικό στην Αρχή και αν ναι πότε; Αν όχι για ποιο λόγο δεν συμβαίνει αυτό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το άρθρο 89 του νόμου 4514/2018 προβλέπει τα εξής:
«Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μπορεί με απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου να αναστέλλει προσωρινά τη λειτουργία Α.Ε.Π.Ε.Υ., όταν έχει σοβαρές ενδείξεις παράβασης της νομοθεσίας της κεφαλαιαγοράς που καθιστά τη λειτουργία της επικίνδυνη για τους επενδυτές και την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.
Η προσωρινή αναστολή μπορεί να αποφασίζεται και για ορισμένες μόνον από τις επενδυτικές υπηρεσίες, ως προς τις οποίες έχει παρασχεθεί άδεια λειτουργίας από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Σε κατεπείγουσες περιπτώσεις η αναστολή αποφασίζεται από την Εκτελεστική Επιτροπή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και η σχετική απόφαση εγκρίνεται στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου.
Η διάρκεια της αναστολής δεν μπορεί να υπερβαίνει τους τρεις (3) μήνες.
Στην απόφαση αναστολής μπορεί να τίθεται σύντομη προθεσμία στην εταιρεία, μέσα στην οποία οφείλει να λάβει τα αναγκαία μέτρα για την παύση των παραβάσεων ή την άρση των συνεπειών τους.
Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και ιδίως ύστερα από αίτηση της ίδιας της Α.Ε.Π.Ε.Υ., η αναστολή λειτουργίας μπορεί να παραταθεί για άλλες σαράντα πέντε (45) ημέρες, κατ’ ανώτατο όριο, μετά τη λήξη της».
Δεδομένου ότι στην περίπτωση της Arduprime η απόφαση όπως ελήφθη κάνει χρήση του επείγοντος είναι απορίας άξιον ποιον είναι το επείγον κατά την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σε μια υπόθεση που έχει και δημοσιότητα και διερευνάται επί μήνες.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης