Τελευταία Νέα
Speculator

Αυτές είναι οι εταιρίες που «χτυπούν» τα μέτρα Κοντόπουλου για ελάχιστη διασπορά - Οι βολεμένοι του 15%

Αυτές είναι οι εταιρίες που «χτυπούν» τα μέτρα Κοντόπουλου για ελάχιστη διασπορά - Οι βολεμένοι του 15%
Μέτρα εξυγίανσης ή μέτρα που μπορεί να δημιουργήσουν παρενέργειες;
Σχετικά Άρθρα
Ο κίνδυνος χειραγώγησης της αγοράς από το ίδιο το Χρηματιστήριο και η αφωνία του επικεφαλής της ΕΧΑΕ για την έλλειψη υποχρέωσης rating στην έκδοση εταιρικών ομολόγων
Μέτρα εξυγίανσης ή μέτρα που μπορεί να δημιουργήσουν παρενέργειες;
Εκ πρώτης όψεως τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Γιάννος Κοντόπουλος για την ενίσχυση του Χρηματιστηρίου και έχουν προωθηθεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προς έγκριση με αλλαγή του Κανονισμού του ΧΑ δείχνουν να κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.
Είναι όμως έτσι ή απλά ο Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου έκανε ένα βήμα προς τα εμπρός αλλά γύρισε μισό πίσω κάνοντας υποχωρήσεις και συμβιβασμούς ενώ την ίδια στιγμή δεν άγγιξε το μείζον θέμα της απουσίας υποχρέωσης πιστοληπτικής ικανότητας των εταιριών που εκδίδουν ομόλογα;
Ο κ. Κοντόπουλος κάνει ότι δεν καταλαβαίνει πως αποτελεί πρόβλημα για την αγορά το γεγονός ότι βγαίνουν μεγάλες ομολογιακές εκδόσεις χωρίς οι εταιρίες να έχουν την υποχρέωση να λάβουν rating ώστε οι επενδυτές να λάβουν γνώση του βαθμού του κινδύνου που αναλαμβάνουν αλλά και να υπάρχει και συνευθύνη του οίκου που έχει πραγματοποιήσει την αξιολόγηση. Και είναι απορίας άξιον πως δεν το καταλαβαίνει όταν έχει θητεία σε μεγάλες αγορές.
Κατ αρχήν το ελάχιστο ύψος κεφαλαιοποίησης εισαγωγής των 40 εκ ευρώ χωρίς αμφιβολία κλείνει την πόρτα σε εταιρίες πολύ μικρού μεγέθους και τις στέλνει στην Εναλλακτική Αγορά όπου οι απαιτήσεις είναι χαμηλότερες όπως και το κόστος. Και αυτό μπορεί να δημιουργήσει τις συνθήκες ώστε να εισάγονται εταιρίες που με διασπορά 25% να έχουν στοιχειωδώς ικανοποιητική ρευστότητα.
Από την άλλη πλευρά ο καθορισμός ελάχιστης διασποράς δύο ταχυτήτων είναι άκρως επικίνδυνος για την ίδια τη λειτουργία της αγοράς. Γιατί δεν έχει καμία απολύτως λογική οι εταιρίες με κεφαλαιοποίηση άνω των 200 εκ ευρώ να έχουν ελάχιστη διασπορά 15% και οι κάτω των 200 εκ ευρώ 25%.
Και δεν έχει λογική γιατί στην ουσία ο κ. Κοντόπουλος λέει σε μια μεγάλη εταιρία. Μπες στο Χρηματιστήριο και πάρε τα χρήματα των επενδυτών και μετά μπορείς εσύ βασικέ μέτοχε άμεσα ή μέσω και της εταιρίας με buy back να μαζέψεις το 10%. Κάποιοι ήδη μιλούν και για εξυπηρέτηση a la carte μεγάλων ομίλων όπως η Βιοχάλκο που εταιρίες τους έχουν διασπορά κάτω από 25%.

Αυτό όμως είναι το λιγότερο

Σήμερα στο Χρηματιστήριο κάτι παραπάνω εταιρίες έχουν κεφαλαιοποίηση πάνω από 200 εκ ευρώ και οι υπόλοιπες κάτω από 200 εκ ευρώ. Επίσης 8 εταιρίες έχουν κεφαλαιοποίηση από 200 εκ ευρώ έως 300 εκ ευρώ Υποθέτουμε ότι το Χρηματιστήριο ότι πιθανά θα μετρά την μέση κεφαλαιοποίηση μιας περιόδου πιθανά του εξαμήνου.
Με βάση την υποχρέωση αυτή αν μια εταιρία που έχει κεφαλαιοποίηση 220 εκ ευρώ πέσει στα 190 εκ ευρώ λόγω πτώσης μεγεθών και έχει διασπορά 15% τότε θα πρέπει να την αυξήσει στα 25%. Τι σημαίνει αυτό; Ότι θα πρέπει να πουληθούν στην αγορά θεωρητικά μετοχές αξίας 19 εκ ευρώ και η μετοχή να κατρακυλήσει. Ουσιαστικά όμως με τη διάταξη αυτή το Χρηματιστήριο χειραγωγεί πτωτικά μια εταιρία. Βέβαια υπάρχει η άποψη ότι όλες οι εταιρίες πρέπει να αυξήσουν τη διασπορά στο 25% για να μην έχουν τέτοια προβλήματα.
Πέραν αυτού υπάρχουν εταιρίες σήμερα με διασπορά μικρότερη του 15% αλλά και του 25% που θα πρέπει να διαθέσουν μετοχές. Με βάση τα χθεσινά στοιχεία του Χρηματιστηρίου η Trastor έχει ευρεία διασπορά 1,64%, η Attica Bank 1,99%, η Καρέλιας 5,52%, η Prodea 7,96%, η Alpha Αστικά Ακίνητα 8,47%, η ΒΙΣ 8,69%, η Attica Συμμετοχών 8,77%, η Audiovisual 9,87%, η Reds 10,57%, οι Μύλοι Κεπενού 10,68%, η Λάμψα 12,85%, η ΕΛΛΑΚΤΩΡ 14,18% ενώ πάνω από 15% και έως 25% με κεφαλαιοποίηση κάτω από 200 εκ ευρώ είναι οι Δάιος, Austriacard (είναι οριακά γύρω από τα 200 εκ ευρώ), Βογιατζόγλου, ΣΙΔΜΑ, Αττικές Εκδόσεις, Κτήμα Λαζαρίδη, Αλουμύλ, Ακρίτας, ΕΛΤΟΝ, ΕΚΡΟΨ, Μπήτρος, Μύλοι Σαραντόπουλου, Μαθιός Πυρίμαχα, Εβροφάρμα, Κυλινδρόμυλοι Λούλη και Νάκας.
Με την «ειδική» ρύθμιση του 15% ελάχιστης διασποράς για εταιρίες με κεφαλαιοποίηση άνω των 200 εκ ευρώ γλιτώνουν οι Βιοχάλκο, HelleniQ Energy, Ιατρικό Αθηνών, Cenergy, ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ Και Premia. Από τις εταιρίες που αναφέρονται παραπάνω είναι σαφές πως το 15% εξυπηρετεί κυρίως εταιρίες του δημοσίου και τον όμιλο ΒΙΟΧΑΛΚΟ.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης